Leta i den här bloggen

onsdag 4 december 2013

Gluteenittomat pikamunkit

4.12. 2013
Kouluaikani Kotitalouden oppikirja  keskikoulun ajoilta oli
Tellervo Väänänen-Rauni Sorri. Kotitalouden oppikirja
 WSOY 1956

Siitä löytyy hyvä pikamunkkien ohje. Vehnäjauhon sijasta käytän FINAX- merkkisiä  luonnostaan gluteenittomia karkeita jauhoja.  myös puolen kananmunan sijasta asetan taikinaan koko kananmunan, mikä korvaa sitä vehnän gluteiinin  liimaisuuden puuttumista  Asetan myös hieman enemmän  jauhoja ( siis 2 dl)  kuin mitä vehnästä on annettu (1,5 dl) , sillä gluteenittomat jauhot ovat hyvin keveähköä ja ohkaista laatua, mioltei kuin perunatärkkelystä.
Munkkirasva ennen vanhaan oli kookkosrasvasta sulatettua rasvaa.nykyisien kaltaisia  kasvisöljyjä ei käytetty niihin aikoihin. 

Pikamunkit

2 dl FINAXIN  karkeita luontaisesti gluteenittomia jauhoja
2 rkl hienoa sokeria
½ tl leivinjauhetta
3/4 dl maitoa
1 kananmuna

Ainekset sekoitetaan  lusikalla ja taikinaa nostetaan kahdella ruokalusikalla kuumaan öljyyn siten, että  sitä valutetaan aina yhteen kohtaan kerrallaan, mihin muodostuu heti  munkiksi kypsyvä pallukka. Pallukoita  pitää ainakin yhden kerran kääntää, sillä ne ruskistuvat nopeasti alta.
Kun ne ovat tasaisen ruskeita, ne nostetaan  yksitellen sihtiin valumaan.  Sitten  niitä voi hieman sokeroida.

Keittoöljyjätettä ei pidä koskaan käyttää mihinkään  ruoanlaittoon  jälkeenpäin, sillä sen tarkoituksena on ollut vain muodostaa korkea-asteisesti kuuma  paistomiljöö ja  tarkoitus on koetaa valuttaa liika öljy( miljöötekijä) pois munkeista, muta hieman niihin jää öljyä, joka tehostaa niiden erinomaista makua. Taikinassa itsessään on kananmunankeltuaisperäistä kolesterolia. Vesi antaa paistomiljöönä vain korkeintaan 100 astetta. Öljyllä saa paljon yli 100- astetta nousevia lämpötiloja

Tällä kertaa  on tulossa Itsenäisyyspäivä.
 Jo hieman etukäteen  olen juhlinut sitä: Kuuntelin  päivällä  T Rautavaaran  CD- levyn ja  illalla suomalaista musiikkia YouTubesta, esim Veteraanin iltahuudon- moneen kertaan, erilaisina versioina, sekä  sotilasmusiikkia , sitten kuuntelin savolaisia lauluja Esa Pakarisen esittämänä, myös katselin  elokuvan, joka oli naapuripitäjässä Valkeakoskella  paperitehtaassa filmattu   ja kertoi puuteollisuuden asioista.
Ja sitten  fiikkasin, kuten täällä Ruotsissa sanotaan  (att fika):
Gevalia kahvia ja pikamunkkeja!
https://mail.google.com/mail/u/0/?ui=2&ik=15c9ab1448&view=att&th=142bf2563fa53069&attid=0.1&disp=safe&realattid=file0&zw


tisdag 30 april 2013

Gluteeniton vohveli


Kommentti  Kotilieden ruokaohjeeseen gluteeniton vohveli:
 http://kotiliesi.fi/ruoka/reseptit/keliaakikon-vohvelit?kommenttisivu=1#kommentti-0

Teen  gluteenittomia vohveleita miltei  joka viikko jonain päivänä.  Lisään taikinaan myös kuituja ettei ajan mittaan kuitupitoisuus jää liian olemattomaksi.

 Kuitua saan  esim. kuituvalmisteista  Fibrex, joka on  sokerijuurikaskuitua.  Lisään myös pellavansiemeniä, hirrssihiutaleita, seesamin siemeniä, joskus tattarihiutaleita, mitä nyt jauhokaapissa  sattuu olemaan  kotona näitä luonnostaan gluteenittomia lajeja.

 Valkuaista  lisätäkseni  asetan kananmunia  joskus useammankuin yhden kappaleen tai hieman soijaa. Soijajauho  vain tekee  vohveleista vähän tahmeita, joten täytyy korjailla jauhokoostumusta sopivaksi esim Maizenalla , että vohvelit irtoavat.

Joskus sekoitan muitten ruokien tähteitä vohvelitaikinaan, esim pinaattisoppaa, riisiä.

Käyttämällä erilaisia öljyjä saa eri aromeita vohveliinsa. Yleensä käytän rapsi- tai oliiviöljyä.

Joskus  syön vohvelit  margariinilevitteen kanssa, tai sitten viinimarjahillolla tai  kuten otsikossa, laktoosittomalla kermavaahdolla.

Aina vohvelit ovat hieman erilaisia, koska jokainen koostumus on  riippuvainen  niistä aineista, mitä on  tarjolla. Joskus asetan taikinaan hieman  aromeja: vaniljasokeria, kanelia. pikkuisen sokeria. Tietysti  hitusen suolaa.

Laktoositon maito ei ole välttämätön taikinapohjana, mutta maidosta tulee paistettaessa vohvelia mukavaa lisämakua ja vohveli saa paremmin  kypsää väriä, ettei jää aivan vaalean keltaiseksi.

Gluteenittoman vohvelinsa voi koostaa kyllä niin terveelliseksi,  että se voi olla jokapäiväinen leipä kautta vuoden.