Onko vehnä ihmisravinto?
Tri Kirsti Mustalahden Väitöskirjatyöstä (SITAATTI: KYSYMYS , jonka dekaani teki ja VASTAUS jonka Tri Mustalahti antoi. Vuodelta 2005 )
KYSYMYS:
-Lääketieteen
tohtori Kirsi Mustalahti. Olette väitöskirjatyössänne, professori
Markku Mäen ohjauksessa tutkinut ravinnon viljojen, vehnän, rukiin ja
ohran aiheuttamaa keliakiatautia ja varsinkin sen vähäoireista muotoa.
Keliakia on tutkimustenne mukaan yleisempi kuin on tiedetty.
-Kerrotte,
että keliakiaa pidetään autoimmuunisairautena, jossa immunologinen
puolustuksemme kääntyy itseämme kohtaan. Aikojen kuluessa on ihminen
kehittänyt puolustusmekanisminsa erilaisille infektioille ja loisille.
-Tämän kehityskulun viimeisellä sekunnilla,
vasta 10.000 vuotta sitten, opittiin erään heinänsukuisen kasvin eli
vehnän, ravitsemuksellinen ja leivonnallinen arvo. Gluteenia sisältävät
viljat, vehnä, ohra ja ruis ovatkin nykyään maanviljelyksen ja
ihmiskunnan ravitsemuksen tukipilareita, me kaikki syömme vehnää.
-Voidaanko
nyt ajatella, että vehnän gluteeni on meille vieras tautia aiheuttava
valkuainen eli eikö vehnä olekaan tarkoitettu ihmisen ravinnoksi?
VASTAUS (LT Kirsi Mustalahti)
-Arvoisa dekaani
Ihminen
ei todellakaan alun perin ilmeisestikään ollut viljan syöjä, vaan alun
perin metsästys ja kalastus olivat ihmisen pääelinkeinoja. Varsinainen
viljan viljely alkoi kehittyä vasta n. 10 000 vuotta sitten: Aasiassa
alettiin kasvattaa riisiä, Afrikassa hirssiä ja durraa ja Amerikassa
maissia. Vain pienellä alueella Kaakkois- Aasiassa vallitsivat vehnän sukuisten heinäkasvien kasvulle otolliset ilmasto-olosuhteet.
Nämä alun perin luonnossa villinä kasvaneet kasvit poikkesivat suuresti
nykyisin viljeltävistä viljoista: niiden tähkät olivat pieniä ja
vähäjyväisiä ja jyvien gluteenipitoisuus oli alhainen.
Lisäksi alkeellisesti viljeltyä viljaa käytettiin alun perin vain
seremoniallisiin tarkoituksiin, joten ihmisten ravinnon sisältämä
gluteenimäärä oli vähäinen.
Vähitellen maanviljelyksen levitessä ja yleistyessä pyrittiin
viljeltyjä viljalaatuja kehittämään siten, että niiden ravintoarvo
lisääntyi ja niiden leipoutuvuus parani. Tämä johti viljojen sisältämän
gluteenimäärän lisääntymiseen.
Gluteeni oli ihmisen elimistölle vieras valkuainen, jota vastaan
elimistö todennäköisesti pyrki suojautumaan kuten muitakin vieraita
valkuaisaineita; esimerkiksi infektioiden aiheuttajia vastaan. Osa
väestöstä alkoi kuitenkin vuosituhanten kuluessa sietää tätä
ravitsemuksellisesti hyödyllistä vierasta valkuaista, kun taas osalla
väestöstä toleranssi jäi kehittymättä. Muodostui
väestönosa, jolla oli geneettinen herkkyys reagoida gluteenille siten,
että gluteeni käynnistää elimistössä immunologisen reaktion, joka pyrkii
suojelemaan elimistöä tältä vieraalta valkuaiselta.
Tämän immunologisen reaktion seurauksena suolinukka tuhoutuu siten,
että vieraan valkuaisen imeytymispinta-ala suolessa vähenee murto-osaan
alkuperäisestä. Tätä gluteenin laukaisemaa suolinukan tuhoutumista
geneettisesti herkillä yksilöillä kutsutaan nykyisin keliakia-taudiksi.
Tänä päivänä tiedetään, että suomalaisessa väestössä n. 30-40%:lla väestöstä on sellainen perimä, että heillä on alttius sairastua keliakiaan.
Eri väestöissä keliakiaperimää kantavien osuus vaihtelee: Aasian
keltaihoisella rodulla keliakialle altistavaa kudostyyppiä ei tavata
juuri lainkaan, kun taas Pohjois-Afrikassa ja Euroopassa tämä
kudostyyppi on huomattavan yleinen. Samoin vaihtelee keliakian
prevalenssi.
-Kaikki perinnöllisiä riskialleeleja kantavat eivät kuitenkaan sairastu, vaan tauti puhkeaa ainoastaan n. kymmenesosalle lisääntynyttä tautiriskiä kantavista henkilöistä.
Gluteenin ja altistavan perimän lisäksi tarvitaan siis joku kolmas
tekijä, joka käynnistää elimistössä keliakiaan johtavan tautiprosessin.
Siitä, mikä tämä kolmas tekijä
voisi olla, on esitetty erilaisia arvailuita: tutkimuksen kohteena ovat
olleet niin infektiot, ravinnon gluteenimäärä kuin stressikin, mutta
mikään yksittäinen tekijä gluteenin ja sopivan perimän lisäksi ei ole
osoittautunut välttämättömäksi keliakian puhkeamiselle. Todennäköisesti
laukaisevat tekijät vaihtelevat tapauksesta toiseen.
-Joka tapauksessa gluteenin poistaminen dieetistä pysäyttää immunologisen reaktion ja suolinukka palaa ennalleen.
Keliakian hoito on siis elinikäinen dieetti, jonka noudattaminen voi
olla joissain tilanteissa hyvinkin hankalaa. Tämän vuoksi nykyisin
pyritään tehokkaasti kehittämään erilaisia hoitomuotoja, joiden avulla
keliaakikko voisi luopua dieettihoidosta. Kehitettävät lääkkeet ovat
immunomodulatorisia aineita, joiden ongelmana on se, että vaikka ne
mahdollisesti pysäyttäisivät gluteenin aiheuttaman immunologisen
reaktion keliaakikon elimistössä, ne saattavat samanaikaisesti myös
häiritä elimistön puolustautumista muita haitallisia valkuaisia kohtaan
ja siten aiheuttaa enemmän harmia kuin hyötyä.
-Yhteenvetona ja vastauksena kysymykseenne
voidaan todeta, että valtaosalle väestöstä vehnä sopii ravinnoksi,
mutta on pieni väestönosa, joka perinnöllisen herkkyytensä ja jonkin
laukaisevan tekijän vuoksi reagoi gluteenille siten, että se on heidän
elimistölleen vahingollista ja heidän ravinnokseen vehnä, ohra ja ruis
eivät sovi. Tämän geneettisesti herkän väestön määrä näyttää pysyvän
kutakuinkin samana, mutta yhä useammat näistä geneettistä riskiä
kantavista sairastuvat.
As a conclusion and as
an answer to your question I would say that most of the people can
safely use grains in their diets but there exists a small portion of
human beings who carry genetic risk for gluten intolerance and who under
suitable circumstances may develop coeliac disease. These people should
avoid grains during the whole lifetime.” (LÄHDE: Tampereen Yliopiston
lääketieteellinen tiedekunta).
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar