Gramaattihedelmä on yksi niitä hedelmiä, joita ei tullut nähtyä eikä käytettyä Suoemssa nuoruuteni aikana. ensimmäinen kerta oli vuonna 1972 kun tutustuin granaattihedelmäpuun ulkonäköön: Asuin kuukauden lkähetystyöntekijä Rose Warmerin luona ja hänellä oli puutarha Karmelvuoren länsirinteellä. Hän istutti puutarhaansa aikanaan useita hedelmäpuita ja sypressit reunustivat puutarhaa. Talonkin hän aikanaan oli itse pystyttänyt. Olin siellä toukokuun aikaan ja granaattihedelmäpuussa oli kukkia. Piirsin kuvan hedelmänraakileista ja kukista. Rose halusi kuvan muistoksi itselleen ja annoin.
Muta silloin vielä en ollut syönyt granaattihedelmää. Niitä olen ostanut täällä Ruotsissa silloin tällöin Ica-kaupasta tai torilta. Koska vaikutan perheessäni olevan ainoa joka pitää granaattiomenasta ostan yhden hedelmän viikkoa kohti. Pidän sitä jääkaapissa ja siten kun otan käyttöön jaan sen kahtia. Toisen puolen säästän toiseen päivään.
Otan pienen kulhon ja pursitan siemenet siihen, Avuksi käytän mm. riisipuikkoa tai haarukkaa että saan joka siemenen talteen ja varsinkin mehun. Jos sisäpinnan nahkaosia tulee mukaan ei pieni määrä haitaa. niisäkin on terveellisiä ainesosia.
Sitten lisään laktoositonta jugurttia annoksen ja sekoitan siement, jogurtin ja mehun. Siten nautin sen joko riisipuffeja tai gluteenitonta müsliä siihen sekoittaen vähän riippuen siitä onko enemmän kalorin tarve sillä hetekllä.
Kun granaattihedelmä on jääkaappikylmä, se on mehuisampia ja raikkaampi. Sen kuori on vahva, joten se säilyy hyvänä pitkän aikaa.
Jogurtin sijasta voi käyttää myös tofujäätelöä tai laktoositonta kermavaahtoa.
Myös pelkkään maitoon sekoitetut granaattiomenansiemenet muodostava sakeutuneen hienoaromisen jälkiruoan.
11.3. 2023 Wikipediatieto granaattiomenasta:
Domeeni: | Aitotumaiset Eucarya | |
Kunta: | Kasvit Plantae | |
Alakunta: | Putkilokasvit Tracheobionta | |
Kaari: | Siemenkasvit Spermatophyta | |
Alakaari: | Koppisiemeniset Magnoliophytina | |
Luokka: | Kaksisirkkaiset Magnoliopsida | |
Lahko: | Myrtales | |
Heimo: | Rantakukkakasvit Lythraceae (Punicaceae) | |
Suku: | Granaattiomenat Punica | |
Laji: | granatum |
Granaattiomena (Punica granatum) on rantakukkakasvien heimoon kuuluva lehtipuu, jonka hedelmät ovat syötäviä. Se on kotoisin Keski-Aasiasta ja sitä on viljelty Kaukasuksen ja Välimeren seuduilla tuhansien vuosien ajan. Kasvista käytetään myös nimeä karthagonomena. Sen hedelmä on useissa kulttuureissa ollut hedelmällisyyden symboli runsaan siemenmääränsä vuoksi.
Granaattiomena ei nimestään huolimatta ole kovin läheistä sukua omenoille, sillä ne kuuluvat eri heimoihin ja lahkoihinkin.
Granaattiomena[4] | |
---|---|
Proteiineja | 1,7 g |
Rasvaa | 1,2 g |
Hiilihydraatteja | 14,7 g |
C-vitamiinia | 10,2 mg |
Kalsiumia | 10,0 mg |
Rautaa | 0,3 mg |
Kaliumia | 264 mg |
Magnesiumia | 12,0 mg |
Natriumia | 3,0 mg |
Fosforia | 36,0 mg |
Sinkkiä | 0,3 mg |
Granaattiomenasta käytetään sisus eli malto ja siemenet, sillä hedelmälihan väliseinät sisältävät pahanmakuista happoa. Hedelmän voi esimerkiksi puristaa mehuksi, se sopii muun muassa smoothieihin ja muihin juomiin. Punaiset siemenet puolestaan sopivat hyvin salaatteihin, rahkoihin ja koristeeksi esimerkiksi leivonnaisiin.[5] Puun lehdistä ja kaikista kuoriosista saadaan myös runsaasti tanniineja, joita on käytetty nahan parkitsemisessa. Granaattiomenapuun kukista ja hedelmän kuoresta valmistetaan väriaineita ja kaarnasta hyönteismyrkkyjä.
Punaisena elintarvikeväriaineena käytettävä grenadiini tehdään granaattiomenasta.[6]
Kuivatut granaattiomenan siemenet ovat hieman tahmeita ja väriltään mustia tai punaisia. Siemenet on murskattava huhmareessa, sillä ne ovat niin tahmeita, että jäävät kiinni tehosekoittimen terään. Murskattuja siemeniä sirotetaan joskus mausteeksi puuroon.[7]
Granaattiomenan siemeniä käytettiin antiikin Kreikassa raskauksien ehkäisyyn ja keskeytykseen.[8]
Granaattiomenan siementen rubiinimainen, syvänpunainen, väri on merkki niiden sisältämästä antioksidanttien suuresta määrästä. Antioksidantit ovat yhdisteitä, jotka estävät vapaiden radikaalien aiheuttamia soluvaurioita, antioksidanttipitoista ruokaa voidaankin pitää hyvänä ennaltaehkäisijänä moniin sairauksiin ja ainakin joihinkin ikääntymisen mukanaan tuomiin muutoksiin. Esimerkiksi granaattiomenamehun antioksidanttinen kapasiteetti on 2 860 yksikköä 100 grammaa kohti ja näin ollen se asettuu samaan kategoriaan luumumehun, goji-marjojen ja melonimehun kanssa. Lisäksi granaattiomena sisältää monia vitamiineja, kuten C, B9, B5 ja K, kivennäisaineita, kuten kaliumia ja sinkkiä sekä mikroravinteita.[9]
Granaattioman syvän punainen väri on enemmän kuin vain vetovoimaa lautasella: granaattiomenan tummanpunainen väri merkitsee, että hedelmä on täynnä antioksidanttien fytokemikaaleja. Antioksidantit torjuvat vapaiden radikaalien aiheuttamia soluvaurioita. Kun tutkijat yhä tutkivat antioksidanttien vaikutuksia ihmiskehossa eivätkä ole vielä päätelleet, että nämä yhdisteet toimivat samoin ihmisillä ja koeputkitesteissä , Syöpäyhdistys väittää, että he ovat edenneet testauksessa niin pitkälle, että he voivat väittää, että antioksidantit auttavat ehkäisemään vapaiden radikaalien aiheuttamaa tuhoa, joka on yhdistetty syöpään. On mahdotonta puhua sairauksien hoidosta antioksidanttien avulla, mutta on selvää, että antioksidanttinen ruoka olisi järkevä ja ennaltaehkäisevä hoitomuoto.
Monessa ruoassa on antioksidantteja, mutta vain granaattiomenissa on
joukko yhdisteitä, jota kutsutaan punicalagineiksi. Tällä sanahirviöllä
on juuret
granaattiomenan tieteellisessä nimessä, Punica granatum.
Punicalagineillä on sama kyky neutralisoida vapaat radikaalit kuten
muitakin antioksidantteja, mutta alustavat tutkimukset osoittavat, että
nämä aineet myös aktiivisesti etsivät vapaita radikaaleja ja niillä voi
olla myös vaikutusta vähentää mahdollisuutta saada eturauhas-, keuhko-
tai rintasyövän.
Granaattiomenamehussa on antioksidanttista kapasiteettia 2860
yksikköä 100 grammassa. Se on verrattavissa luumumehuun, gojimarjoihin
ja melonimehuun.
Jos tutkimus osoittaa eron punicalagineiden ja muiden antioksidanttien
välillä, molempien kulutus voisi olla jopa suurempi johtuen
puskurivaikutuksesta
vapaisiin radikaaleihin.
Punicalagines HAKU:PubMed, yli 500 hakuvastausta.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=punicalagines+
Muutama esimerkki hiirikokeista:
(1)
"Pyroptosis is an essential manner of programmed cell death in the inflammatory response; the expression of pyroptosis-related proteins such as interleukin-1 (IL-1β), cysteinyl aspartate-specific protease-1 (caspase-1), gasdermin D (GSDMD), and nucleotide-binding oligomerization domain, leucine-rich repeat and pyrin domain containing protein 3 (NLRP3) was decreased in our study, which proved that the administration of punicalagin for eight weeks can significantly inhibit pyroptosis in mice. In addition, punicalagin reduced high glucose-mediated protein expressions of nicotinamide adenine dinucleotide phosphate (NADPH) oxidase 4 (NOX4) and alleviated mitochondria damage. Low expression of NOX4 inhibits the dissociation of thioredoxin (Trx) and thioredoxin-interacting protein (TXNIP) and the suppression of NLRP3 inflammasome activation. To summarize, our study provided evidence that punicalagin can alleviate diabetic nephropathy, and the effect is associated with downregulating the expression of NOX4, inhibiting TXNIP/NLRP3 pathway-mediated pyroptosis, suggesting its therapeutic implications for complications of diabetes
(2)
The extracts of pomegranate fruit and peel have been reported to possess health-beneficial properties in inflammation-associated chronic diseases. Punicalagin is considered to be the major active component of pomegranate extracts. In this review we have focused on recent studies into the therapeutic effects of punicalagin on inflammation-associated chronic diseases and the regulatory roles in NF-κB, MAPK, IL-6/JAK/STAT3 and PI3K/Akt/mTOR signaling pathways. We have concluded that punicalagin may be a promising therapeutic compound in preventing and treating inflammation-associated chronic diseases, although further clinical studies are required.
(3)
DOI: 10.3390/nu13072150Punicalagin (PUN) is an ellagitannin found in the peel of pomegranate (Punica granatum). It is a polyphenol with proven antioxidant....
(4)
Anti-inflammatory potential of ellagic acid, gallic acid and punicalagin A and B isolated from Punica granatum
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar