Leta i den här bloggen

torsdag 9 mars 2017

Nettilöytö: Arne Forsiuksen artikkeli keliakian seuraamuksista

Arno Forsius

Rasvaripuli

Olen kirjoittanut aikaisemmin kotisivuillani aiheesta ”Ilmavaivat – mistä ne johtuvat ja miten niitä hoidetaan?

Netissä julkaistujen kirjoitusten ja henkilökohtaisesti käymieni keskustelujen perusteella näyttäisi siltä, että vatsan turvotusta aiheuttavien oireyhtymien pohdinnassa olisi otettava huomioon myös rasvaripuli, joka tuntuu yleistyneen viime aikoina. Sitä on aikaisemmin pidetty pelkästään eräiden elimellisten sairauksien, kuten keliakian sekä haiman ja maksan heikentyneen toiminnan seurauksena.

Rasvaripulin diagnooseja ovat olleet steatorrhoea ja ”tropiikin” sprue. Edellinen tarkoittaa nimenomaan rasvaista ripulia, jälkimmäinen taas alun perin limakalvoilla esiintyvää sammasta tai aftaa (holl. spruw), jotka olivat yleisiä sprue –tautia sairastavilla. Viime mainittu on myöhemmin todettu keliakiaksi.

Rasvaripulin oireita ovat runsaat ilmavaivat, niihin liittyvät suolikurinat, erittäin pahanhajuiset suolikaasun päästöt eli pierut, toistuvat ripulipuuskat sekä runsaat ja pahanhajuiset ulosteet, jotka ovat usein kuohkeita, harmahtavia, rasvapitoisuuden vuoksi kiiltäviä ja WC-pytyssä veden pinnalla kelluvia.

Mikä sitten voisi olla syynä rasvaripulin yleistymiseen? En ole keksinyt sille muuta syytä kuin kasvirasvojen lisääntyneen käytön ruokien valmistusaineina sekä lisäkkeinä. Aikaisemmin ravinnossa saatuja kasvirasvoja olivat vain oliiviöljy eli ”ruokaöljy” ja margariinien valmistuksessa käytetyt kasviöljyt, mm. puuvillasiemen-, soija-, kookos- ja palmuöljyt. Nykyään kaupoissa on saatavana suuri määrä kasviöljyjä, esim. rypsi- , rapsi-, hasselpähkinä-, manteli-, pellavansiemen-, saksanpähkinä-, camelina-, hampunsiemen-, auringonkukka-, rypälesiemen-, avokado-, maissi-, soija-, oliivi-, seesaminsiemen-, vehnänalkio-, maapähkinä-, kurpitsansiemen-, palmu- ja kookosöljyt monina erilaisina valmisteina. Eräitä kasviöljyjä on kuuleman mukaan suositeltu ja myös käytetty joidenkin ruoansulatusvaivojen lievittämiseen.

Kasviöljyjen osuuteen vatsavaivojen ja rasvaripulin aiheuttajana viittaa myös se, että ravinnon kasviöljyjen vähentäminen on eräissä tapauksissa poistanut kiusalliset oireet kokonaan.
 
Olisi toivottavaa, että lääkärit ja muut asiantuntijat, joilla on käytettävissään ruoansulatushäiriöiden selvittämisessä tarvittavia tutkimusmenetelmiä, voisivat ottaa asian tarkastelunsa kohteeksi.
 
Kirjoitus on valmistunut tammikuussa 2015.

TAKAISIN LÄÄKETIEDETTÄ HAKEMISOON


Oma kommenttinit Forsiuksen artikkeliin.
Koska minulle jäi keliakiadieetin aloittamisen (1981) ja yleisten vaivojen vähenemisen jälkeen kuitenkin  steatorrhea (1990-luvulla) , jopa niin kautta vuoden ilmenevä, että jäi aluksi  miltei mieleen ne harvat päivät kun jostain  syystä   feces painuu WC-pöntössä veden pohjaan ja oli normaaliväristä    tummaa. Ehkä alle kymmenen kertaa vuodessa.
Koska  rasvaripuli on koko vuotista, pidän normaalina että täytyy käyttää rasvaliukoisia vitamiinejakin kautta vuoden, ADEK.
Alkuvaiheissa K-vitamiininkin käytin Konakiontapletteina, A-vitamiini Rochen  Arovit tabletteina,  D- vitamiinin kalanmaksaöljynä ja E-vitamiinia nyt tulee kasvisöljyissäkin.  
Nykyisin kun silmänkuivuusoire ja keratiitit menivät Rochen Arovit- tableteilla  ohi, riittää  kalanmaksaöljy jossa on A-vitamiiniakin,  kananmaksan käyttö pari kertaa kuussa, kanamunaa  kerran päivässä 1 kpl, 
 Joskusn todella tulee halu käyttää jotain tiettyä rasvaa, kookkosrasvaa, pari kertaa vuodessa ainakin,  mutta  se sitten ei sula kuitenkaan -  Teen niitä kookkos leipiä ja syön niitä sitten parina päivänä  pari kertaa vuodessa. Arvelen kuitenkin että kookkosrasvaa on suklaankin joukossa ja  siinä sitä saa kaakorasvan ohella. Täytyy sanoa että  rasvaa tekee mieli syödä.  Vähän sellaiset talitintin rasvanälät.
Arvelen että kyse on  jostain selektiivisestä imeytymisasiasta.   Meidän suvussa on se B12 puute keliakian lisäksi B12 vitamiini avustaa että saa parittomia  rasvahappohäntiä käyttymään energiaksi.  Pistän sen B12 injektion muutaman kerran 3-4 kuukaudessa  nykyisin. Oli vaihe että sitä piti pistää tiuhempaan että lihakset eivät  "säry" ja hajoa. Koska oireita oli eniten käsivarren lihaksissa,kädet eivät edes nousseet välillä,  annoin pistää B12  ampullit hartialihaksiin molemmin puolin selkään:    puoli ampullia  esim oikealle ja puoliampullia sillä kertaa vasemmalle pakaraan tai reiteen. seuraavassa pistossa taas puoli ampullia vasemmalle haertiaan ja puoli ampullia oikealle pakaraan.  ( Yhteenä 1 mg ampulli kerralla).
B12 puute koskee myös rasvahappoaineenvaihduntaa. 

Rasvat imeytyvät paremmin jos niitten käyttö on rajallista , ruoka vähäsokerista ja hyvin runsas kuituista-(gluteenitonta minun tapauksessani. Mitä enemmän vihannesta, kuitua, niukkarasvaista lihaa ja kalaa, sitä parempi imeytymä. Mutta sitten kun  on hyvässä voinnissa ei tule niin panneeksi mieleen mitä sitä syö, joten mitään  tieteellistä  ohjetta tässä ei voi itsestään kirjoittaa. Sitä paitsi kaikkien suolivauriot ovat syntyneet aivan omia teitään, individuellisti, omina vaiheinaan , kaikkien ruoka on erilaista,  ja ihmiset eivät paljon muistele  ruokiansa tai niitten assosioitumista vaivoihinsa. On hyvä- jos pystytään diagnosoimaan jos on jonkin tietyn rasva-aineen imeytymishäriö tai aineenvaihduntahäiriö jossain muussa portaassa kuin suolen pinnassa. Nykyisin olen kohtalaisen tyytyväinen eliminaatiodieettiini ja  minimaaliseen lääkitykseeni. Otan myös ikätekijän huomioon joten en vaadi itseltäni mitään akrobatiaa. Ja miten voisi eläkepäivillä olla paremmassa kunnossa kuin nuoruuden päivinä
muuten- steatorrheasta sinänsä ei tarvitse tulla haittaa- paitsi jos tulee vitamiinien puute ja oireita  silmistä, krovista jne. korvienkin cerumen vaatii  jotain rasvansaantitasoa, jotta korvat pysyvät terveinä.  Subkutaaninen rasvakerros  ja iho vaatii kyllä tuota kolesterolia, jota saa 1 kanamunasta päivässä.)
 

  Arne Forsius Keliakiasta:
 

Inga kommentarer: