Leta i den här bloggen

måndag 29 augusti 2016

Dietistityö 2015 gluteenista

https://gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/39651/4/gupea_2077_39651_4.pdf
Dietistikurssin 15. p.työ netistä:


Sahlgrenska Akademin
vidd Göteborgs universitet
Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition
 
Sammanfattning
Titel:Debuten av gluten– Har tidpunkt för glutenintroduktion någon betydelse för risken att utveckla celiaki hos högriskbarn?
 
Författare: Sandra Hagwall Frohm och Maria Ingmar
Handledare: Frode Slinde
Examinator: Mette Axelsen
Linje:Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete:Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp
Datum:
2015-05-26

Kookkosmaitoa aamiaisella

FINAX gluteenitonta Mysliä kuituisesta marjahillosta tehdyssä  sopassa.
Maissikeksin päällä  sakeaa kookkosmaitoa  säilykepurkista. ( Tästä tulee SFA, lyhyitä rasvahappoja)
Aamukahvissa  maidon sijasta kookkosmaitoa  kukkurateelusikallinen.
Kalanmaksaöljyä 1 tlk. (Tästä tulee pitkiä omega3 PUFA- rasvahappoja)

29.8. 2016

Gluteeniton kevyt illallinen: Spagettia, vihannesta, mustikkasoppaa

Gluteenitonta spagettia  jossa on hieman paseerattua tomaattia ja suolaa.

Wook- vihanneksia paistettuna oliiviöljyssä ( josta tulee  cis-MUFA- rasvahappoa)
. Mausteena suolaa ja pippuria.

Mustikkasoppaa  pakastemustikoista. keitto saostettu perunajauhoilla. Makeutena  ruskeaa sokeria.
Suodatinkahvia.
29.8. 2016

tisdag 23 augusti 2016

KOTIVARA (2) Vaatteista

Näin eläkepäivillä olen saanut  koota kotivarani lähinnä aivan omiin tarpeisiin.

Ruokapuoli on  tosiaan aivan oma asiansa ja  se menee jo rutiinisti siitäkin syystä, että pari kertaa vuodessa matkustan Suomeen , kesällä olen mökillä ja siellä  joudun ajattelemaan jokaisesta juomavesipisarasta ja kalorista nämä asiat sellaisiksi että ne vastaavat energiankulutustani .

Mutta  muitakin asioita tulee ajatgella kuin ruoka: Vaatetus, lämpötila.  Suomen kesä on sikäli mukava, että voi sulkea lämmityksen ja  huoneen lämpötila voi nosuta ulkoilman vaikutuksesta paralleelisti  lähemmä 30 astetta C, jolloin tuuletin on  todellinen tarvekalu.Tuuletin toimii sähköllä. Toisaalta liika kuumuus on vähennettävissä varjossa olemisella ja varjostavilla vaatteilla.

Minulla on aina patterilla toimia lämpömittari mukana, mökillä on  toinenkin, tavallinen, jonka voin asettaa varjoon ulos- tai aurinkoon.  Lisäksi on kehonlämpömittari aina mukana.

Suomalaisen suurempi ongelma  aikamitalla ajatellen on kylmyys ja sade.

Koska  minulla on keliakian  kehittymisen aikana myös kilpirauhanen päässyt tulehtumaan ja vähitellen muuttunut hypotyreoottisesksi, lämmönsäätelyni  vaatii  aivan järkiperäistä asian seuraamista.  Normaalioloissa pidän huoneen lämpötilaa 21 asteessa- se pysyy automaattisesti sellaisena nykyään täällä Ruotsissa. kesämökissäkin  säädän  korkeintaan 22 asteeseen jos on sade ja  kylmää. Jos uolkolämpö nousee yli sen,  lasken  säätelylämmön tai suljen lämmön jos ulkona on helle.

Jos kastun  läpikotaisin, kehonlämpöni laskee nopeasti niin että kehonlämpömittari osoittaa alle 35 astetta C. Jos olen jäähtynyt (Ruotsissa) pakkasesta, räntäsateesta tai  kaikki vaatteet kastaneesta sateesta, tapaan ottaa kuuman ammeen aivan kaulaa myöten, jolloin lämpö nousee hetkeksi lähelle 38 astetta- juon myös keitettyä kuumaa vettä-  ja sitten  kehonlämpö palautuu normaalitasoon 36,5 astetta, joka on  tavoitteeni. Samalla koetan katsoa että pulssi on  alueella 60-80.   (EKG.ssä on nimittäin pientä  poikkeamaa, joka  vaikuttaa pulssin säätöjärjestelmään- tämä on tavallista monelle  iäkkäälle).  Minulla pulssi saataa karata nopeaksi tai pudota aivan 50 tasoon. riippuen  joistain  seikoista. Siksi  kontrolloin pulssin päivittäin, että tavoitetaso pysyy.

Vaihtovaatteita pitää olla, lämpimiä sukkia, sukkahousuja,  hameita, T-paitoja, puseroita, lämpöliivi, kaulaliinoja, myssyjä, hansikkaita, sillä kaikki  vaatteet voivat kastua läpimäräksi yhtäkkiä rankkasateessa, joka ei kysy sitä kuinka monta metriä minulla on jäljellä pyörämatkaa mökille.Tarpeetonta  mielestäni on  esim rukoilla että  pilvi ei sataisi juuri minun kohdallani, jos kerran esim joku toinen haluaa siinä kylässä pellolleen sadetta juuri sillä kohdalla ja rukoilee  päinvastoin. Suomenkin miljoonat ihmiset  toivovat miljoonia eri toivomuksia  pisaroitten aseman suhteen. Nykyiset Suomen  rankkasateet ovat kuin  jättitynnyri kaatuisi niskaan ja sitten heti taas on sininen taivas.  Minne se vesi menisi, jos ei saisi sataa niin kuin tahtoo?

Jopa talvitakki voi kastua läpi, koska talvella voi tulla räntäsade näinä vuosina. Sen takia pidän useampia talvitakkeja. Yksi on lahjaksi saamani käytetty  untuvainen erittäin lämmin ja sen panen päälleni jos olen  läpikotaisin vilustunut. Pidän sitä joskus kuuman kylvyn korvikkeena, koska  sen lämpövaikutus on  yhtä tehokas. Minulle on turha puhua sateenvarjosta, siihen tarvitsisi  kolmatta kättä vähintäin ja olen sitä mieltä että sateenvarjon metalliset terävät  kärjet  houkuttelevat  salamaniskua kuin antenni. rankkasadesalamat lyövät suoraan alas.
 Myös  sadetakit  ovat  tietysti olemassa, -voi sanoa. Mielelläni en käytä niitä, koska niitten sisällä  lämpötila kohoaa liian korkeaksi ilman mahdollisuutta haihduttaa. Kyllä tietysti lainasadetakkia olen käyttänyt, suurta kuin teltta, kun halusin rankkasateessa poimia marjoja, jotka muuten olisivat iskeytyneet maahan. Mutta sen jälkeen oli takin alla yhtä märkää kuin ulkopuolella- sellainen hiki siitä tuli.

  Nilkkasukan kokoisia  lämpimiä sukkia minulla on joitakin, mutta kehonlämpöä nostaa parhaiten sukkahousut ja leggings korkuiset  polvisukat, jotka ulottuvat polven yläpuolelle.  Jalanpohjien tulee olla lämpimät.  Tapaan pitää kahdet saappaat Suomessa- kun toiset kastuvat niin toiset ovat ehtineet kuivua sateesta ja hiestä.   Vanhoja kenkiäkään en heti heitä menemään, sillä  kuivat vanhat ovat hyvä vara, parempi kuin märät uudet.
Siis lämmin ja kuiva keho, kuivat ja lämpimät jalanpohjat  on tärkeää. Tavoite.
Koko kehon kattava vaatetus muuten  ei riipu vain säästä vaan toimii myös punkkisuojana ja  hyttysiä vastaan.  Punkkipinsetti  on hyvåä omata. Sillä saa punkin elävänä niin että ketarat ilmassa vain harovat, kun se on irrotettu veriateriasta..

 Olen saanut  konventionellien kaulaliinojen sijaan  useita lahjoja Israelista, keveitä ohuita kaulaliinoja ja  ne ovat tosiaan lämpimiä, estävät ainakin ettei kurkku tule kipeäksi nopeista  säänvaihteluista kesällä.
Talven kaulaliinadesign on paras hankkia Pohjolasta.

Kovalla  helteellä  sitä nukkuu vaikka  lakanan alla, mutta kun kylmä alkaa purra ja kosteus, niin on hyvä pitää eri sorttisia vilttejä,  keinokuituisia moderneja, ja vanhanajan villainenkin viltti välissä ja jokin  keinokuitutäkki- Usea ohut peite on lämpimämpi kuin yksi ainoa paksu. Pussilakana myös muodostaa yhden lämpökerroksen.  Ruotsissa  on pieniä hauskoja vilttejä edullisesti saatavilla. Niitä pidän silmien peittona ja kierrän pään ympäri kuin nukun.  Olen huomannut että se estää vilustumasta. Koska  olen sinisilmäinen ja hyvin myopinen,  olen aika valoherkkä ja haluan sen takia nukkua silmät peitossa, että näkökyky on
aamulla  myös levännyttä.   Lämmin pussipeitto  on sitten   yksi hätävara.  Tietysti lämpöä saa  säilytettyä myös sillä metallifoliolla, "nödfilt" , "värmefolie", lämpöfolio. Olen kerran  sellaistakin käyttänyt.

 Patja on myös onglema-  jos se on kostea ja epäsopiva  se vahingoittaa,  kipeyttää,  selkää ja munuaisia. Kannattaa  ajatella makuualusta tarkoin.  Mökilläni olen  asettanut patjan päälle vielä yhden paksun  keinokuitutäkin tasoittaakseni patjan hiostavaa epäterveellistä vaikutusta.
 Kotivaraan kuuluu   aika paljon vilttejä, patjoja, peittoja, allergisille myös sellaisia että voi nukkua  nenä tukkeutumatta.
Yleensä sitä nukkuu hyvin jos keskivartalo on lämmin. "Vartalovillanen" keskivartalon ympäri on vanha uotilainen niksi.  Sitä voi käyttää froteista aamutakkiakin  yöpaitansa lisäksi ja kun sitoo  vyötäisiltä kunnolla, niin takki ei aukea yön aikana. Toiset nukkuvat sukat jalassa, mutta puolestani mieluummin käärin  sen silmäviltin niskan ja otsan ympäri ja pidän jalkaterät paljaana ainakin kesäkuumalla.

Jos joutuisi  talvioloissa olemaan  vaikka  lämmittämättömässä kesämökissä ( minulla on sähkölämmitys)
tilanne vastaisi kriisitilannetta  kaupunkitalossa.  Ilman kylmyys hengittää olisi todella ongelma, mutta  tuollaista "silmävilttiä"  voi kyllä huppuna pitää  laajemmaltikin pään yli ja lämpökynttilöistä saa kyllä jonkin verran lämpöä luotua.

Vielä ruokapuolesta:
Täytyy sanoa, että ne jotka harrastavat  telttailua kesässä ja talvessa,  ovat ehdottomasti  hyvässä asemassa hankkimiensa  taitojen takia. On hyvä pystyä keittämään vettä  ja ruokaa luonto-olosuhteissa. Näissä kaupunkitaloissa on pihalla  ulkokeittiömahdollisuus. Voi grillata ulkona, jos nyt   pitää sellaisesta stekytemutagener  innehållande mat" kuten  tapaan sanoa grillatusta. Pidän uunissavalmistetusta tai keitetystä  terveellisyyden takia enemmä.

Sinänsä  ruoanlaitto kriisioloissa  voi olla banaaniterttu ja suklaalevy, tupla, mantelikakku   ja limskakori, jos ne ovat olemassa valmiina  sillähetkellä. Mutta tilanteet yllättävät yleensä.  Joten  asiaa pitää tarkasti harkita pitkäjännitteisesti ja ajatella valmiiksi  mitä saattaisi  tapahtua, sillä kriisi kohtaa ja iskee myös lähikauppaan.
mineraaleja joita banaani ja suklaa antavat, saa myös kaakaosta. Kaakaopulveri kuuluu kriisivarastoon. Sitä minulla on aina mukana, sillä siitä teen itse suklaan makuista sekoitusta: kaakaojauhoa,  maitoa tai kermaa vähäisen, vaniljasokeria, murukahvia ja öljyä tai margariinia vähäisen;  sekoitetaan tahnaksi  ja nautitaan esim riisikeksin päälle siveltynä massana. 


Tavallinen aamiainen

Minulla on tapana asettaa kello määräaikaan aamulla ja vaikka heräisin vähän ennen  asettamaani aikaa pysyttelen vielä vuoteessa, sillä koetan pitää yöunen pituuden jokseenkin stabiilina ja ainakin 8-tuntisena. Se on osoittautunut parhaimmaksi estämään verenpainepiikkejä. Näin voin  säätää vain  näissä kotioloissa ja  vakuutan itselleni, että olenhan eläkkeellä, joten ei ole välttämättä herättävä  stressissä    arousel-aallon  nousussa. .
Sitten tapaan katsoa painoni, sillä   minulla se muuttuu herkästi energiankäytön, liikkumisen ja suolan ja proteiinin käytön mukaan.  Jos  joka päivä peräklkäin  esim nousee paino, tarkistan että liikun enemmän ja  vältän liika suolaa ja liika proteiinia. Ja varsinkin vältän syödä  jotain juhla-ateriaa iltamyöhään- mihin lankeaa kun käy tuttavilla.

Niin. Siis tänään on nämä  variabelit  normaaleina ja otan normaalin aamiaisen:
Kulhollinen laktoositonta jogurttia ja GFD FINAX-mysliä.
Rusticoleipää (Schär)  2 siivua , margariinia. Suodatinkahvia ( Caribialainen aromi)  ja vähän maitoa kahvissa. Margariinin rasvapitoisuus on  39% ja suolapitoisuus 1,5 g.
Keitän  yhden kananmunan.
otan aamuvitamiineja: Tänään ACO kalanmaksaöljyä 1 tlk. Folacin puoli tablettia..
Sitten myös päivän  tavalliset lääkkeet  (Levaxin, Diureettia  puoli tablettia,  ja Atacandia 1/4 tablettia..Lasillinen vettä. Tietysti  noita lääkkeitä olisi pitänyt ottaa ennen ruokaa, mutta  nyt vain otin  ruoan jälkeen. Sattuuhan sitä.  Ja sitä paitsi  en oikein tiedä kumpi on parempikaan, jotta  saan stabiilin vaikutuksen pulssiin ja verenpaineeseen.  Minun verenpaineeni toimii kuin meren pinta. Joskus se tuottaa  edeltä arvaamattoman sahaavan  hyökylainesarjan.  Luulen että se on jokin fysiologinen  seikka enkä saa sitä näppeihin. Ei ole olemassakaan jotain verenpainelääkettä, jota voisi ottaa konemaisesti koko ajan vuodesta toiseen.  ja omata  optimaaliset arvot ja  normaalin  reaktiivuuskykynsäkin samalla.
Aamupalassani ei ollut yhtään lisäsokeria, mutta  valmiselintarvikkeissa mainitaan kyllä sokeripitoisuuksia seuraavasti: GFD- Myslissä on sokereita 18 g/ 100 g.  Maidossa on sokerilaatuja 3,1 g / 100 g.

  • Sitten teen  vohvelitaikinan valmiiksi lounasta varten.

Tähän vohvelitaikinaan teen vesipohjaan seuraavan lisäyksen. 1 kananmuna,  vähän maitoa, rahkapurkin loppurahka.  1 rkl pellavansiemeniä, 1 rkl hirssihiutaleita, 1 rkl tattarihiutaleita, 2 rkl Fibrex- kuitua, 1 rkl kuorimattomia seesaminsiemeniä ja tilkkanen oliiviöljyä.
En aseta suolaa tässä vaiheessa.  Vasta siten kun olen tehnyt  vohvelia, ja kokeillut sen tämänkertaista makua, sillä maito ja rahka mm sisältävät vähän  suolaakin.  Nyt taikina saa olla jääkaapissa  lounaaseen asti. Siinä olevat osaset ottavat vettä ja konsistenssi muuttuu, joten konsistenssi pitää tarkistaa ennen  kun alkaa tehdä vohvelia. Lailas-jauhoa ( vihreästä paketista)  on sitten lisätty  sen mukaan, että taikina tuntuu nyt hyvältä ja sopivalta paksuudeltaan. Mahdollsesti parin tunnin päästä pitää lisätä vettä vähän.

Tiistaiaamu 23.8. 2016







måndag 22 augusti 2016

Suositeltu elintarvikkeiden valmiusvarasto, KOTIVARA (1)

 22.8. 2016
Kun MSB  väestönsuojelu- ja valmiusvirasto suosittelee  elintarvikkeiden  riittävää pitämistä kotitaloudessa on ruotsalaisena tavoitteena olla ainakin 72 tuntia omavarainen  juomaveden  ja peruselintarvikkeiden ja muiden  välttämättömien tarvikkeiden  suhteen.

Yleensä ajattelen tätä asiaa 4 kertaa vuodessa aina sen jälkeen kun yleinen hälytyssignaali testataan. Varsinkin siihen aikaan kun kaikki 4 lasta olivat pieniä kävin useammin läpi  kotitalouden tarvikkeiden listaa.
 Mutta  viime vuosina on MSB  herätellyt   valmiustila-ajattelupaa väestössä käytännöllisemmälle jokapäiväiselle tasolle.

 Nyt on tehtävä niitä  tavallisia talousostoksia myös ajatellen sitä 72 tunnin omavaraisuusrajaa.
Kun on 3 päivän tavoite, tässä  ovat tärkeitä juomavesi ja   maitotuotteet ja sellainen tavara, joka voi nopeasti pilaantua, jos sähkö menee jääkaapeista ja pakasteestakin.

Vesi nyt on kaikkein tärkein, koska  sitä käytetään ruoantekopohjana keitoissa ja leivonnassa sen lisäksi että sitä juodaan, siinä pestään astioita ja  tarvitaan myös  pesuvettäkin.

Joka tapauksessa  kirjoitan tähän , mitä olen hankkinut  kotiin gluteenivapaata kuivamuonaa . Jatkan tähän  kirjoitukseen sitä mukaa kun ostan jotain.

Olin ostanut jo edeltä  riisiä ( parboiled )  2 x 2 kg, niin että meillä on 5 litran sanko  useinkin täynnä riisiä.
Öljyäkin on pullo kotona.  Suolaa ja sokeria sekä mausteita on. Hunajaakin on muutama lusikallinen ja tummaa siirappia vähän.Pyrin minimoimaan näiden sokerilaatujen käyttöä.

Nyt jatkan  KOTIVARA asioista. kuutnelin muuten juuri radiosta suomalaista ohjelmaa ja siinä annettiin tälle valmiusvarastolle synonyymisanoja KOTIVARA, HÄTÄVARA, VALMIUSVARA ja kehoitettiin   dialogiin. asiasta omin esimerkein.   Jatkan tätä KOTIVARA(2) otsikolla.


Olin hankkinut  edellisviikolla   Gluteenitonta spagettia 1 kg. ja Lailas  karkeita jauhoja, joita on vielä jäljellä.
Semperin Grov Mix- gluteenittomat jauhot  tuli juuri eilen ja tänään käytettyä vohvelien tekoon.
Kesän alusta on vielä perunajauhoa 500 g.  Samoin maissitärkkelystä 400 g.  Ne ovat hyviä kakkuihin, piparkakkuihin ja kiisseleihin.

Viimeksi ostamastani  Schär Rustico-leivästä on vielä puoli pakettia jäljellä. Pari palaa gluteenitonta näkkileipääkin on vielä jäljellä.  Samoin Riisi-puffeja ja melkein täysi   Finax-Mysli tölkki.

 Tämän päivän ostokset:

Tattarihiutaleita ( Boveteflingor) KRAV, 250 g
FIBREX, sokerijuurikaskuituvalmiste 250 g.
Soijajauhoa, Sojamjöl  250 g
Mureaa riisikeksiä ( spröda risbröd) 
Hirssihiutaleita, Hirsflingor  250 g 
 Champinjon siivuja yksi purkki, Skivade champinjoner
Nämä olivat yhteensä 80 kruunua.

Lisäksi  eräs perheenjäsen hankki
kuorimattomia seesaminsiemeniä, Oskalade sesamfrön 400 g
 ja  paseerattua tomaattia (passerade tomater)  kaksi pakkausta 2x 500 g.

Pitäisi muistaa merkitä tulevaisuudessa, milloin mikin näistä pusseista on tullut käytetyksi kokonaan.  Yleensä ne kestävät kyllä  hyvinkin yli viikon, koska  käytän niitä  leivonnassa ja vohvelien teossa  vain muutama lusikallinen kutakin taikinaan nostaakseni  kuitupitoisuutta ja samalla proteiini- ja muuta ravintoainepitoisuutta ja koettaessani  pitää glykemisyyttä  puolestaan alhaisena.

Glykemiset lajit kuten  perunajauhot ja maissitärkkelys ovat  vain  silloin tällöin käytössä, jos teen kakun  tai kiisseliä. Leivonnassa ja vohveleissa  on perusjauhonani  Lailas tai Semper Grov Mix. Niiden glykemisyys on tietysti suuri, mutta sen saa noilla kuituisilla  lisukkeilla  alemmaksi.
 Pellavansiementä minulla on vielä kesän alusta kotona.

Viimeinen hernepaketti meni  viikonlopun hernesoppaan, joten seuraavassa ostoksessa  täytyy muistaa  hyvä peruselintarvike kuivatut herneet. Jonkin verran linssejä ( virvilöitä)  kuitenkin on vielä yhdessä pussissa.Soijakin kuuluu papujen sukuun.

Koska vielä on jokunen peruna ja sipuli, en ostanut niitä nyt
.Laktoositonta   maitoakin ja laktoositonta  rahkaa sekä  niukkarasvaista  margariinia on vielä.

Mitä juomaveteen tulee hyvin harvoin on tapahtunut, että juomavesi talosta katkeaa niin ettei  sattumoisinkaan olisi yhtään  juomavettä missään astiassa. Tämän mahdollisuuden takia  asetin tänään 4 litraa juomavettä eri astioihin. 1,5 litraa katetussa kannussa jääkaappiin.  1 litra valmiiksi vedenkiehuttajaan ja  1,5 litraa kahteen  muoviastiaan lautasella katettuna kahvipannun lähelle.  Sen veden voi käyttää kahvintekoon päivän aikana. tai huomenna  voi kastella kukkasiakin tai esipestä astioita,  kun vaihtaa vesiä.  Tässä huushollissa on 2 henkilöä., sen takia varaveden määrä 4 litraa yhdeltä päivältä.
Kahvina käytän tavallista paahtokahvia, muta  esim kesämökillä  murukahvia, pikakahvia jonka vain sekoitan keitettyyn veteen. pikakahvia minlla on yleensä aina varalla purkki  kotona.  Suomesta toin Kulta-Katriinaa säsätöpussin. Se  on hyväaromista. Teetä on  varalla. Earl Grey on suosikkini.

Itse asiassa  72 tunnin vesivara olisi 3 x 4  litraa  eli 12 litraa.  Siihen  tarvitaan kyllä jo muovitankki. Meillä on se siman tekoa varten, mutta se täytyy vain kuurata ja huuhtoa ja sitä voi käyttää tulevaisuudessa juomavesisäiliönä.
www.dinsäkerhet.se
 
https://www.dinsakerhet.se/
antaa muita ideoita asiasta itsekullekin.  Jokaisen täytyy soveltaa tilanne omiin  elintärkeisiin tarpeisiinsa.
Päätän tämän päivän osalta tähän. 



Kananmaksapaistos riisin kera. Gluteenitonta.

Kananmaksasta löytää  pieniä pakastetuotteita.
Kun palat sulattaa ja asettaa  uunivuokaan, maustaa suolalla ja pippurilla, lisää perunanlohkoja ja sipulin suikaleita sekä tomaattisosetta ja oliiviöljyä ja  paistaa uunissa kypsäksi saa maukaan  aterian keitetyn riisin kanssa.
Jos maksavuoasta ja riisistä jää yli, kannattaa sekoittaa tähteet keskenään ja säilyttää jääkaapissa seuraavaan päivään.  Ateria on maukas kylmänäkin tai mikrossa lämmitettynä seuraavana päivänä.

Muuten, sulatetut  kananmaksat voi keveästi  kuumentaa  pinnoiltaan öljyssä ja sipulissa ja maustaa ennen uunivuokaan  levittämistä.

22.8. 2016

fredag 19 augusti 2016

Herne-kala- keitto. Gluteenitonta.

Herneet asetetaan likoomaan edellisenä iltana  veteen kattilassa.

Aamulla aletaan keittää herneitä ja lisätään vettä  tarpeen mukaan.
 Pari lusikallista oliiviöljyä keittoon. samoin  1 sipuli silputtuna.  Hieman  mausteita , katajan marjaa ja mustaa pippuria.

Kun herneet ovat  hajonneet  sopivan sakeaksi keitoksi, lisätään pakastekalan palasia (seitiä esim). ja lämmitetään keittoa  edelleen kunnes  kala-palat   ovat  kypsiä.

Lisätään vielä tomaattisosetta ja hieman suolaa ja soppa on  valmista lounasruokaa.

Sopan kanssa voi  syödä maissikeksiä, jonka päällysteenä margariinia ja kurkunsiivuja.

Jälkiruoaksi Kahvia laktoosittoman maidon kera.
19.6. 2016 

Kaali-riisi-kanavuoka . Gluteenitonta.

Gluteeniton päivällinen:

Pakasteesta  kanafileitä.
Nämä ensin huuhdotaan vedessä ja kuivataan ja sitten kuumennetussa kasvisöljyssä  lämmitetään molemmin puolin, maustetaan valko ja mustapippurilla.

Nämä asetetaan öljytilkkaan vuoan pohjalle.
 Valkokaalin leikkaan suikaleiksi , samoin yhden sipulin. ja keitän niitä jonkin aikaa pehmeämmiksi.

Keitän myös pitkäjyväistä riisiä pienen kattilallisen. Sekoitan riisin ja  keitetyt kaalinsuikaleet.massaksi,  jonka suolaan lievästi.

Tätä kaaliriisimassaa  levitän  kanafileitten päälle ja asetan vuoan uuniin.   Aluksi paistan ilman foliota 200 asteessa  ja sitten vielä  otan vuoan  ulos ja asetan folion ja jatkan paistoa hieman alemmassa lämmössä ja lopulta  kaalin aromi  tulee hyvin esiin ja liha on mureata. 

Ateriaan voi liittää tuoresalaattia: esim pieniä tomaatteja ja salaattia. 

Jälkiruokana  esim. kahvia soijamaidon kera ja gluteenitonta pikkuleipää.

19.8. 2016