http://www.fao.org/docrep/T0818E/T0818E04.htm#Sorghum%20utilization
Durra näkyy FAO:sssa pohditun maailmanlaajuisesti ja tarkasti. Sen sulattamisongelmat ihmisellä eivät ainakaan ydinongelmaltaan ole primäärisen peptidirakenteen purkamista koskevaa kuten keliakiassa, vaan johtuu kaikenlaisten ruoansulatuksellisten entsyymien estovaikutuksesta sekä erilaisista durran fytokemikaaleista, mitkä toisaalta taas tekevät durran elinkykyiseksi sellaisillakin tienoilla, missä muu vilja ei menesty tai tuhoutuu helposti tai missä linnut hävittäisivät sen.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Durra
Durran tapa konsentroida maaperän epäorgaanisia elementtejä ( fluoria, molybdeeniä) on myös paikoitellen epäsuotuisaa ja peruselintarvikkeen jokapäiväisessä käytössä huomioitavaa, sillä mm endogeenisen struuman kehittyminen voi tapahtua durraa käyttävällä alueella ym endeemisiä tauteja on havaittu. Lisäksi durralla on varsinaiset goitrogeenisetkin fytokemikaalinsa.
Durran riittävä muokkaus tekee siitä kuitenkin vaarattoman peruselintarvikkeen, joka on "gluteeniton".Teollisissa maissa durraa käytetään lähinnä eläinrehuna ja lähinnä Afrikassa durra on ihmisravintona.
Suomi-Namibia-seuran julkaisema namibialainen keittokirja kuvaa mm "tätä ihanaa puuroa" (durrapuuroa) sivulla 8 ja kirja mainitsee muitakin Namibian herkkuja.joita sieltä Suomeen tulleet vaikuttavat kaipaavan maassamme.
http://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=0CDEQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.suominamibiaseura.fi%2Fdoc%2FNamibialainen_keittokirja.pdf&ei=2IJ2UMmSDOii4gSq34DwCg&usg=AFQjCNEuLuMfgL5LMabrtUBy6wCzdsb9fw&cad=rja
Oma kommenttini durrasta.
Durratärkkelys on resurssi, joka puhdistettuna patogeenisistä tekijöistä on hyvä ingredienssi "maailmanleivässä". Sopisi varmaan olemaan kombinaatiossa 3-4 muun jauho- ja tärkkelyslaadun ja ehkä palkokasviperäisen jauhon kanssa ruokaleivän osana, jotta sen aminohappojen vajaakirjoinen antikin tasoittuu
Minkähänlainen World Bread olisi ekonmisinta tuottaa?
Se olisi kombinaatio eri lähteitten ekonomisesti tuottamista viljalaaduista ja tehtynä yleisleiväksi joita voisi muokata ensinnäkin perusryhmiin gluteeniset maailmanleivät ja gluteenittomat maailmanleivät ja sitten tarpeen mukaan muokata muihinkin poikkeusryhmiin ( korkea, normaali ja reduktioenergiaiset) sopivaksi siten että "Maailmanleipä" antaisi puhteen veden kanssa päivän kaikki ravinto ja energia-aineet pelkästään leivästä ja vedestä kriisitilan tai tarpeen tullen - administraation voidessa laskea taulukoidusta kehonpainosta ym antropometrisistä seikoista ja energiankäytöstä yksilöllisen ( perhekunnan) leiväntarpeen.
Ja samalla perhekunnille maailmassa voisi olla suurkatastrofissa periaattellinen vesi- ja leipäoikeuskuponki olemassa, jonka sitten esittää kun hankkii sitä Maailmanleipää kotiinsa tiettyä aikajaksoa varten. Sellainenkin "kuponkiohjelma" tulee edeltä katsoa valmiiksi
Tällainen ehkä tulee tulevaisuudessa kun ihmisoikeudet vallitsevat kautta koko maapallon ja ruoka katsotaan ihmisoikeudeksi joka on edellytys myös jokaisen energiseen osallistumiseen maailmamme ylläpitoon ja hoitoon kykyjensä mukaan.
Nythän osa ihmiskuntaa ryömii etsimässä matoja ja muurahaisia ruooakseen itikoitä, käärmeitä ym ja on kaivamassa jotain savilietettä juomakseen täydessä exhaustiossa- parasiittien polttaessa kehoa -- kissat, koirat, rotat ym käyteään ihmisravinnoksi; jossain syödään vielä ihmisiä.
Ja osa samalla maapallolla pohtii millä värillä ja aromilla piffaisi päivän jälkiruoka-kakkuja kulinaarisen sensaation tehostamiseksi jne.
Ei siinä hyvässä elintasossa ole mitään pahaa tietysti, mutta edellisessä ei taas mielestäni mitään hyvää.
Kaikin puolin maailmamme ei ole vielä valmis.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar