Cassava on juurimukulainen kasvi, lähinnä tärkkelystä ja varastoproteiinia siinä on hyvin vähän.
.
http://www.funpecrp.com.br/gmr/year2007/vol2-6/gmr0280_full_text.htm
Päivän proteiinin saaminen ei täyty kassavan syönnistä, silloinhan täytyisi syödä hyvät toista kiloa kassavaa. Kassava omaa myös myrkyllisyyttä, jota ruoan valmistusmenetelmillä voidaan alentaa.
Tapioka on se muoto, jossa täällä kaupanhyllyillä sitä tapaa.
Miten parantaa Kassavan ravintoarvoa? (Improving the nutritional value of cassava)
- Kassavajuuressa on 85% tärkkelystä kuivapainosta . Varastoproteiini puuttuu siitä miltei täysin, sitä on vain 1% proteiinimassasta. Tämän matalaproteiinisen ravinteen ravintoarvo alenee siitäkin,että proteiinin joukossa on vain vähän essentiellejä aminohappoja lysiiniä (K) ja leusiini (L) ja orgaanisen rikin tuojia metioniinia (M) ja cysteiiniä (S)
The nutritional value of this very low protein amount is
further reduced by the particularly low levels of the essential amino
acids (EAA) lysine and leucine and of the sulfur-containing EAA (SAAs)
methionine and cysteine.
- USA:n maanviljelysviraston laskelmien mukaan pitäisi 60 kiloa painavan henkilön käyttää kassavaa 1.3 kiloa, jotta hän olisi saanut päivän vaatimat essentiellit aminohapot.
According to the U.S. Department of
Agriculture, a 60 kg person has to consume at least 1.3 kg cassava
storage roots per day to meet the recommended daily requirement of all
essential amino acids.
- Paikoiteillen käytetään kassavan lehtiä ravintolisänä, joka antaa proteiinia ja vitamiineja. Lehtien kuivapainosta on proteiinia 23- 35%.
Regionally, cassava leaves are used as a dietary
supplement for proteins and vitamins.
The total protein content of
leaves ranges from 23% to 35% of dry weight.
Dominoivimpia aminohappoja ovat non-essentiellit aminohapot kuten alaniini (A),
aspartaatti (D) ja glutamaatti ( E) ja niitä on yli 10% kuivapainosta.
The non-essential amino
acids alanine, aspartic acid and glutamic acid are most prominent and
account for more than 10% of the dry weight.
- Essentiellien aminohappojen, lysiinin (K), leusiinin (L) ja histidiinin (H) pitoisuudet ovat lehdissä matalat ja proteiinilaatua ( kvaliteettia) rajoittavana aminohappona on orgaanista rikkiä antavat aminohapot (M, C).
The levels of EAAs lysine,
leucine and histidine are low and SAAs are limiting in cassava leaves.
- Alueilla, missä kassava on pääasiallinen perusravinto, voidaan joutua vakavaan kvalitatiiviseen aliravitsemukseen. Kassavajuurissa on rajoittuneesti vitamiineja.
The poor nutritional value of cassava can lead to severe qualitative
malnutrition in areas where the diet is based mainly on cassava. Cassava roots have also limited amounts of vitamins.
Kassavajuurten myrkyllisyydestä , KONZO ja NEUROLATHYRISMI
Vuosina 1990- 2010 tehtiin tuskimus kassavaa käyttävällä alueella motoneuronisairaudesta ja neurolathyrismista Kongossa.
PLoS Negl Trop Dis. 2012 Jul;6(7):e1759. Epub 2012 Jul 31.
KONZO on se tauti, jonka aiheuttaa riittämättömästi prosessoidun kassavan, Manihot esculenta, käyttö ruokana.NEUROLATHYRISMI taas johtuu Lathyrus sativus -hernelajin ( grass pea) pitkittyneestä ylikäytöstä. Molemmat ovat erillisiä motoneuronia vahingoittavia tauteja, jotka johtuvat ravinnosta, eikä infektiosta.
Taudit aiheuttavat uhreilleen jalkoihin spastisen parapareesin. Tällaista esiintyy Afrikan keski- ja eteläosissa; Etiopiassa on konzoa, Intiassa neurolathyrismia.
Kyse on toksikonutritiivisestäprobleemista: yksitoikkoista tärkkelyspitoisen kassavajuuren syöntiä tai vahvaproteiinisen Lathyrus sativus- herneen syöntiä perusruokana varsinkin kuivuuden, kadon ja nälänhädän aikana
Näissä molemmissa ravinnoissa on toksisia metaboliitteja (syanogeenisia glykosidejä kassavassa ja neuroexcitatorista aminohappoa beta- ODAP Lathyrus-herneessä. Lisäksi seikkaan liittyy essentiellien orgaanista rikkiä antavien aminohappojen puute - nehän voisivat suojata oksidatiiviselta stressiltä.
Näitä tauteja ei vieläkään vaadita ilmoitettaviksi WHO:lle joten sairastavien määrän voi vain arvioida. Näiden jaloistaan halvaantuvien suunnaton joukko on siis edelleen tieteen heitteillä. Tauteja voisi estää balansoidulla ravitsemuksella.
Siis
http://www.ewerman.se/product/359#Rotfrukter
Näissä molemmissa ravinnoissa on toksisia metaboliitteja (syanogeenisia glykosidejä kassavassa ja neuroexcitatorista aminohappoa beta- ODAP Lathyrus-herneessä. Lisäksi seikkaan liittyy essentiellien orgaanista rikkiä antavien aminohappojen puute - nehän voisivat suojata oksidatiiviselta stressiltä.
Näitä tauteja ei vieläkään vaadita ilmoitettaviksi WHO:lle joten sairastavien määrän voi vain arvioida. Näiden jaloistaan halvaantuvien suunnaton joukko on siis edelleen tieteen heitteillä. Tauteja voisi estää balansoidulla ravitsemuksella.
Siis
- Cassava on gluteenitonta ravintoa.
- Samoin viimeksi mainittu hrnelajikin.
http://www.ewerman.se/product/359#Rotfrukter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar