kun olin ensimmäistä ekrtaa israelissa olin kibbutsissa kesätöissä 1967 6-päivän sodan jälkeen. olin karmelin suomalaisryhmässä. jokaiselle aktsottiin siten sopivat työnsä. Aluksi olin puutarhassa, poimin persikoita ja siten lajitelin pakkauslaatikoihin. olin myös kibbutsin suuressa keittiössä katatmasas ja tiskaamassa ja siten olin myös ns. lepokodin koosher keittiössä. siellä toimin maitoruokapuolella. Eräs resepti oli mukava ja tein siten Suoemessa monena vuona saman reseptin mukaan piirakoita.
Nämä piirakat tehdään kaalikääryleen periaateella ja kuorena piirakalle toimii vesilätty.
tarvikkeet
Vesilätyt:
Vettä 1 litra
4 kanamunan valkuaista.
Runsas kupillinen jauhoja ja hieman suolaa ( Gluteeniton karkea Semperin jauhomix soveltuu9
Paistoon oliviiöljyä tai rypsiöljyä.
Kun paistinpannu on kuuma, siihen asetetaan 1 tlk öljyä ja siten 1 dl taikinaa .
Vispattu valkuais-vesi-jauhotaikina. levitetään pannua kallistelemalla tasaisesti pohjalle. Ylimäärän taikinaa voi kaataa takaisin taikinamaljaan. Ohut vesilätty paistetaan vain pohjapuolelta. Sitten se varovasti irrotetaan ja asetetaan leivinlaudlalle ja täytetaan ja asetetaan kääryleenä pellille.
Israelissa tein niin että paistoin vesiipohjallisia ensin pinon ja siten vasta täytyin kaiiki peräkkäin. Sillä pelti oli aika iso ja kääryleitä tehtiin satoja joskus.
Mutta nyt tein yhden pohjallisen ja täytin heti. Teen vain 12 käärylettä.
Täyte:
4 kananmunan keltuaista, desilitra sokeria, pari desilitraa rusinoita, rahkaa 500 grammaa.
Sekoitetaan taikinamaiseksii ( Tämä on muuten hyvän makuista!!!)
Sitgen asetan lasivuoan 12 kääryleineen 175 200 asteeseen ja odottelen että ne muuttuvat kullankeltaisiksi.hieman ruskeahkoiksi.
En ole aivan varma asteista ja ajasta, joten nyt vain katson ensin 30 minuutin päästä.Sivelen toisn kerran kanamunaa. Kyllä aikaa kuluu ainakin 40 min. (Gluteenittomasta jauhosta tehdyt kuoret eivät rusketu niin pian kuin vehnästä tehdyt )
Sivelyyn:
Yksi kanamuna lisäksi on tullut käytetyksi ja sivelin käryleet kanamunalla ennen kuin laitoin uuniin.
Sivelen vielä kun tarkistan kääryleitten kypsymistä.
Vaikka kääryleet eivät olsi kauniita kuin kirjan kuva, ne ovat aina niin hyviä että kannataa paistaa, vaikka raikinakin on hyvää!
Nämä ovat jälkiruokakääryleitä, mtua voi niitä käyttää leivoksen tavoin kahvillakin.
Jos tällaisia tekee ensimmäisen kerran, on varmasti ongelmia, että saa ne vesipohjaiset notkeat kuoret tehtyä! Pitää löytää sopiva jauhoaines. Israelissa oli siihen aikaan vehnä. mutta nyt olen joutunut paljon kokeilemaan gluteenitona sopivaa laatua; maissijauhosta tulee liian kovia ja murenevia,. Niistä ei saa käärylettä. Itse asiassa olen hyvin tyytyväinen tämän päivän tulokseen, kun Semperin grov mix on aivan ihanteellinen vesilättymateriaali kääryleilleni.
19.9. 2016
måndag 19 september 2016
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar