Leta i den här bloggen

fredag 29 september 2017

Durran (Sorghum bicolor) prolamiinit, kafiriinit ja modifiointi

Durra on  viljalaji, jota  tuskin olen käyttänyt ainakaan tietoisesti, muta kun vuosien varrella ostaa GFD-tuoteita , niissä on saattanut olla durrajauhoja sisällysluettelossa mainittunakin.
Siteeraan yhden  artikkelin 5 vuoden takaa. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22353344
Plant Biotechnol J. 2012 Jun;10(5):533-44. doi: 10.1111/j.1467-7652.2012.00685.x. Epub 2012 Feb 21.

Modulation of kernel storage proteins in grain sorghum (Sorghum bicolor (L.) Moench).

Abstract 

Tiivistelmä: Durran prolamiinit, nimeltään kafiriinit, luokitellaan alaryhmiin alfa, beta ja gamma.  kafiiriinit  kotranslationaalisesti translokoituvat endoplasmiseen verkostoon ja siellä kokoontuvat  proteiineiksi, jotka ovat  ruoansulatuksessa siten  huonosti sulavia. Tätä proteiinin saatavuutta on bioteknisesti koetettu parantaa ja artikkeli käsittelee tätä  durrajyvän varastoproteiinien moduloimisasiaa:  proteiinistruktuurin muuttamista, proteiinipartikkeleiden periferian disulfidisiltojen vähentämistä sulavuuden parantamiseksi, mutta   syntyy samanaikaisproteiinia tunnetuin  ominaisuuksin  ja se voi  stabilisoida kafiriinin beetatuppea taikinan valmistuksen aikana. Tässä tutkijat  esittävät lopuksi  modifioimansa tuotteen: on tehty transgeenistä durraa, jossa on gamma ja alfakafiriinigeenit vaimennettuja ( jälkimmäinen vaikutti  tuoteen sulavuuteen),    mutta on siirretty  vehnästä  eräs hybridisoitu   gluteliini, HMW-gluteniini.
 ( Kommenttini .... joten  tulos on  gluteiinia muodostavaa  durrahybridiä. Muistettava tämä mahdollisuus, jos durrasta tulee vaivoja keliakikoille). 

"Sorghum prolamins, termed kafirins, are categorized into subgroups α, β, and γ. The kafirins are co-translationally translocated to the endoplasmic reticulum (ER) where they are assembled into discrete protein bodies that tend to be poorly digestible with low functionality in food and feed applications. As a means to address the issues surrounding functionality and digestibility in sorghum, we employed a biotechnology approach that is designed to alter protein body structure, with the concomitant synthesis of a co-protein in the endosperm fraction of the grain.
Wherein perturbation of protein body architecture may provide a route to impact digestibility by reducing disulphide bonds about the periphery of the body,
 while synthesis of a co-protein, with known functionality attributes, theoretically could impact structure of the protein body through direct association and/or augment end-use applications of sorghum flour by stabilizing ß-sheet formation of the kafirins in sorghum dough preparations.
This in turn may improve viscoelasticity of sorghum dough.
 To this end, we report here on the molecular and phenotypic characterizations of transgenic sorghum events that are down-regulated in γ- and the 29-kDa α-kafirins
and the expression of a wheat Dy10/Dx 5 hybrid high-molecular weight glutenin protein. The results demonstrate that down-regulation of γ-kafirin alone does not alter protein body formation or impacts protein digestibility of cooked flour samples. However, reduction in accumulation of a predicted 29-kDa α-kafirin alters the morphology of protein body and enhances protein digestibility in both raw and cooked samples.
PMID:
22353344
DOI:
10.1111/j.1467-7652.2012.00685.x"

Inga kommentarer: