Leta i den här bloggen

fredag 29 september 2017

Tattari, -bovete, Buckwheet, on pseudoviljalajeihin kuuluva

vaikka tattari pseudoviljalajina ei ole  sellaista proteiinia, josa on prolamiineja, voi joku henkilö kuitenkin olla sille allerginen , vaikka keliaakikoille tattari on aivan ihanteellinen viljankorvike esim puuroissa, muroissa, leivonnassa.  Sen latinalainen nimi on Fagopyrum esculentum.  Siinä on jotain väriainettakin fagopyriini.
On tutkittu sen mahdollisia antigeenisiä peptidejä ja saatu niistä käsitystä, joten  täytyy ottaa huomioon, jos joku sanoo, että  tattari ei sovi hänelle ja että tatttari aiheuttaa vaivoja. 
Henkilökohtaisesti pidän tattaripuuroa ja muroja erittäin hyvänä ravintona enkä ole huomannut  siitä mitään allergista reaktiota. itselläni - ihmisiähän on miljardeja maapallolla.  Tattariantigeenien ajvaitseminen on aika uutta tiedettä eikä eri antigeeneillä ole ilmeisesti vielä nimiäkään.

J AOAC Int. 2017 Jul 1;100(4):1051-1057. doi: 10.5740/jaoacint.11-0214.

Development of a Method for Determination of Buckwheat Allergens Using Liquid Chromatography with Tandem Mass Spectrometry.

Nagai H1.  Abstract
An analysis technique using LC with tandem MS (MS/MS) has been developed for the determination of buckwheat proteins, including major allergens. A protein solution extracted from buckwheat was reduced, alkylated, and digested by trypsin. Peptide spectra were obtained using full-scan LC-MS/MS analysis, and peptide sequences were determined through a protein search. Nine peptides of the 13S globulin seed storage protein and one peptide of a 16 kDa allergen were selected as the marker peptides, and multiple reaction monitoring conditions were optimized. Using the conditions, different kinds of buckwheat noodles, powders, and other food ingredients were analyzed. As a result, buckwheat samples present all the fragment peaks, whereas other foods, including Sesamum indicum, wheat, and soybeans, are not detected at all. These findings indicate that LC-MS/MS analysis may be applied to the detection of buckwheat food allergens.
PMID: 28720175
DOI:10.5740/jaoacint.11-0214

Inga kommentarer: