mutta koska suolisto on kovin vahingoittuneena, jos dieetti aloitetaan vasta aikuisena, kestää hyvin kauan saada mitään oireettomuutta aikaan.
Jos koliikki jää vallitsevaksi oireeksi, niin silloin tulee mieleen reaktiivisuus niistä soluista suolessa, jotka keräävät biogeenisia amineja. Suolistohan on hyvin serotoniinipitoista . Suolen serotoniini taas ei pysty menemään hyödylliseksi "neuroniseratoniiniksi" aivoon, koska aminit eivät imeydy, ne vain reagoivat paikallisesti siellä, missä ovat vapautuneet.
Jos katsotaan tavallista ravinnon aminohappoa tryptofaania, vain 1 % tästä pääsee vähitellen aivojen puolelle ja siitä sitten pieni hippu jopa johonkin serotonergiseen neuroniin, joita myös on hyvin vähän. Ne tuotavat spesifisin entsyymein serotoniinia. Osan tryptofaanista pitäisi sitten myös lopulta tuottaa melatoniinia.
(Voi vain kuvitella missä tilassa keho on jos joku käyttää pilleriäkään jotain narkotikaa, joka hetkessä puristaa aivoista sinne vaivoin kertyneet funktionellit biogeeniset aminit vapaaksi yhdessä huumetripissä jonkinlaisen euforian (patologisen hyvinvoinnin tunteen) aikaansamiseksi. Tyhjennetyt hermopäätteet ehkä pystyvät 6 kuukaudessa saamaan samaa biogeenien aminien tasoaan takaisin, edellytyksenä on, että tuollaista neuroniväkivaltaa kuten huumeita ei käytetä. Jos käytetään useita kertoja, neuronijärjestelmä uupuu ja voi tuhoutua eikä pysty enää tekemään normaalia serotoniiniaan. Tästä seuraa lopulta depressio ja pahoinvointi, dysforia, koska serotonerginen hermosto vastaa neutraalista mielialasta. On hyvin tavallista, että sitten käyetään jotain serotonergiseen järjestelmään auttavaa lääkärin kirjoittamaa antidepressanttia, mutta se ei koskaan vastaa normaalia tervettä serotonergistä järjestelmää, vaikka antaa tukee vahingoittuneelle serotonergiselle järjestelmälle kuin kipsi luunmurtumaan.
Mutta missä sitten sitä serotoniinia on roppakaupalla?
Suolistossa.
Koliikkitilanteissa sitä on vapautunut myrskyisesti.
On myös pahanlaatuisia tauteja, joissa serotoniinin tuotanto suolistossa lisääntyy.
Mutta jos nyt vain ajattelee tavallisia keliakian toipumisvaiheen koliikkeja, on hyötyä syötävän ravinnon laadun tarkkailusta ja tietopuolisesti vähentää syömiensä valmiiden biogeenien amininen määrää. On hyötyä koliikkien välttämisestä. Koliikit, suolistokivut, EIVÄT ole hoidettavissa millään kipulääkkeellä. Pitää vain seurata ruokapäiväkirjan avulla ja kirjoittaa ylös joka ikinen ravintoaine josta koliikki johtuu. ja sitten välttää sitä ainetta. Tällaisiin tekijöithin ei tule koskaan tottumaan. Tässä jokainen ihminen on yksilöllinen. Mahdollisesti jokin vahva antihistaminen neurolepti voi lieventää koliikkikipua ja suoliston liika nopeaa tyhjenemistä , esim Nozinan pienenäkin annoksena.("suolistokorkki"). koliikkien vähentymisen huomaa siten vuosian varrella, jos alkaa johdonmukaisesti tarkkailemaan ravintonsa laatua ja vähentämään aminipitoisten elintarvikkeiden osuutta ruoassaan hyvin noudatetun perusdieetin ohella (gluteeniton ja vähälaktoosinen).
Vanhoista muistiinpanoista kertausta:
Elintarvike ja ravinnon
antamista aminohapoista muodostuvat aminit.
Aminit eivät mene
proteiinin rakenteeksi kuten aminohapoot, vaan niitä erittyy ja
eräät solut kokoavat niitä ja käyttävät sitten työkaluina,
koska ne ovat reaktiivisia ja mukana tulehdusilmiössä ja
allergiassa.. Esim radioaktiivinen altistus tekee säteilysairauden
, jonka olennainen piirre on valtava histamiinin vapautuminen
näistä kertymäkohdista eri soluissa. (Saattaisi olla eduksi säteilysairaudessa jokin vahva nueroleptinen antihistamiini kuten Nozinan).
Aminohapoista tulee amini kun
siitä eroaa yksi hiilidioksidi.
Histidiinistä tulee
histamiini. Tryptofaanista tulee tryptamiini. Tyrosiinista tulee
tyramiini. 5-hydroksityrosiinista tulee serotoniini.
Fenylalaniinista tulee fenyletylamini.
Läski, fläsk:
histamiinia vapauttava
kinkku, skinka: tryptamiinia 10-100 mg/kg
juusto, ost: biogeenisia amineja
histamiini > 1000 mg/kg
tyramiini > 1000 mg/kg
fenyletylamini> 500 mg/ kg
-riippuu juustolajista
kala, fisk
biogeenisia amineja. Myös histamiinia vapauttavia tekijöitä. Histamiini, tyramiini, fenyletylamini,
Riippuu kalatyypista ja valmistustavasta. Säilykkeissä on eniten amineja.
anjovis, ansjovis, silli, sill
biogeenisiä amineita
histamiini >1000 mg/kg
tyramiini >1000 mg/kg
fenyletylamini >500 mg/kg
kinkku, skinka: tryptamiinia 10-100 mg/kg
juusto, ost: biogeenisia amineja
histamiini > 1000 mg/kg
tyramiini > 1000 mg/kg
fenyletylamini> 500 mg/ kg
-riippuu juustolajista
kala, fisk
biogeenisia amineja. Myös histamiinia vapauttavia tekijöitä. Histamiini, tyramiini, fenyletylamini,
Riippuu kalatyypista ja valmistustavasta. Säilykkeissä on eniten amineja.
anjovis, ansjovis, silli, sill
biogeenisiä amineita
histamiini >1000 mg/kg
tyramiini >1000 mg/kg
fenyletylamini >500 mg/kg
makrilli/tonnikala;makrill/tonfisk
biogeenisiä amineja
histamiini > 1000 mg / kg
tyramiini 100-1000 mg / kg
salami
biogeenisiä amineja
histamiini 100 -1000 mg/kg
tyramiini 100 -1000 mg/kg
tryptamiini 10 -100 mg/kg
fenyletylamini > 500 mg/kg
biogeenisiä amineja
histamiini > 1000 mg / kg
tyramiini 100-1000 mg / kg
salami
biogeenisiä amineja
histamiini 100 -1000 mg/kg
tyramiini 100 -1000 mg/kg
tryptamiini 10 -100 mg/kg
fenyletylamini > 500 mg/kg
tomaatti, tomat
biogeenisiä amineja
ristireaktio koivunsiitepölyallergiaan
histamiinia vapauttavia tekijöitä
histamiini 20-100 mg/kg
tryptamiini 10-100 mg/kg
serotoniini 10-100 mg/ kg
biogeenisiä amineja
ristireaktio koivunsiitepölyallergiaan
histamiinia vapauttavia tekijöitä
histamiini 20-100 mg/kg
tryptamiini 10-100 mg/kg
serotoniini 10-100 mg/ kg
suklaa, choklad
biogeenisiä amineja
histamiinia vapauttavia tekijöitä
epätäydellisesti imeytyneitä hiilihydraatteja
fenyletylamini > 500 mg/kg
serotoniini 10-100 mg/kg
biogeenisiä amineja
histamiinia vapauttavia tekijöitä
epätäydellisesti imeytyneitä hiilihydraatteja
fenyletylamini > 500 mg/kg
serotoniini 10-100 mg/kg
viini/ kalja vin/öl
biogeenisia amineja
sulfiitteja ( E 220-E227)
histamiini 20-100 mg/kg
tyramiini 20-100 mg/kg
sulfiitteja ( E 220-E227)
histamiini 20-100 mg/kg
tyramiini 20-100 mg/kg
kuivatut hedelmät ; torkad
frukt
sulfiitteja ( E 220-E227)
sulfiitteja ( E 220-E227)
Pähkinät,
saksanpähkinä
serotoniinia 100 mg / kg
serotoniinia 100 mg / kg
pekaanipähkinä
serotoniinia 10-100 mg/ kg
viikuna:
serotoniinia, (runsaasti galaktoosia)
banaani; banan
biogeenisia amineja
epätäydellisesti imeytyneitä hiilihydraatteja
para-allergiaa latexille
serotoniini 10-100 mg7kg
tryptamiini 10-100 mg/kg
tyramiini 20-100 mg/kg
biogeenisia amineja
epätäydellisesti imeytyneitä hiilihydraatteja
para-allergiaa latexille
serotoniini 10-100 mg7kg
tryptamiini 10-100 mg/kg
tyramiini 20-100 mg/kg
avokado
biogeenisia amineja
para-allergiaa latexille
serotoniini 10-100 mg/kg
tyramiini 20-100 mg/ kg
biogeenisia amineja
para-allergiaa latexille
serotoniini 10-100 mg/kg
tyramiini 20-100 mg/ kg
luumu,
plommon
para-allergiaa koivun siitepölylle
epätäydellisesti imeytyneitä hiilihydraatteja
biogeenisia amineja
serotoniinia 10-100 mg/kg
punaiset luumut: tyramiinia 20-100mg/kg.)
para-allergiaa koivun siitepölylle
epätäydellisesti imeytyneitä hiilihydraatteja
biogeenisia amineja
serotoniinia 10-100 mg/kg
punaiset luumut: tyramiinia 20-100mg/kg.)
hiiva, jäst
biogeenisia amineja
histamiini > 1000 mg/kg
tyramiini > 1000 mg/kg
biogeenisia amineja
histamiini > 1000 mg/kg
tyramiini > 1000 mg/kg
ananas
biogeenisia amineja
serotoniinia ( 10-100 mg/kg
biogeenisia amineja
serotoniinia ( 10-100 mg/kg
hapankaali,
surkål
biogeenisia amineja
histamiini 100-1000 mg/kg
tyramiinia 20-100 mg/kg
biogeenisia amineja
histamiini 100-1000 mg/kg
tyramiinia 20-100 mg/kg
pinaatti, spenat
biogeenisia amineja
histamiini 100-1000 mg/kg
biogeenisia amineja
histamiini 100-1000 mg/kg
kananmaksa, kycklinglever
tyramiinia 100- 1000 mg/kg
MUISTAKIN AMINOHAPOISTA JA
RAKENNEPROTEIINEISTA TULEE BIOGEENISIA AMINEJA.
Lysiinistä tulee CADAVERIINIÄ,
joka on 1,2- diaminopentaani tai pentametyleenidiamiini.
Ornitiini-nimisestä
aminohaposta tulee PUTRESKIINIA..
Arginiinista tuleva amini on
AGMATIINI.
Eräs polyamiini on GERONTIINI
eli muskulamiini tai neurodiini.
Seriinistä tulee ETANOLAMINIA,
josta voi saada aktiivia hiiltäkin esim koliinin synteesiin,
energian puutreessa se muuntuu edelleen kohti muurahaishappoa. ja
vapaata typpeä
Metioniinista johtuu
KOLAMIINIA.
(Näistä
kahdesta
aminohaposta pitäisi kehkeytyä elävässä
kehossa koliinia ja
sitten asetylkoliinia.
Proteiinirakenteista peräisin
on metylamiini, dimetyliamini ja trimetyyliamini.
TRIMETYYLIAMIINI on kalan
hajuinen molekyyli ja sitä kehittyy kasvien ja eläinten kudosten
hajotessa. Sitä on myös ihmisnfektioisa ja silloin kun hengitys
haisee pahalle. Sitä muodostuu mm karnitiinin ja koliinin ollessa
runsaaat ravinnossa.
Kalan haihtuvia aromeja on
runsaasti kuten dimetyyliamini, trimetyyliamini, ammonia,
etyyliamini, dietyyliamine, n-propyyli-amini ja butyyliamini
identified. Mahdollisesti myös metyyliamini, metyylietyyliamine ja
iso-propylamiini.
IHMISEN HAJUAISTI on yleensä
tarkka monille dekarboksylaatiotuotteelle ja se modostaa ihmiselle
erään luonnollisen puolustuksen pilaantuneen ruoan nauttimista
vastaan. ”Ruoka
haisee pahalle, pilaantuneelle”. Siis aminohapot ovat muuttuenet
amineikseen.
YHTEENVETONA
Ole tarpeeksi ”kranttu”
valkuaisaineitten suhteen! Käytä hyvän laatuisia tuoreita
proteiineja, jotka eivät
ole alkaneet muodostaa biogenisia amineja liikaa, ainakaan
myrkyllisiä amineja.
Valitse sellaisia
elintarvikkeita, joissa luonnollisten biogeenisten aminien pitoisuus
ei ole kovin korkea.
Tai käytä sellaisia
aromaattisia ja maukkaita ruokia, herkkuja,
harvemmin.
Pidä kuntosi ja
antioksidanttistatuksesi niin hyvänä, ettei omat kehoproteiinisi
turhan nopeasti tee aminimuotoja. Aminimuotojen aineenvaihdunta on
hidasta. C-vitamiinilla ja muilla antioksidanteilla on edullista
vaikutusta kudosten pitämisessä hyvässä kunnossa.
Katso kuitenkin , että saat
sellaisia essentiellejä aminohappoja, joista hermokudos voi
valmistaa tärkeitä hermonvälittäjäamineja normaaliin tapaan.
Välttämättömän proteiinin määrä kuitenkin on päivittäin
kohtuullisen rajoittunut ja suhteessa kehon kokoon ja
energiankäyttöön. Keskimäärin tarvitsee 1 gramman proteiinia
painokiloaan kohden päivässä. Proteiinimäärän näkee
elintarviketaulukosita ja ruokatavaroiden sisällysluettelosta
annettuna grammoina 100 grammaa kohden. Ihmiskeho muodostaa
aineenvaihdunnassa endogeenisesti aminohappoja lisäämllä
hiiliketjuisiin happoihin aminoryhmiä. Endogeenisessa
proteiiniaineenvaihdunnassa liikuu paljon proteiinia, jonka
määrästä ravinnossa päivittäin tarvittava määrä on
murto-osa. Riittää 0,6 g proteiinia painokiloa kohden, jos on
jotain syytä rajoittaa proteiinin käyttöä . Proteiinin käytössä
on eduksi pitää vähempiproteiininen kasvisravinopäivä silloin
tällöin. Proteiinin määrä viikkoa kohti on olennaisempaa kuin
proteiinin määrä päivää kohti- jos proeiini opn hyvänlatuista
ja aminohapot hyödynnettävissä ( ei esim liian denaturoituja ja
käristettyjä).
LÄHDE:
(1) Aminien arvot on otettu Tri
Ulf Bengtssonin taulukosta allergikoille, joiden on syytä välttää
biogeenisia amineja liiallisen reaktiviteettinsa takia, sillä
biogeeniset aminit kertyvät eräisiin verisolutyyppeihin ja
vapautuvat reaktioissa. Migreeni on eräs tauti, jossa on syytä
tarkistaa ravintotottumuksensa ja käyttämänsä biogeenit aminit.
(2) Harperin kirja.
21.9.2007 20:21 Päivitystä
Aminohappojen aminimuodoista, biogeenisista amineista L Bright
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar