Vanha kirja oli vielä kirjastossa ja otin sen lainaksi taas! Nostalgisen onnellinen tunnelma nähdä tämä kirja.
Tämä versio on julaksitu 2001 ja se on kolmas painos. Alkupuheessa Tri Gene A Spiller on kirjoitanut sanat ensimmäiseen painokseen helmikuussa 1985 ja mainitsee toimittaneensa ensimmäisen kerran kirjan ravintokuidusta jo 1970-luvun puolivälissä ja silloin hänen oli vaikea löytää harvojakaan työpanoksensa antajia sen kirjan eri kappaleisiin. Mutta kun hän alkoi toimittaa tätä käytännön käsikirjaansa ja esitti suunnitelmansa Uuden Seelannin Kuitusymposiumissa (Symposium on Fiber in Human and Animal Nutrition , 1982), hän löysi yli 50 tarvitsemaansa kirjoittajaa, mutta kaikki aineisto ei mahtunut tähän kirjaan.
Cinderella-ravintoaine ( litiumpitoinen ravintoaine) oli 1900- luvun varhaisvuosina saanut enemmän huomiota kuin moni muu ravintoaine. Nyt oli kasviseinämät, kumit ja limat saaneet kuitenkin pysyvän sijansa nutritiossa ja lääketieteessä. Vaikka muutamat ihmiset vieläkin (1985) luulevat, että kuitujen merkitystä tarvittavana ravintoaineena ei ole lopullisesti osoitettu, kehitysvauhti on kuitenkin niiden puolella, jotka ovat havainneet pätevää käyttöä runsaskuituisille elintarvikkeille tautien hoidossa, esim tyypin II diabeteksen hoidossa. Samoin ajan henki on niiden epidemiologien puolella, jotka havaitsivat korrelaatioita paksunsuolen syövän vähemmässä insidenssissä käytettäessä korkeakuituista dieettiä. He havaitsivat parhaimmiksi tavoiksi estää runsaskuituisella dieetillä liikarasvaisen ja liiallisen ruoan käyttämistä. Tämä luettelo havainnoista kasvaa edelleen.
Onko julkaistu tutkimuksia ravintokuidun pitkäaikaisvaikutuksista?
Tietystikään ei ole (1985). Vallitsevissa olosuhteissa on todennäköisesti mahdotonta läpiviedä tutkimusta, jossa korreloidaan ravitsemusta kroonisiin tauteihin. On hyväksyttävä ne näytön muruset, joita saa johdettua hyvästä epidemiologiasta, kontrolloiduiata ihmistutkimuksista ja tietystikin eläinkokeista. Monien meidän elinajat tarvittaisiin tyydyttämään tieteen kielenkäytön puritaaneja. jotka toivovat lopullisia, johtopäätöksen antavia tutkimuksia tällä alalla tai millä tahansa alalla, jossa on kyse ihmisten eliniästä.
On joitain vielä monimutkaisempia asioita. Ravintokuidun polymeerit ovat aika vaikeasti selvitettävissä olevia, päinvastoin kuin vitamiinit, joita pystytään eristämään tai helposti syntetisoimaan. Jotkut näistä polymeereistä saattavat muuttua, kun niitä irrotetaan niiden monimutkaisesta struktuurista soluseinämässä. Näinpä sitten kun yritämme uuttaa niitä, liian usein eristämme jotakin aivan muuta alkuperäismateriaalista, kenties jotakin hyödyllistä, mutta mitä varmimmin ainakin erilaista. Tällainen ärsyttää monia tiedemiehiä, jotka mieluiten haluaisvat käyttää ravintoaineitten puhdasta muotoa tutkimuksiinsa. Ja muutakin on: Ravintokuitu on niin interaktiivista, että ravinnon muut komponentit todennäköisesti vaikuttavat vaihtelua kuidun vaikutukseen ihmisessä. Kaikki tällainen tekee ravintokuitutieteestä niin haastavan ja niin vaikean!
Tämä kirja on osoitus siitä, että on monia tälle asialle antautuneita tiedemiehiä ja kliinikkoja, jotka ovat antaneet parhaimman työpanoksensa ravintokuidun tutkimuksiin. Kuitenkaan kaikkia työpanoksia ei tähän käsikirjaan rajoitetun tilan takia voitu mahduttaa. Erityinen kiitos kaikille tämän kirjan kirjoittajille, sillä ennen kaikkea tämä on heidän kirjansa.
Kirja antaa suuren määrän tietoa. Lukijaa kehoitetaan tutustumaan sisällysluettelon taulukkoon, joka selvittää kirjan designin: Käsikirja on suunniteltu sitten, että olisi mahdollisimman helppoa löytää tarvittavaa tietoa. Laajasti käsitellään kemiaa, analyyttisiä metodeja, fysiologisia ja biokemiallisia näkökohtia, kliinisiä ja epidemiologisia tutkimuksia ja konsumptiomalleja. Kirjan lopussa on taulukkoja eri elintarvikkeitten ravintokuitupitoisuudesta; analyysit on tehty erilaisin menetelmin.
Gene A. Spiller, Los Altos, california- Helmikuu 1985"
JATKOA
Toisen painoksen esipuhe 1992.
Käsikirjan ensimmäisen painoksen jälkeen ravintokuitututkimus on tehnyt suuria edistyksiä . Tämä uusi Käsikirja on revidoitu ja kirjoittajat ovat päivittäneet artikkelinsa ja - poikkeuksena muutama harva luku (kuten Southgaten artikkeli ja karkean kuidun analyyttiset metodit) - kirja on muuten ennallaan ja uutta aineistoakin on lisätty. Joitain uusia kirjoittajia ja lukuja on nyt mukana.Näihin kuuluu Englystin ja Hudsonin uusi analyysimetodi (Luku 3.3.) ja Italian ravintokuidun käytöstä Bosellon, Armellin ja Zambonin artikkelit Hugh Trowell on poistunut keskuudestamme vuonna 1989. Hänen artikkelinsa on pidetty koskemattomana. Pääasiallinen lisäys tässä toisessa painoksessa käsittää elintarvikkeitten ravintokuitupitoiuuden laajempia taulukoita. Useat kirjoittajat ovat tehneet näitä taulukoita, joten lukijalla on mahdollisuus vertailla eri lähteitä ja eri metodeilla saatuja tietoja.
Tänän uuden painoksen pitäisi antaa tutkijoille, lääkäreille, ravitsemustyöntekijöille ja muille terveysalan työntekijöille hyödyllistä ja helposti saatavilla olevaa lähdetietoa kuten käsikirjan ainakin. Koska tila ei salli sisällyttää tämän alan kaikkien eksperttien työpanoksia, päätettiin ensisijaisesti mikäli mahdollista säilyttää alkuperäiskirjoittajat. Toivomme, että meidän työpanoksemme on tuottanut tästä aiheesta kiinnostuneille arvostetun käsikirjan.
G.A. S., Health Research and Studies Center; Inc SPHERA Foundation, Los Altos, California- tammikuu 1992.
JATKOA
Kolmannen painoksen esipuhe 20000.
Tämän Käsikirjan ensimmäisen ja toisen painoksen jälkeen on ravintokuitutieteessä nähty suurta edistystä. Tämä uusi painos on revidoitu ja yksittäiset kirjoittajat ovat tehneet päivityksensä - poikkeuksena on muutama harva kappale, jolla on historiallinen merkitys tai jossa oleva tieto pitää olla olemassa tämän kaltaisessa käsikirjassa, vaikka se olisi kirjoitettu vuosia ennen painatusta. Sanon niitä mielelläni klassillisiksi kappaleiksi, sillä niillä on essentielli, ajaton luonteensa. Muutamia uusia kirjoittajia ja lukuja on lisätty kuten uusi jakso viljan kuidusta, mikä painottaa viljoihin liittyneiden fytokemikaalien ratkaisevaa osuutta.
Hugh Trowell poistui keskuudestamme 1989 ja hänen lukunsa on ennallaan. Denis Burkitt poistui myös keskuudestamme vähän aikaa sen jälkeen kun toinen painos oli ilmestynyt. Hän oli kirjoittanut kanssani siihen johdannon. Päätin laajentaa tätä johdantolukua muuttamatta sitä kappaletta, joka julkaistiin toisessa painoksessa. Lisäsin siihen toisen luvun, joka samalla muodostaa päivityksen.
Tämän uuden painoksen pitäisi antaa tutkijoille, lääkäreille,
ravitsemustyöntekijöille ja muille terveysalan työntekijöille
hyödyllistä ja helposti saatavilla olevaa lähdetietoa kuten käsikirjan pitää. Koska tila ei salli sisällyttää tämän alan kaikkien
eksperttien työpanoksia, päätettiin ensisijaisesti mikäli mahdollista
säilyttää alkuperäiskirjoittajat.
Toivomme, että meidän työpanoksemme on tuottanut tästä aiheesta kiinnostuneille arvostetun käsikirjan. Yksi uusi luku (2.8) on pohdintaa animaalisesta lähteestä peräisin olevasta kuidusta. Tämä onkin mielenkiintoinen aihe kuidun määritelmässä, koska ravintokuitu pidetään kasviperäisistä lähteistä tulevana.
On ollut suurta edistystä kuluneena kymmenenä vuotena ravintotutkimuksen alalla, mutta epäonneksi näinä 10 kuluneena vuotena on nähty myös kuidun tutkimuksessa ristiriitaisuuksia , kuten muissakin ravintoa koskevissa aihepiireissä. 1970-luvun lopulla Hugh Trowel ilmaisi eräässä kokouksessamme huolensa siitä, että tiedemiesten mitä hartaimmat halut suorittaa enemmän tutkimustyötä jättää epäselväksi käsityksen kuidun hyödyistä. Tässä esipuheen lopussa vetoankin kaikkiin kuitututkijoihin, että pidettäisiin tarkasti huolta laajan yleiskäsitystä antavan johtopäätöksen aikaansaamisesta eikä niinkään painopisteenä olisi yksityiskohtainen ravintokuidun monimutkaisuuden ja kuitujen välisen interaktion pohdinta. Joissain tärkeissä julkaisuissa onkin päästy johtopäätöksiin kuidun vaikutuksista, kun on tutkittu sellaisia dieettejä, jotka ovat kaukana siitä, mitä voi sanoa runsaskuituisiksi dieeteiksi.
Ravintokuitu on kallisarvoinen lahja, jonka kasvit meille suovat. Tutkikaamme sitä ja antakaamme siitä opetusta huolella.
Gene A. Spiller. Health research and Studies Center Inc. SPHERA Foundation, los Altos, California- Joulukuu 2000.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar