Leta i den här bloggen

onsdag 15 augusti 2018

Ruotsalaisesta kirjasta sitaatti. Biogeeniset aminit. Histamiinia vapauttavat aineet

Nils E. Eriksson toimitti kirjan  (2000) Så handlägger vi födoämnesöverkänsilghet- en praktika.  Glaxo Wellcome.

 Tämän kirjan sain aikoinaan Dietetiikan kursseilla.
Näyttää olevan vielä saatavilla  netissä. 
 https://www.bokborsen.se/?_d=asc&_s=price&f=1&qi=9789188286529
Kirjassa on  hyvin paljon tietoa  ravintoaineista, joista tulee eri yksilöille vaivoja.
Sivull 114  on kerrottu biogeeneistä amineista ja myös  niistä ruoka-ainetekijöistä, jotka aiheuttavat jollain mekanismilla histamiinin vapautumisen solusita.

Siteeraan ruotsalaisen tekstin:

BIOGENA AMINER, HISTAMINFRISÄTTANDE FÖDOÄMNEN OCH  TILLSATSER 

Överkänslighetsreaktioner mot mjölk ( laktosintolerans oräknad), olika sorters ost, vin och öl debuterar gärna i vuxenåren. I många fall är det biogena aminer ( histamin, tryptamin, tyramin, serotonin, isoamylamin, fenyletylamin) som ligger bakom besvären. Dessa yttrar sige  oftast som huvudvärk, rödflammig hud, värmekänsla, magknip och diarreer.  biogena aminer uppstår när aminosyror dekarboxyleras till olika aminer
(  en aminosyra miinus CO2 = motsvarande  amin).
Det sker vid  bakteriell aktivitet och är en del av den naturliga processen vid nedbrytning av organiskt material. Fisk-, kött-, och mjölkproduketer är särskilt utsatta för  ackumulering av biogena aminer. I nedanstående tabel ges exempel på aminhaltiga livsmedel.
  • BIOGENA AMINER.  Livsmedel som är kända för att ge symtom och deras innehåll av olika biogena aminer:

Makrill  innehåller histamin, tyramin.
Sill, inlagd,  innehåller tyramin.
Salami innehåller histamin, tyramin, tryptamin, fenyletylamin.
Skinka  innehåller tryptamin.
Ost  innehåller  histamin, tyramin, fenyletylamin.
Spenat innehåller histamin.
Tomat innehåller histamin,  tryptamin, serotonin.
Avokado innehåller  tyramin, serotonin.
Banan innehåller  tyramin,  tryptamin, serotonin.
Hallon innehåller tyramin.
Ananas innehåller serotonin.
Valnötter  innehåller serotonin.
Choklad innehåller fenyletylamin, serotonin.
Vin innehåller  histamin, tyramin.
Öl innehåller tyramin.

  • (sidan 115) HISTAMINFRISÄTTANDE (Hf)  FÖDOÄMNEN anges kunna utlösa allergiliknande symtom.
Exempel på sådana  födoämnen är jordgubbar, skaldjur och äggvita. Dokumentationen bakom denna typ  av överkänslighet är bristfällig ( år 2000).

  • Många patienter  tror att oklara överkänslighetssymptom i hud, luftvägar eller  tarm beror på FÖDOÄMNESTILLSATSER (färgämnen, konserveringsmedel, antioxidationsmedel-  se sidan 149), besprutningsmedel eller  gödningsmedel. Sådan överkänslighet kan dock sällan påvisas med objektiva metoder. överkänsligheten mot födoämnestillsatser drabbar  framför allt den som redan har en atopisk sjukdom. Hos de som verkligen har en sådan känslighet verkar denna gå parallellt med hur man i övrigt mår.  Är eksemet eller  tarmen sämre reagerar man på mindre mängder av dessa ämnen än annars.



Inga kommentarer: