Tämän kirjan sain aikoinaan Dietetiikan kursseilla.
Näyttää olevan vielä saatavilla netissä.
https://www.bokborsen.se/?_d=asc&_s=price&f=1&qi=9789188286529
Kirjassa on hyvin paljon tietoa ravintoaineista, joista tulee eri yksilöille vaivoja.
Sivull 114 on kerrottu biogeeneistä amineista ja myös niistä ruoka-ainetekijöistä, jotka aiheuttavat jollain mekanismilla histamiinin vapautumisen solusita.
Siteeraan ruotsalaisen tekstin:
BIOGENA AMINER, HISTAMINFRISÄTTANDE FÖDOÄMNEN OCH TILLSATSER
Överkänslighetsreaktioner mot mjölk ( laktosintolerans oräknad), olika sorters ost, vin och öl debuterar gärna i vuxenåren. I många fall är det biogena aminer ( histamin, tryptamin, tyramin, serotonin, isoamylamin, fenyletylamin) som ligger bakom besvären. Dessa yttrar sige oftast som huvudvärk, rödflammig hud, värmekänsla, magknip och diarreer. biogena aminer uppstår när aminosyror dekarboxyleras till olika aminer
( en aminosyra miinus CO2 = motsvarande amin).
Det sker vid bakteriell aktivitet och är en del av den naturliga processen vid nedbrytning av organiskt material. Fisk-, kött-, och mjölkproduketer är särskilt utsatta för ackumulering av biogena aminer. I nedanstående tabel ges exempel på aminhaltiga livsmedel.
BIOGENA AMINER. Livsmedel som är kända för att ge symtom och deras innehåll av olika biogena aminer:
Sill, inlagd, innehåller tyramin.
Salami innehåller histamin, tyramin, tryptamin, fenyletylamin.
Skinka innehåller tryptamin.
Ost innehåller histamin, tyramin, fenyletylamin.
Spenat innehåller histamin.
Tomat innehåller histamin, tryptamin, serotonin.
Avokado innehåller tyramin, serotonin.
Banan innehåller tyramin, tryptamin, serotonin.
Hallon innehåller tyramin.
Ananas innehåller serotonin.
Valnötter innehåller serotonin.
Choklad innehåller fenyletylamin, serotonin.
Vin innehåller histamin, tyramin.
Öl innehåller tyramin.
- (sidan 115) HISTAMINFRISÄTTANDE (Hf) FÖDOÄMNEN anges kunna utlösa allergiliknande symtom.
- Många patienter tror att oklara överkänslighetssymptom i hud, luftvägar eller tarm beror på FÖDOÄMNESTILLSATSER (färgämnen, konserveringsmedel, antioxidationsmedel- se sidan 149), besprutningsmedel eller gödningsmedel. Sådan överkänslighet kan dock sällan påvisas med objektiva metoder. överkänsligheten mot födoämnestillsatser drabbar framför allt den som redan har en atopisk sjukdom. Hos de som verkligen har en sådan känslighet verkar denna gå parallellt med hur man i övrigt mår. Är eksemet eller tarmen sämre reagerar man på mindre mängder av dessa ämnen än annars.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar