Leta i den här bloggen

tisdag 4 september 2012

Glutamaattierginen synapsi ja glutamaatin solunulkoinen säätö

Neurochem Int. 2008 Jun;52(7):1373-82. Epub 2008 Mar 2. Plasma membrane expression of the neuronal glutamate transporter EAAC1 is regulated by glial factors: evidence for different regulatory pathways associated with neuronal maturation.

Abstract

At the glutamatergic synapse
the neurotransmitter is removed from the synaptic cleft by high affinity amino acid transporters located on neurons (EAAC1) and astrocytes (GLAST and GLT1),
and a coordinated action of these cells is necessary in order to regulate glutamate extracellular concentration.

Glutamaattiergisessä neuronisynapsissa hermonvälittäjäaineena toimiva (EAA) excitatorinen aminohappo molekyyli erkanee synaptisesta raosta korkea-affiniteettisellä aminohapon kuljettajaproteiinilla. Niitä sijaitsee neuroneissa ja silloin ne ovat nimeltään EAAC1.
 Jos niitä on astrosyyteissä , niitten nimi on GLAST ja GLT-1. Solujen keskeinen koordinoitu toiminta on tarpeen, jotta glutamaatin (Glu) extrasellulaarinen pitoisuus saadaan säätymään tarpeeksi matalaksi. (Glutamaatti voi olla toksinen ja sillä on normaalisti hyvin tarkka säätö!) .

Tässä työssä tutkijat tarkastelivat neuroniviljelmää käsittelemällä sitä glialiukoisella tekijällä ja havaitsevat asian korreloivan EAAC1 ja GLAST proteiinien uudelleen järjestäytymiseen solukalvossa ja sitten tutkijat analysoivat, mikä vaikutus tähän säätelyyn on kalvon kolesterolipitoisuuden vähenemisellä.

( Tämä glutamaatin tarkempi jahnaus kuuluu MuistiMemory blogin aihepiiriin ja on tässä väliaikaisesti 4.9. 2012 

Inga kommentarer: