Onko  vehnä ihmisravinto? 
Tri Kirsti Mustalahden Väitöskirjatyöstä (SITAATTI: KYSYMYS , jonka dekaani teki ja VASTAUS jonka Tri Mustalahti antoi. Vuodelta  2005 )
KYSYMYS:
-Lääketieteen
 tohtori Kirsi Mustalahti. Olette väitöskirjatyössänne, professori 
Markku Mäen ohjauksessa tutkinut ravinnon viljojen, vehnän, rukiin ja 
ohran aiheuttamaa keliakiatautia ja varsinkin sen vähäoireista muotoa. 
Keliakia on tutkimustenne mukaan yleisempi kuin on tiedetty.
-Kerrotte,
 että keliakiaa pidetään autoimmuunisairautena, jossa immunologinen 
puolustuksemme kääntyy itseämme kohtaan. Aikojen kuluessa on ihminen 
kehittänyt puolustusmekanisminsa erilaisille infektioille ja loisille.
-Tämän kehityskulun viimeisellä sekunnilla,
 vasta 10.000 vuotta sitten, opittiin erään heinänsukuisen kasvin eli 
vehnän, ravitsemuksellinen ja leivonnallinen arvo. Gluteenia sisältävät 
viljat, vehnä, ohra ja ruis ovatkin nykyään maanviljelyksen ja 
ihmiskunnan ravitsemuksen tukipilareita, me kaikki syömme vehnää.
-Voidaanko
 nyt ajatella, että vehnän gluteeni on meille vieras tautia aiheuttava 
valkuainen eli eikö vehnä olekaan tarkoitettu ihmisen ravinnoksi?
VASTAUS (LT Kirsi Mustalahti)
-Arvoisa dekaani
Ihminen
 ei todellakaan alun perin ilmeisestikään ollut viljan syöjä, vaan alun 
perin metsästys ja kalastus olivat ihmisen pääelinkeinoja. Varsinainen 
viljan viljely alkoi kehittyä vasta n. 10 000 vuotta sitten: Aasiassa 
alettiin kasvattaa riisiä, Afrikassa hirssiä ja durraa ja Amerikassa 
maissia. Vain pienellä alueella Kaakkois- Aasiassa vallitsivat vehnän sukuisten heinäkasvien kasvulle otolliset ilmasto-olosuhteet.
 Nämä alun perin luonnossa villinä kasvaneet kasvit poikkesivat suuresti
 nykyisin viljeltävistä viljoista: niiden tähkät olivat pieniä ja 
vähäjyväisiä ja jyvien gluteenipitoisuus oli alhainen.
 Lisäksi alkeellisesti viljeltyä viljaa käytettiin alun perin vain 
seremoniallisiin tarkoituksiin, joten ihmisten ravinnon sisältämä 
gluteenimäärä oli vähäinen.
 Vähitellen maanviljelyksen levitessä ja yleistyessä pyrittiin 
viljeltyjä viljalaatuja kehittämään siten, että niiden ravintoarvo 
lisääntyi ja niiden leipoutuvuus parani. Tämä johti viljojen sisältämän 
gluteenimäärän lisääntymiseen. 
Gluteeni oli ihmisen elimistölle vieras valkuainen, jota vastaan 
elimistö todennäköisesti pyrki suojautumaan kuten muitakin vieraita 
valkuaisaineita; esimerkiksi infektioiden aiheuttajia vastaan. Osa 
väestöstä alkoi kuitenkin vuosituhanten kuluessa sietää tätä 
ravitsemuksellisesti hyödyllistä vierasta valkuaista, kun taas osalla 
väestöstä toleranssi jäi kehittymättä. Muodostui
 väestönosa, jolla oli geneettinen herkkyys reagoida gluteenille siten, 
että gluteeni käynnistää elimistössä immunologisen reaktion, joka pyrkii
 suojelemaan elimistöä tältä vieraalta valkuaiselta.
 Tämän immunologisen reaktion seurauksena suolinukka tuhoutuu siten, 
että vieraan valkuaisen imeytymispinta-ala suolessa vähenee murto-osaan 
alkuperäisestä. Tätä gluteenin laukaisemaa suolinukan tuhoutumista 
geneettisesti herkillä yksilöillä kutsutaan nykyisin keliakia-taudiksi. 
Tänä päivänä tiedetään, että suomalaisessa väestössä n. 30-40%:lla väestöstä on sellainen perimä, että heillä on alttius sairastua keliakiaan.
 Eri väestöissä keliakiaperimää kantavien osuus vaihtelee: Aasian 
keltaihoisella rodulla keliakialle altistavaa kudostyyppiä ei tavata 
juuri lainkaan, kun taas Pohjois-Afrikassa ja Euroopassa tämä 
kudostyyppi on huomattavan yleinen. Samoin vaihtelee keliakian 
prevalenssi.
-Kaikki perinnöllisiä riskialleeleja kantavat eivät kuitenkaan sairastu, vaan tauti puhkeaa ainoastaan n. kymmenesosalle lisääntynyttä tautiriskiä kantavista henkilöistä.
 Gluteenin ja altistavan perimän lisäksi tarvitaan siis joku kolmas 
tekijä, joka käynnistää elimistössä keliakiaan johtavan tautiprosessin. 
Siitä, mikä tämä kolmas tekijä
 voisi olla, on esitetty erilaisia arvailuita: tutkimuksen kohteena ovat
 olleet niin infektiot, ravinnon gluteenimäärä kuin stressikin, mutta 
mikään yksittäinen tekijä gluteenin ja sopivan perimän lisäksi ei ole 
osoittautunut välttämättömäksi keliakian puhkeamiselle. Todennäköisesti 
laukaisevat tekijät vaihtelevat tapauksesta toiseen. 
-Joka tapauksessa gluteenin poistaminen dieetistä pysäyttää immunologisen reaktion ja suolinukka palaa ennalleen.
 Keliakian hoito on siis elinikäinen dieetti, jonka noudattaminen voi 
olla joissain tilanteissa hyvinkin hankalaa. Tämän vuoksi nykyisin 
pyritään tehokkaasti kehittämään erilaisia hoitomuotoja, joiden avulla 
keliaakikko voisi luopua dieettihoidosta. Kehitettävät lääkkeet ovat 
immunomodulatorisia aineita, joiden ongelmana on se, että vaikka ne 
mahdollisesti pysäyttäisivät gluteenin aiheuttaman immunologisen 
reaktion keliaakikon elimistössä, ne saattavat samanaikaisesti myös 
häiritä elimistön puolustautumista muita haitallisia valkuaisia kohtaan 
ja siten aiheuttaa enemmän harmia kuin hyötyä. 
-Yhteenvetona ja vastauksena kysymykseenne
 voidaan todeta, että valtaosalle väestöstä vehnä sopii ravinnoksi, 
mutta on pieni väestönosa, joka perinnöllisen herkkyytensä ja jonkin 
laukaisevan tekijän vuoksi reagoi gluteenille siten, että se on heidän 
elimistölleen vahingollista ja heidän ravinnokseen vehnä, ohra ja ruis 
eivät sovi. Tämän geneettisesti herkän väestön määrä näyttää pysyvän 
kutakuinkin samana, mutta yhä useammat näistä geneettistä riskiä 
kantavista sairastuvat.
As a conclusion and as 
an answer to your question I would say that most of the people can 
safely use grains in their diets but there exists a small portion of 
human beings who carry genetic risk for gluten intolerance and who under
 suitable circumstances may develop coeliac disease. These people should
 avoid grains during the whole lifetime.” (LÄHDE: Tampereen Yliopiston 
lääketieteellinen tiedekunta).
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
 
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar