Leta i den här bloggen

onsdag 7 juni 2017

Keliakian vaaroja pitkäaikaisdieetissä

Kun keliakia on jo ehtinyt vaurioitaa suoliston imeyttmisapparaattia -inidividuellisti, kaikilla omatyyppsiesti- pitkän ajan kuluessa voi ilemtä mm EKG- muutoksia. Saataa olla että henkilölää on mm  spreua tapaista tilaa, steathorreaa jäännöksenä  akuutista suolivauriosta- niin sitten voi olla joitain kumuloituvia  ravintoainepuutoksia, josta näkee jotain merkki EKG:ssä.
Tyypillsitä mielestäni on merkit puutteesta eikä esim  liiallisista ravintoaineista, paitsi mit- tulee painoon.
Loogista on hypokalemia, hypokalsemia, hypomagnesemia.
Asia kolplisoituu, jos lisäksi kehittyy mm verenpainetta ja lääkkeitä, jotka edelleen  vähentävät näitä essentiellejä mineraaleja. Suolaakin NaCl  luonnollisesti keliakiass menetetään, mutta siitähän on tavallaan etuakin hypertensiossa,  eikä suolan varsinainen rajoitus tarvitsisi olla aivan liiallisen tehokasta.  Suolahan tuo myös kloridia, joka jakaantuu  Mg, Ca, Na ja K kesken kehossa.
Asia ei ole mitenkään  helppo.
 Jos on sekä hypomagnesemiaa, hypokalemiaa ja hypokalsemiaa EKG.ssa on qt pitenemää ja lattea R-piikin jälkeinen kumpumaisema. 
Mielestäni kannattaa syödä sellaista missä on kalium ja magnesiumpitoisuutta, jopa kakao ja suklaa , siement ym kuuluvat tähän joukkoon.  niissä ei tule kloridia.
Kalsiumia tulee maitotuotteista fosfaatin kanssa.  Juustoissa on lisäksi NaCl runsahkosti.
Saa pohtia miten saa vaikutettua sitä membraanipotentiaalia.  Jos kuitenkin  tulee  angina pectorista, siihenkin tyyppiin auttaa nitro. vaikka kyse ei olisikaan varsinaisista koronaarisuonten  operatiivisesti korjattavasta taudista. Ehkä endoteelifunktiosta, jota taas ei korjaa operaatiolla, koska se on kehossa globaalia, myös aortassa.  Jos on kuitenkin syytä  syödä jokin perinteinen suolainen pala. ettei varsinaissesta klorididistribuutiosta tule  ongelmaa. Täytyy pohtia asiaa.Inga kommentarer: