Leta i den här bloggen

torsdag 11 juni 2009

44-vuotiaan potilaan keliakian diagnosointi ja laskimotulppa

Laskimotulppataipumusta keliakiassa

LÄHDE: Beyan E, Pamukcuoglu M, Beyan C. Deep vein thrombosis (DVT)  associated with celiac disease. 1: Bratisl Lek Listy. 2009;110(4):263-4.Department of Internal Medicine, Ankara Numune Education and Research Hospital, Ankara, Turkey.
 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19507658

Harvoin on julkaistu mitään tutkimusta keliakikoilla esiintyvistä syvistä laskimotulpista (DVT). Turkkilainen tutkimus kuvaa erään miehen vasemmassa jalassa esiintyneen tromboosin, joka sattui muodostumaan keliakian diagnosoimisen jälkeen.

 Tapausselostus
 44-vuotias mies oli passitettu sairaalaan ripulin takia, mistä hän oli kärsinyt kolme kuukautta. Sairaalaan tullessa diarreafrekvenssi oli 5-6 vuorokaudessa, eikä ollut limaista eikä veristä laadultaan. Mikroskooppiset feces- tutkimukset olivat normaaleita . Mitään patogeenejä ei tullut viljelyissä esiin. Ruokatorven , mahalaukun ja pohjukaissuolen endoskopiassa havaittiin limakalvon granulaarinen rakenne. Kun otettiin ohutsuolibiopsia jejunum-alueelta, siinä esiintyi latistunut mucosa, nukka oli siis kulunut, lamina propria kerroksessa oli soluinfiltraatioita, plasmasoluja ja lymfosyyttejä. IgA- tyyppiset antigliadiinivasta-aineet( (AGA-IgA) ja endomyseaaliset vasta-aineet (EMA-IgA) olivat positiiviset. Tehtiin diagnoosi Keliakia ja aloitettiin gluteenivapaa dieetti.
Sairaalaan tulon seitsemäntenä päivänä havaittiin miehen vasemman reiden huomattava turvotus ja eryteema sekä jalka muttui kivuliaaksi. Tehtiin ultraäänidoppler-tutkimus ja havaittiin akuutti tromboottinen prosessi vasemmassa proksimaalisessa laskimojärjestelmässä. Tromboottisen statuksen syitä ei löydetty.
Pitkäaikaishoidossa oli tällä miehellä edullista gluteenivapaa dieetti ja warfariinihoito.

POHDINTAA: On pidettävä mielessä, että keliakiataudissa on tendenssiä tromboembolioihin erityisesti taudin alkuvaiheissa.

Oma kommenttini:
44 vuotiaalla, joka on koko ikänsä voinut jollain tavalla alakanttiin virhedieetillä, saattaa olla verisuonistossakin vaurioita, joten tulppataipumus pienestäkin mikrobista voi olla suurempi. Mutta tässä ei todettu mitään mikrobia kuitenkaan.

 Keliaakikolla, jolla ei ole ollut vielä dieettiä, on puutosta kaikista ravintotekijöistä, kuten rauta, foolihappo, B-vitamiinit, K-vitamiini, kolesterolikin  on matala (LDL ja  HDL kolesterolissa kulkee K1 vitamiini ja muut rasvaliukoiset vitamiinit)  Ylipäätänsä kaikesta on jonkin verran puutetta, joten dieetin normalisoiduttua veri vaikuttuu nopeasti ja sen hemohomeostaattiset tekijt joutuvat melkoiseen uudistukseen. Tulpan syy voi olla vain veren paksunema ja  koagulaatiojärjestelmän toipuma  normaaliksi  dieetin alkaessa ja ehkä vielä potilaan väsymyksen takia liika immobilisoituminen sairaalaoloihin sekä useat tutkimukset, jotka jokainen aktivoivat hyytymisjärjestelmää- sekä vielä osin korjaantumaton suolen pinta joka myös pitää reologisen tasapainon koagulaatiovoitoisena. Yksi ainoa injektio tai verinäyte aktivoi hyytymisjärjestelmää.

Jos on ollut esim K-vitamiinin puute ja alkaa oikea dieetti, yhtäkkiä alkaa muodostua koko hyytymisjärjestelmän funkionaalisia peptidejä  (-koagulaatio, fysiologinen antikoagulaatio, luunmuodostus, vapaan aktiivin kalsiumin pyydystäminen,  peptidien gammakarboksylaatio  ja  antiaterogeenisten peptidien muodostus---)  , monet  rikkipitoiset  rheologian alueen molekyylit asettuvat  funktioonsa ) --  funktiokykyisiä proteiineja esiintyy yhtäkkiä  aivan toisella tavalla. Myös kertyneet PIVKA peptidit saavat gamma-karboksylaationsa ja muuttuvat aktiiveiksi hierarkisessa järjestyksessä, joissa koagulaatiotekijät ensin gammakarboksyloidaan.

 Siksi olikin loogista antaa tälle potilaalle warfariinia alkuvaiheessa, jarruttaa  peptidein  funktionalisoitumisen ryöpsähdystä- mutta jatkossa sen tarvetta tuskin lie kun hemohomeostaasi kaikin puolin normaalista dieetistä palaa normaaliksi ja henkilö alkaa  myös  liikkua normaalisti..

Keliakiaan joka on hoidettu hyvin, ei varsinaisesti kuulune tulpanmuodostus, vaan se on sekundääristä, koska saattaa olla selektiivistä puutetta yhdestä sun toisesta verta muodostavasta tekijästä, riippuen mihin vaurioasteesen suoli on jäänyt.

Veren rheologisten ominaisuuksien seuranta pitäisi vuosien varrella kontrolleissa jollain tavalla hahmottaa:(Rauta, rautavarastot, B12, foolihappo, trombosyytit, verenkuva, albumiini).

Päivitys  13.9. 2014  

Inga kommentarer: