Leta i den här bloggen

lördag 17 september 2016

Päiväkahville syyskuun kookkosleipä

Kookkosleipä on helppo ja nopea tehdä. Niitä saa alle tunnissa valmiiksi.
On olemassa hyvin sokerisia reseptejä, mutta tämä ICA-resepti on kohtalainen: 1 dl sokeria, (tässä käytin ruskeaa sokeria) taikinaan ja  16 kookkoskohokasta merkitsee  100/16  ml sokeria yhdessä kookkosleivonnaisessa eli   6,25 ml sokeria yhdessä kookkosleivonnaisessa.  Sokerin painon ja tilavuuden välinen suhde:  1 ml  sirotesokeria painaa 0,9 grammaa. 6,25 ml  painaa 5,6 grammaa. Jos yksi sokeripala painaa 3,5 grammaa niin yksi kookkoskakku vastaa  miltei  paria sokeripalaa.  Siis  taikinaa voi kyllä  huoletta sokerin  suhteen  niukentaa ja käyttää vaikka  vaniljasokeria maun antajana.
ICA resepti suoraan pussista  on tarkoitettu 20 leivonnaiseen. Minun pellilleni mahtui 16 muffinsvuokaa, joten sokeripitoisuus per leivonnainen on suurempi kuin ICA-reseptissä, :  Jos jakaa 20 osaan,  sokeria tulee 4,5 g per leivonnainen, mikä on  runsas yksi sokeripala.


ICA  i ECO Ekologisk riven kokos 200 g. Ekologinen kookkoshiutaleraaste 

75 g margariinia tai voita.
1 lime hedelmän mehu
2 munaa
1 dl sirotesokeria ( = 90 g)
200 g kookkoshiutaleita 
1. Aseta uuni 150 C asteeseen.
2. Sulata ruokarasva ja anna sen jäähtyä. Huuhtele limehedelmä,  raasta kuori ja purista sen mehut.
3. Sekoita  2 kanamunaa ja  1 dl sokeria astiassa. Lisää joukkoon kookkoshiutaleet, ruokarasva, limekuoriraaste ja mehu.
4. Anna taikinan turvota 10 minuuttia.
5. Tee taikinasta 20 kokkaretta  pellille voipaperin päälle. ( Tässä käytin muffinsvuokia)

6. Paista keskiuunissa noin 25 minuuttia.
y. Anna kookkosleivonnaisten jäähtyä  ritilällä. 

Kun eilen tein kookkosleivonnaisia päiväkahville yksinkertaistin reseptiä hedelmän osalta.  Asetin vain pari teelusikallista (tlk) valmista sitruunapuristemehua  pienestä "muovisitruunasta" taikinaan, koska sitä sattui olemaan kotona.  Käytin myös ruskeaa sokeria valkoisen sijasta, koska se mielestäni on maukkaampaa jollain tavalla leivonnaisissa.  Margariinina käytin ICA Basic margariinia, koska se on ekonomisinta ja soveltuu leipomiseenkin  hyvin eikä kärise.  Koska  näissä on yhteensä 2 kananmunaa, en samoina  päivänä, kun syön näitä, keitä aamiaiselle kananmunaa. Muuten kolesterolin saanti päivää kohden olisi liiallista ( yli sen suositellun  tai sallitun  300 mg  rajan)  ja myös kookkoksessa, sen rasvassa,  on lauriinihappoa  (C12:0) , josta  voi tulla endogeenista kolesterolia, jos teoreettisesti ajattelee. ( tietysti endogeenisen kolesterolin osuus ihmisessä on ainakin kolminkertainen normaalisti verrattuna tuohon  sallittuun exogeeniseen saantiin ja siinä merkitsee leuriinihapon osuus ravinnossa, koska se ratautuu kolesterolinmuodostustielle).

Joskus keliakiassa, jos se on aikuistyyppiä, oireet ovat   ns. trooppisen spruen tapaisia, joten saataa olla rasva-aineimeytymisessäkin jotain häikkää. Pitä katsoa mikä sopii ja käyttää  rasvoja laajalla kirjolla, mutta ei liikaa. Kannattaa vaihdella.  Silloin tällöin kannattaa muistaa  kookkosrasvakin. Aiemmin  käytin vain jouluna kookkosleipiä, mutta huomaan että mahdollisesti kannataa  käyttää joskus muulloinkin.Jouluna siksi, että pidän hyvin paljon siitä, mutta  aina sain siten kärsiä  huonosta imeytymsiestä.  ja välillä tosiaan on oikein tehnyt mieli kookkosleipiä, mutta olen vain odottanut joulua. Nyt sitten olen löytänyt  eräitä kookkosvalmisteita kuten konservoitu kookkos ja huomaan että sitähän voi käyttää. eikä tarvitse voida jälkeenpäin huonommin.  Nyt sitten tein syyskuun kookkosleivän, voi sanoa. 

Suomessa  sain elämäni ensimmäisiä kookkosleipiä opiskeluaikana, kun kämppätoverini medisiinarikollega Soile Numminen teki niitä. ja jakoi niistä minulle auliisti ad libitum. Niihin aikoihin  minun oli vaikea keksiä mitään ruokaa, mikä sopisi, koska keliakia ei  ollut yleisesti tunnettu suomalainen kansantauti  1960-luvulla. aikaan.  eikä tullut edes mieleen että kotimaisessa viljassa voisi olla jotain,  mikä ei kotimaisille ihmisille sovi. 

Muistiin 17.9. 2016 




 


.

Inga kommentarer: