Leta i den här bloggen

måndag 10 april 2017

Netdoktor-artikkeli gluteenittomasta dieetistä ja kuidusta , T2DM riskistä.

http://www.netdoktor.se/diabetes/artiklar/glutenfri-diet-kan-oka-risken-for-typ--e-diabetes/
Hyvä että tätä aletaan huomata. Kun aloitin gluteenittoman dieetin 1981 jouduin 1990-luvulla huomaamaan että verensokeri tuli ebästabiiliksi, muta sain siten dietetiikan kurssien avulla apua  ravintotekijöiden tasapainotamiseen ja kyse olikin sokerin osuuden vähentämisestä ja kuidun osuuden nostamisesta ja  jyväkonsistenssin huomioimisesta- pitä alkaa välttää  liian suurta riisipitoisuutta, maissitärkkelystä ja siirtyä karkeampaan jauhokokoon ja korostaa proteiinia enemmän hiilihdyraattien tärkkelystä  vähemmän . Tietysti  vitamiineja piti ottaa koko spektrillä  avuksi.  Nykyisin on olemassa gluteenittomia kuituja ja  myös valmistuotteissa on lisätty kuitua mukavast, samoin jo jauhoihinkin. . Lisäksi  katson verensokerin muutamia kertoja vuodessa, että se pysyy kurissa.

SITAATTI 

Glutenfri diet kan öka risken för typ 2 – diabetes

De senare tidens dietrevolution har uppvisat lika många sätt att äta som det finns kost-intresserade människor. Att utesluta gluten i hopp om välmående har blivit något allt fler väljer – även dem utan att lida av celiaki (glutenintolerans). Ny forskning gjord vid Harvard University visar dock på motsatt hälsoeffekt.
I Sverige har ungefär två personer av hundra glutenintolerans, också kallat celiaki. De vanligaste symtomen hos barn är diarré och att barnet inte växer som det ska. Hos vuxna är oförklarlig trötthet och lågt blodvärde andra symtom vid obehandlad glutenintolerans.
Läs också:Kön spelar roll vid behandling av svår psoriasis 

Allergi och intolerans – två olika saker

Att ha allergi mot spannmål är inte det samma som att vara intolerant. Vid glutenintolerans tål man inte de proteiner som finns i vete, råg och korn. Tarmen skadas då, vilket ger näringsbrist. Vid allergi mot spannmål är det oftast vete man inte tål. Den som har veteallergi kan få allergiska symtom exempelvis hudutslag, magont och andnöd.

Orsaken till sjukdomarna är inte helt klarlagd, men ärftlighet har visat sig spela stor roll. Glutenintolerans är en så kallad autoimmun sjukdom och i blodet påvisas typiska antikroppar mot den egna vävnaden. Glutenintolerans växer inte bort, utan kräver livslång diet utan gluten.
Läs också: Mängden avgörande för utveckling av celiaki

Allt fler väljer bort gluten av hälsoskäl

Idag rekommenderas många utan varken intolerans eller allergi att i mångt och mycket utesluta gluten ur kosten. Det för bättre hälsa.  Men att ett lågt intag av gluten skulle ge positiva effekter hos personer utan intolerans avfärdas nu i ny studie från Harvard University. Forskningen pekar snarare på att ett minskat intag skulle kunna ha negativa effekter, dels genom att öka risken för typ-2 diabetes.

Enligt forskningen tros en av orsakerna ligga i att glutenfria livsmedel ofta innehåller mindre kostfiber samt mindre av andra typer av näringsämnen. Det menar studiens huvudförfattare Geng Zong vid nutritionsdepartementet på Harvard University’s T.H. Chan School of Public.

Fiberrik mat minskar risken

Eftersom en kost som innehåller mycket fiberrika kan bidra till att minska risken för typ 2 – diabetes kunde en förenklad slutsats dras att de som får i sig mindre av det här också löper större risk att drabbas av sjukdomen.
Och det var också vad Geng Zongs 30 år långa forskningen visade på. Av de 200 000 personer som deltog i studien visade sig att de med ett högre glutenintag löpte 13 procent mindre risk att drabbas än de med lägre. Samma forskningsteam håller nu på att studera glutenfri kost på lång sikt med fokus på andra hälsoaspekter, så som hjärtsjukdom och viktuppgång.

Mer forskning på området behövs

Mer forskning behövs dock för att säkerställa sambanden. Men att välja glutenfri kost bör inte vara ett förstahandsval menar forskarna bakom studien.
En viktig del i behandlingen för den som har typ 2-diabetes är kosten. Den som har diabetes bör få kostråd från en dietist eller läkare. Socialstyrelsen ansvarar för att ta fram råd om kost vid olika sjukdomar.
Läs också: Glutenintoleranta kan ha ökad risk för nervskador
Publicerad den: 2017-03-28

1 kommentar:

Greetta Sofia sa...

Johtuukohan veren paastosokerin kohoaminen gluteenittomassa ruokavaliossa riisin, maissin ja maissi-ja perunatärkkelyksen runsaasta käytöstä?

Saako kasvissoseilla tarpeeksi kuitua? Olen tehnyt leipää, jossa on noin 600g gluteenitonta taikinaa ja 500g kasvissosetta. Tämän olen havainnut hyväksi senkin takia, että kasvissose antaa kosteutta leivonnaisiin.