Leta i den här bloggen

fredag 29 september 2017

"Kaffelihirssi" - uusi käsite! Tarkoittaa durraa.

Katsoin netistä, jos suomalaiset syövät durraa ja onko  siitä mitään reseptiä tai valmistetta
Löytyi tällainenkin:
http://www.leipatiedotus.fi/tietoa-leivasta/vilja/ulkomaiset-viljat/durra.html
SITAATTI:  Durra (Sorghum)

Ominaisuudet

Durra eli sorghum- tai kaffelihirssi on kotoisin Keski-Afrikasta. Sitä on noin 60 lajiketta, joista osa on monivuotisia rehuheiniä. Tärkein lajikkeista on viljelty durra, kirjodurra (Sorghum bicolor). Se kestää kuivuutta, vaatii lämpöä ja on erittäin hyvätuottoinen vähällä vaivalla. Durra on maissin, riisin, vehnän ja ohran jälkeen eniten viljelty vilja maailmassa ja sen vuotuinen sato on noin 70 miljoonaa tonnia. Tärkeimmät viljelyalueet ovat trooppinen Afrikka, Aasian kuivat osat sekä Yhdysvaltojen Texasin ja Kansasin osavaltiot. Durra kasvaa lajikkeesta riippuen 0,5 - 4,5 metriseksi ja sen röyhyssä voi olla jopa 2000 pientä jyvää.

60 % tuotetusta durrasta käytetään ihmisravintona. Se on tärkeä ruokakasvi Afrikassa ja Aasiassa. Durrasta valmistetaan pääasiassa puuroa tai kohottamatonta leipää usein vehnäjauhoihin sekoitettuna (chapati, roti). (HUOM: Kommenttini.   Keliaakikon  tulee huomata  tämä vehnän mahdollisuus valmiissa "durraruoissa")
Joitain lajikkeita käytetään oluen valmistukseen ja joidenkin makeaa vartta pureskeluruokoina.

Koostumus
Durran kemiallinen koostumus on esitetty oheisessa taulukossa.

Taulukko 19. Durran kemiallinen koostumus (%).
Vesi 12,4
Proteiini 10,6
Rasva 3,5
Hiilihydraatit 72,1
Kuitu 6,7
Tuhka 1,4
Lähde: USDA: National Nutrient Database, 2015.



Inga kommentarer: