Leta i den här bloggen

onsdag 17 november 2021

Ateria A-vitamiinipitoiseksi

 Tänään tullut  Ruotsin Lääkärilehti kertoi  keliakian yleisyydestä maailmassa: 1%. Dieetin koostumuksessa tulee ottaa huomioon vitamiinit. Silmälle ja sarveiskalvolle, siis näkökyvylle, on tärkeää A-vitami9inin saanti. Koska A-vitamiini on rakenteeltaan selainen rasvaliukonen vitamiini, jota voi kertyä maksaan, yhden päivän A-vitamiinin puute ei ole ongelma rasvavarastoen takia.  Sen sijaan K-vitamiini rakenteestaan johtuen erittyy  pois kehosta nopeasti, joten päivittäin tulee saada ainakin  ne vaadittavat  muutamat kymmenet mikrogrqmmat, että  veren reologinen kapasiteetti pysyy  optimaalisena ja luuston  remodeling-funktio toimii adekvaatisti.Aivojen lipidienkin  uusiutumiseen  tarvitaan  K1-vitamiinin saantia, sillä aivojen valkoinen myeliinipitoinen aines ja neuronien  solukalvot  tarvitsevat  K1-vitamiinia myeliinisynteesiin ja  myeliinin normaaliin  tiukasti radoillaan säätyvään vaihtumiskiertoon, jossa  toinen  tärkeä säätelijä on D-vitamiini. tämä säätelyjkuierti on altis  vaurioittaville tekijölle ja sen takia lisäksi K1- tai D-vitamiinin puute  ei ole hyvä asia.
Lääkärilehti otti  esille yhden dietäärisen  A-vitamiinitapauksen.
Nykyäänhän Ruotsista on poistettu lasten A-vitamiinitippojen anto ja  lapset saavat vain D-vitamiinitippoja. Möllerin traanista saa kuitenkin  A, E ja D- vitamiinia päivän tarpeen jos haluaa ostaa sellaista  aineta, kalanmaksaöljyä.

Tänään tein aamupalaksi leivän sijasta eilisestä riisistä  riisi-pinaatti-aamupalan:
 
 Keitettyä riisiä kulhoon
pari pinaatti timbaalia pakasteesta.
Kuumennetaan mikrossa  niin että pinaatti sulaa.
Kuumaan riisiin  pari hyppysellistä sulatejuustoraastetta.
Sekpoitetaan.
Lisäksi puoli porkkanaa  tuoreeltaan nakerrettuna.
Keitetty kananmuna
Möllerin traania  5 ml.

Toissa päivänä illalliseksi tein kananmaksa-peruna-vuokaa uunissa:

Puoli pakettia kananmaksoja (250 g)  
 Annoksesta tuli kahdelle ruokaa.
Kananmaksojen  päälle rapsiöljyä ja mausteeksi valkopippuria ja mustapippuria ja suolaa. 
Kuorittuja perunoita lohkoina kananmaksapalojenympärlle.
 Pinaattitimbaaleja kourallisia  lasivuokaan tasaisesti.
Juurikas- ja vihannes sekoitusta pakasteesta runsaasti päälle.
Muutamia juustoraastehyppysiä sirotellaan niiden päälle-.
Pieniä tomaattisiivuja myös muutamia koristeeksi..
Alumiinifolio  asetetaan koko  vuoan ylle ja  sitten  vuoka pannaan  uuniin  n. tunniksi. 175 -200 asteeseen.
 Varmistetaan, että maksa on  kokonaan kypsynyttä. 
Tämä on hyvää. 
Ei tarvitse lisätä vettä, koska pakastevihanneksista tulee nestettä tarpeeksi.

Samana päivänä  1Sinkkitapletti ja Möllerin traania  5 ml.


 

Inga kommentarer: