Leta i den här bloggen

torsdag 4 juni 2015

Abstrakti 135, vuodelta 1996.IN: All on Coeliac Disease. The 7.th International Symposium On Coeliac Disease

Seitsemännen kansainvälisen keliakiasymposiumin ( 5- 7. syyskuuta  1996 Tampere (FINLAND)  abstrakti numero 135 löytyy nyt PubMed hakulaitteella ja on seuraava:
Muistiinpanovihossani on  tästä abstraktin aiheesta myös luento-osuus näiltä tutkijoilta.  He olivat  saaneet hajoitettua entsymaatisesti pepsiinillä ja trypsiinillä Durumvehnän  proteiinien gliadiinsita fraktioita, joissa koeputkitutkimusten ( in vitro) mukaan  ei ollut toksista vaikutusta  suolen  soluun. He alkoviat  tarkemmin tutkia  peptidin  sisäraeknenta ja päätyivät   kymmenen aminohapon jaksoon. He merkkasivat tämän B-fraktioksi, jonka molekyylipaino oli 1157, 5 ja kutsuivat tätä peptidiä  tällä nimelläkin 1157,5.  He syntetisoivat sitä  pätkää jonka aminohapot olivat (H2)N-QQPQDAVQPF-COOH. He huomsivat että  fraktio B esti frraktio C:n toksisuuden  koeputkessa, kun tutkittiin suolisolun suhteen.  He sanoivat luennossaan että mahdollsesti on löydettävissä jokin peptidirakenne, joka  avustaisi gluteiinitoksisuuta vastaan in vivo ( elävässä kehossa, eräänlainsen tulevaisuuden "suojapeptidi". Sen verran kiinnosotava  asia, että katson miten  tämän  outolaisen gliadiinipeptidin  tietellinen jatko  sitten oli. Vai katosiko  tämä tieteenhaara   netistä. Itse alan olla sitä mieltä, että vilja pitää  hajoittaa  peptidijaksoista, jotka ovat  toksisia, jo ennen kuin ihmiset syö ne. Silloin et tarvitsisi  esim odotaa että lapset syövtä  ensin 2- 4 vuotta väärää ruokaa,   ja sitten yhtäkkiä   teho-osaston tasolta asit   koetetaan diagnosoida onko suolen pinta vielä ehjä. Tulisi yhteiskunnalle  havlemmaksi  hydrolysoida   prolamiinit valmiiksi ja samalla riittäisi kyllä koko maailmalle  ruokaakin paremmin kun  prolamiinit  on tehty  saatavaan muotoon.  maailman tergeystilanne kohentuisi olennaisesti ja syöpä vähenis, saati siten allergiat ja suolsitotaudit.  kaikki vilja pitäisi tosiaan käyttää uusissa  viljan käsittelytehtaissa . Eihän sitä enää syödä perunasta sen salaatillista antia.  Monessa   juureksessakin on kovasti toksiineja ja ne ovat kuitenkin stapelvara-

Vuodelta 2000 löytyy vielä yksi tarkennustutkimus asiasta.  ja siinä mainitaan peptidirakenteen aminohapot.
Vuoden 1996  abstraktia edelsi  peptidin  agglutinaation estokyvyn  tutkimukset kooeputkessa   vehnän, ohran, rukiin ja kauran prolamiinien  agglutinaatiovoimia vastaan. 
MAC =  Minimal Concentration of Cell Agglutination ( mg/L)
MIC = Minimal Concentration required  to complete Inhibition of Cell agglutination induced  by a peptide  concentration 6 x higher than the  minimal concentratioon needed to agglutinate practically all the cells.

Abstraktin  työ johti  tarkentaviin jatkotutkimuksiin, joista on artikkeli vuodelta 2000. 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10771132
 Näyttää siltä että löytöpeptidillä  on  edelleen mainetta  aglutinaation estäjänä koeputkessa. 

LÄHDE:
All on Coeliac Disease. Editors Pekka Collin, markku Mäki.  Free paper Abstracts. Seventh International Symposium on Coeliac Disease. September 5-7, 1996. Tampere Hall, Tampere Finland ISBN 952-9705-07-7

tisdag 2 juni 2015

Onko kyse vain entsymaattisesta vajeesta?

Ravinnon gluteeni on evoloitunut , mutta  entsyymikapasiteetti ihmisessä ei.

Tässä näyttää joku tehneen  lääkkeellisen entsyymin gluteenin pilkkomiseksi. Katsokaapa :
http://www.nutridesk.com.au/enzymes-digestion-intestine-digestive-absorption.phtml

 Periaate on  kuten esim.  näin:  Jos insuliinia puuttuu, ei hätää , syö vain niin paljon kuin haluat niin sitten asetetaan insuliini vastaamaan tilannetta. - (  Niinkuin ruotsiksi sanotaan paarataan insuliini ja  hiilihydraatit)

  Samaa on ajateltu gluteenin suhteen. Mutta tuo entsyymihirviö  jo kuvassa näyttää aika moiselta uudelta allergeeniltä.

Mielestäni- jos teoria ihmiskuntaentsyymin heikentymisestä olisi oikea, tulisi testata mikä on ihmiskunnan  gluteenin  sulatuskyky normaalisti,  ja muokataan   prolamiinipitoiset viljat  entsymaattisen kapasiteetin mukaisiksi.

Saattaa olla että  suurimmalla osalla  gluteenia syövistä  gluteeni ei ehdi pilkkoutua koskaan  täydellisesti   osiinsa aminohapoiksi,  vaan  ehkä joko poistuu kehosta  peptidifragmentteina tai tulehdussolut  pilkkovat ja fagit syövät  ne antigeeneina ilman  suurempia vaivoja.

  Suurin osa ihmisistä on tottunut vaivoihinsa, pitämättä mitenkään tilannetta  normaalista poikkeavana. Kaikkien  immuunipuolustus ei omaa  tunnistusmolekyylejä gluteenille.

 Olisi loogista että keliaakikoista useimmat  olisivat A+ veriryhmäisiä,  joilla on  hämmästyttävä  repertuaari  reagointivalmiita tunnistajia. Liekö katsottu  veriryhmiä tässä asiassa.
HLA alue ei ole kuitenkaan katsottu omaksi veriryhmäkseen. 

OHRA, Suomen eräs kotimainen vilja , Hordeum vulgare , Barley, Brygg, Bjugg, Die Gerste

 Keliaakikko ei voi käyttää ohraviljaa.  Toiset  heistä reagoinevat  ohralle miltei voimakkaammin kuin vehnälle.

Ohrasta löytyy hyvä maisterityö Helsingin Yliopistosta
Marko Meskanen.

 https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/38623/Maisterin%20tutkielma%20Meskanen.pdf?sequence=1

ISSN 0355-1180 HELSINGIN YLIOPISTO Elintarvike- ja ympäristötieteiden laitos
EKT-sarja 1572  OHRAN BEETAGLUKAANIN KONSENTROINTI MYLLYTYKSELLÄ 

Tästä löytyy sivulta 19 selvitys ohran proteiineista  gluteliineista ja prolamiineista  eli hordeiineista. 
 
"Albumiinit ovat jyvän itämisen alkuvaiheessa toimivia entsyymejä, jotka sijaitsevat ohran
aleuronikerroksessa. Globuliineihin kuuluu sekä entsyymejä että pienimolekyylisiä varastoproteiineja sub-aleuronissa ja tärkkelysendospermissä. Prolamiinit eli ohralla hordeiinit käsittävät suurimman osan ohran proteiineista (35–55 %) ja esiintyvät pääasiassa endospermin varastoproteiineina (Shewry 1993). Hordeiinit voidaan jakaa neljään ryhmään: Runsaasti rikkiä sisältävät: pienimolekyyliset B-hordeiinit sekä monomeeriset Ȗ-hordeiinit, ja vähän rikkiä sisältävät: C-hordeiinit ja suurimolekyyliset polymeeriset D-hordeiinit. Gluteliinit ovat puolestaan soluseinärakenteiden niukkaliukoisia rakenneosia (Palmer 1989)"

Ohra-allergioista:
 http://www.prism.gatech.edu/~syarlagadda6/PDFs/barley.pdf
Ohra (Hordeum vulgare)  on englanniksi barley, hebreaksi Shibboleth Shual, (ketuntähkä).
Ohra käytetään lähinnä karjan rehuksi, mutta myös maltaina.
Saksaksi Die Gerste.  
Ruotsiksi:
Korn eller brygg (Hordeum vulgare) är ett sädesslag i familjen gräs. Ordet korn refererade ursprungligen till "det vanliga sädeskornet", men har i dag helt tagit över namnet på det sädesslag som tidigare kallades, på fornsvenska bjugg.[1]

 


fredag 10 april 2015

ARRON, autoimmuuniteettiin korreloiva retinopatia ja optinen neuropatia

https://books.google.se/books?id=WR_ldtqzNN8C&pg=PA304&lpg=PA304&dq=retinal+M%C3%BCller+cells+autoantibodies+in+coeliac+disease&source=bl&ots=6OTvIprNRW&sig=w5xnlzIkXUsEjLA5MJKul_wvmzc&hl=sv&sa=X&ei=ye0nVdzICMaasAGM-oGoCg&redir_esc=y#v=onepage&q=retinal%20M%C3%BCller%20cells%20autoantibodies%20in%20coeliac%20disease&f=false

Tässä on  verkkokalvon Mullerinsoluilla osuutta, sillä niiden tulisi toimia  mm endogeenisilla yksittäisillä  glu-excitatiivisilla molekyyleillä ja pystyä fiksoimaan  ammoniumia(Glu- Gln).
ARRON ilmenee mm systeemisissä  immunologisissa taudeissa kuten SLE, RA, tyreoidea taudeissa, keliakiaspruessa, psoriaasiartriitissa ja idiopaatisessa trombosyyttisessä purppurassa (ITP )
Oireina on  mm silmämunan liikearkuus ja  muitakin  verkkokalvoperäisiä oireita, silmämunan jomotus.

Jos kyse on esim  dieettivirheestä keliakiassa, tulee  tarkistaa piilogluteeni ravinnosta ja  eliminoida.
Jos kyse on tyreoidiitista,  täytyy tarkistaa jodinsaanti (liikajodia jostain ruoasta, merilevä, pöytäsuola ?) ja TSH, liian  matala  hormonin tuotta kilpirauhasesta.

torsdag 19 mars 2015

Voiko ohutsuollta siirtää sille jonka nukka on tuhoutunut?

  • Ohutsuoli: Ohutsuoli on muita kiinteitä elimiä vaikeampi siirtää, koska se sisältää bakteerikasvustoa ja vahvan immuunipuolustuksen, joista edellinen voi aiheuttaa siirronjälkeisiä infektioita ja jälkimmäinen johtaa hylkimisreaktioon. Ohutsuolensiirtoja yritettiin jo 1960-luvulla, mutta ensimmäinen siirto, josta potilas selvisi hengissä pidemmällä aikavälillä, tehtiin vasta vuonna 1988 Saksassa. Ohutsuolensiirron aihe on suolen toiminnan pettäminen, mikä johtaa lyhyt suoli-oireyhtymään ja tekee henkilön riippuvaiseksi parenteraalisesta ruokinnasta.
  •  Yleisimpiä ohutsuolen siirtoon johtavia sairauksia ovat nekrotisoiva enterokoliitti, mesenteeritromboosi, gastroskiisi, volvulus, vamma ja Crohnin tauti. Elossaololukujen vuoden kuluttua siirrosta on raportoitu olevan noin 50-80 prosenttia, lähteestä riippuen. Ohutsuolensiirtoja tehtiin Yhdysvalloissa 116 kappaletta vuonna 2003; Suomessa on onnistuttu tekemään ensimmäinen suolensiirto HUS:n Lastenklinikassa.[5] [6]
  •  Kommenttini: Tässä lähteessä kuvattuja siirtoja on tehty niille henkilöille,. joilla ei ole geneettinen celiakia.
  • Geneettisen kelliakian  ainoa todellinen hoito on nukkaa   vahingoittavan  antigeenin välttö (gluteenin välttö), hyvällä  komplianssillla ( hoitomyöntyväiosyydellä).  

Nukkatuho - mikä muu aiheuttaa nukkatuhon kuin keliakia?

LÄHDE:
There are many causes for villus atrophy, the most common being immune deficiencies, food allergies and Giardia infections. In addition, Crohn’s disease is known to be often associated with low positive tTG and the changes in the duodenal biopsies can indeed be similar.

KELIAKIAN LISÄKSI  SUOLINUKAN ATROFIAA AIHEUTTAVIA TEKIJÖITÄ  

Causes of Villous Atrophy Other Than Celiac Disease

SUOLINUKKATUHOA voi aiheuttaa ohutsuolessa moni muukin tauti kuin keliakia. Tavallisinta on immuunipuutteet, ruoka-allergiat ja Giardian aiheuttama tauti.
Niiden lisäksi nukkaa tuhoutuu myös Crohnin taudissa, johon liittyy usein matala positiivinen tTG ja  pohjukaissuolimuutokset, jotka ovat samantapaisia kuin keliakian aiheuttamat

  • Giardiasis GIARDIAASI
  • Collagenous sprue KOLLAGENOOSIPRUUE
  • Common-variable immunodeficiency  IMMUUNIVAJE
  • Autoimmune enteropathy AUTOIMMUUNI ENTEROPATIA
  • Radiation enteritis SÄTEILYN AIHEUTTAMA ENTERIITTI
  • Whipple’s disease WHIPPLEN TAUTI
  • Tuberculosis TUBERKULOOSI
  • Tropical sprue TROOPPINEN SPRUUE
  • Eosinophilic gastroenteritis EOSINOFIILLINEN GASTROENTERIITTI
  • Human immunodeficiency virus enteropathy HIV ENTEROPATIA
  • Intestinal lymphoma SUOLISTOLYMFOOMA
  • Zollinger–Ellison syndrome ZOLLINGER-ELLISONIN OIREYHTYMÄ
  • Crohn’s disease CROHNIN TAUTI
  • Intolerance of foods other than gluten (e.g., milk, soy, chicken, tuna)  MUU ELINTARVIKEINTOLERANSSI kuten MAITOINTOLERANSSI, SOIJAINTOLERANSSI, KANAINTOLERANSSI,, TONNIKALAINTOLERANSSI)

onsdag 17 september 2014

Lempäälässä on Ilona puoti, josta saa hyvää gluteenitonta leivonnaista

http://lvs.fi/2014/09/17/gluteenitonkin-voi-maistua-hyvalta/
Tosi hyväöä" Tulee kalliiksi  vain yhdestä syystä: Siksi että on niin hyvää!

3/2015   Tämä  hyvä liike on muuttanut Lempäälän  keskustasta pohjoiseen Tampereelle  päin.