Leta i den här bloggen

torsdag 4 juni 2015

Vuoden 1996 keliakiasymposiumin vapaista abstrakteista

Nämä olivat minulle henkilökohtaisesti merkitseviä abstakteja,, varinkin kun olin juuri alkanut toipuva verisolujen vähenemästä , jokma oli 1981 8 leukosyytit 2,1, trombosyytit alle normaalin,  punasolut  anemian puolela, GT kohollal,  seerumi hemolyyttinen ja kellertävä.  Aloitin  gluteenittoman dieetin , raudan ja B12 vitamiinin.
 Symposiumi 1996 oli  fokusoinut   valkosoluihin ja niiden laatuun.  Jos valkosoluja on 2,1 niin laatuakin on vähemmän,  tietysti, mutta mihin ne minulla katosivat.  Joka tapauksissa  GFD toi niitä takaisin ja nyt ne ovat   4. ( Vuonna 2015).
Tuo abstraktikirja oli minun mielestäni  erittäin  valaiseva, joten.  koetan asettaa niitä muistiin. Niitä voi löytyä nyt netistä. Niitten lukumäärä on 181 , joten  niitten muistiinpanemiseen menee   monta minuuttia per otsikko. Mutta se kannattaa. 
ISBN 952- 9705- 07-7.  Free Paper Abstracts . All on Coeliac Disease.  Editors P Coollin, M Mäki.

Kansainvälisistä keliakiaa käsittelevistä symposiumeista ja konferensseista

 http://www.transglutaminase-what.org/Meetings/

11th International Symposium on Coeliac Disease

28-30 April 2004, Waterfront Hall, Belfast, Northern Ireland Call for abstracts. For further information and registration, see: Web: www.happen.co.uk/iscd2004
NIH Consensus Development Conference on Celiac Disease June 28-30, 2004, William H. Natcher Conference Center, National Institutes of Health, Bethesda, Maryland
by:National Institutes of Health Consensus Development Conference on Celiac Disease
eBook
OCLC: 776004357

 1996, 1998 TAMPEREFinland
  • 7. kansainvälinen symposiumi ja sen jälkeen päätetty kokoontuminen 1998.
http://www.gastroenterologiayhdistys.fi/@Bin/179453/nettimaki_cveurojan13.pdf

1990  HOLLANTI
  Coeliac disease : proceedings of the second International Coeliac Symposium by:International Coeliac Symposium
Book ISBN: 902070463X, 9789020704631
OCLC: 1365969

1992  IRLANTI 
Gastrointestinal immunology and gluten-sensitive disease : proceedings of the Sixth International Symposium on Coeliac Disease held at Trinity College, Dublin, in July 1992 by:International Symposium on Coeliac Disease Dublin :Oak Tree Press, 1994.
Book ISBN: 9781872853437, 1872853439
OCLC: 31518974
 

Kansainvälinen keliakiasymposiumi 2015 . Gluteeniyliherkkyys fokuksessa yleisesti

http://www.icds2015prague.com/guidelines-for-authors/

16th International Coeliac Disease Symposium
2015  21.06-24.06.2015
Pre Conference Workshop on Non Coeliac Gluten Sensitivity; 
The evolving planet of Gluten Related Disorder 

Clinical Forum

Tuesday, June 23
08.30 - 08.50 What celiac patients expect from experts and community
Deutsch H (Austria)


08.50 - 10.10 Fundamental issues
Chairs: Koning F, Guandalini S
20 min Celiac disease  in childhood and adults: 2014
Koning F (The Netherlands)
20 min New view on celiac iceberg – the „Prague“ definition 2015
Ludvigsson JF (Sweden)
20 min Pathogenesis of celiac disease: orchestration of genetic and enviromental factors
Catassi C (Italy)
20 min Progress in diagnosis: Pitfalls in the ESPGAN-work-up
Husby S (Denmark)



10.30 - 12.00 Behind the intestine
Chairs: Ulčová-Gallová Z, Kaukinen K
20 min Skin manifestation of celiac disease: not only dermatitis herpetiformis
Kaukinen K (Finland)
20 min Celiac disease and autoimunity associated conditions in reproductive tract and other organs
Ulčová-Gallová Z (Czech Republic)
20 min Bone Alterations in Celiac Disease
Di Stefano M (Italy)
20 min Psychiatry and neurology
Hadjivassiliou M (UK)
10 min Do extra intestinal manifestations of celiac disease improve on GFD?
Sansotta N (USA)

13.30 - 15.10 Behind the intestine
Chairs: Lundin K, Bureš J
20 min Celiac disease nd malignancies
Sanders DS (UK)
20 min Could we prevent celiac disease and associated autoimunity?
Troncone R (Italy)
20 min Eosinophil disease of GIT
Bouma G (The Netherlands)
20 min Other non-coeliac enteropathies
Bureš J (Czech Republi)
20 min Non celiac gluten sensitivity
Lundin K (Norway)


20 min Early diagnosis and prevention of CD - Is its relevance appraised in practice?
Frič P (Czech Republic)
20 min FODMAP:  Non-nutritional effects of food
Gibson PR (Australia)
20 min Towards optimal gluten-free diet
Welstead L (USA)
20 min Progress in non-dietary therapies
Sollid LM (Norway)
20 min How to measure the response to gluten in clinical trials
Schuppan D (Germany)




Abstrakti 135, vuodelta 1996.IN: All on Coeliac Disease. The 7.th International Symposium On Coeliac Disease

Seitsemännen kansainvälisen keliakiasymposiumin ( 5- 7. syyskuuta  1996 Tampere (FINLAND)  abstrakti numero 135 löytyy nyt PubMed hakulaitteella ja on seuraava:
Muistiinpanovihossani on  tästä abstraktin aiheesta myös luento-osuus näiltä tutkijoilta.  He olivat  saaneet hajoitettua entsymaatisesti pepsiinillä ja trypsiinillä Durumvehnän  proteiinien gliadiinsita fraktioita, joissa koeputkitutkimusten ( in vitro) mukaan  ei ollut toksista vaikutusta  suolen  soluun. He alkoviat  tarkemmin tutkia  peptidin  sisäraeknenta ja päätyivät   kymmenen aminohapon jaksoon. He merkkasivat tämän B-fraktioksi, jonka molekyylipaino oli 1157, 5 ja kutsuivat tätä peptidiä  tällä nimelläkin 1157,5.  He syntetisoivat sitä  pätkää jonka aminohapot olivat (H2)N-QQPQDAVQPF-COOH. He huomsivat että  fraktio B esti frraktio C:n toksisuuden  koeputkessa, kun tutkittiin suolisolun suhteen.  He sanoivat luennossaan että mahdollsesti on löydettävissä jokin peptidirakenne, joka  avustaisi gluteiinitoksisuuta vastaan in vivo ( elävässä kehossa, eräänlainsen tulevaisuuden "suojapeptidi". Sen verran kiinnosotava  asia, että katson miten  tämän  outolaisen gliadiinipeptidin  tietellinen jatko  sitten oli. Vai katosiko  tämä tieteenhaara   netistä. Itse alan olla sitä mieltä, että vilja pitää  hajoittaa  peptidijaksoista, jotka ovat  toksisia, jo ennen kuin ihmiset syö ne. Silloin et tarvitsisi  esim odotaa että lapset syövtä  ensin 2- 4 vuotta väärää ruokaa,   ja sitten yhtäkkiä   teho-osaston tasolta asit   koetetaan diagnosoida onko suolen pinta vielä ehjä. Tulisi yhteiskunnalle  havlemmaksi  hydrolysoida   prolamiinit valmiiksi ja samalla riittäisi kyllä koko maailmalle  ruokaakin paremmin kun  prolamiinit  on tehty  saatavaan muotoon.  maailman tergeystilanne kohentuisi olennaisesti ja syöpä vähenis, saati siten allergiat ja suolsitotaudit.  kaikki vilja pitäisi tosiaan käyttää uusissa  viljan käsittelytehtaissa . Eihän sitä enää syödä perunasta sen salaatillista antia.  Monessa   juureksessakin on kovasti toksiineja ja ne ovat kuitenkin stapelvara-

Vuodelta 2000 löytyy vielä yksi tarkennustutkimus asiasta.  ja siinä mainitaan peptidirakenteen aminohapot.
Vuoden 1996  abstraktia edelsi  peptidin  agglutinaation estokyvyn  tutkimukset kooeputkessa   vehnän, ohran, rukiin ja kauran prolamiinien  agglutinaatiovoimia vastaan. 
MAC =  Minimal Concentration of Cell Agglutination ( mg/L)
MIC = Minimal Concentration required  to complete Inhibition of Cell agglutination induced  by a peptide  concentration 6 x higher than the  minimal concentratioon needed to agglutinate practically all the cells.

Abstraktin  työ johti  tarkentaviin jatkotutkimuksiin, joista on artikkeli vuodelta 2000. 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10771132
 Näyttää siltä että löytöpeptidillä  on  edelleen mainetta  aglutinaation estäjänä koeputkessa. 

LÄHDE:
All on Coeliac Disease. Editors Pekka Collin, markku Mäki.  Free paper Abstracts. Seventh International Symposium on Coeliac Disease. September 5-7, 1996. Tampere Hall, Tampere Finland ISBN 952-9705-07-7

tisdag 2 juni 2015

Onko kyse vain entsymaattisesta vajeesta?

Ravinnon gluteeni on evoloitunut , mutta  entsyymikapasiteetti ihmisessä ei.

Tässä näyttää joku tehneen  lääkkeellisen entsyymin gluteenin pilkkomiseksi. Katsokaapa :
http://www.nutridesk.com.au/enzymes-digestion-intestine-digestive-absorption.phtml

 Periaate on  kuten esim.  näin:  Jos insuliinia puuttuu, ei hätää , syö vain niin paljon kuin haluat niin sitten asetetaan insuliini vastaamaan tilannetta. - (  Niinkuin ruotsiksi sanotaan paarataan insuliini ja  hiilihydraatit)

  Samaa on ajateltu gluteenin suhteen. Mutta tuo entsyymihirviö  jo kuvassa näyttää aika moiselta uudelta allergeeniltä.

Mielestäni- jos teoria ihmiskuntaentsyymin heikentymisestä olisi oikea, tulisi testata mikä on ihmiskunnan  gluteenin  sulatuskyky normaalisti,  ja muokataan   prolamiinipitoiset viljat  entsymaattisen kapasiteetin mukaisiksi.

Saattaa olla että  suurimmalla osalla  gluteenia syövistä  gluteeni ei ehdi pilkkoutua koskaan  täydellisesti   osiinsa aminohapoiksi,  vaan  ehkä joko poistuu kehosta  peptidifragmentteina tai tulehdussolut  pilkkovat ja fagit syövät  ne antigeeneina ilman  suurempia vaivoja.

  Suurin osa ihmisistä on tottunut vaivoihinsa, pitämättä mitenkään tilannetta  normaalista poikkeavana. Kaikkien  immuunipuolustus ei omaa  tunnistusmolekyylejä gluteenille.

 Olisi loogista että keliaakikoista useimmat  olisivat A+ veriryhmäisiä,  joilla on  hämmästyttävä  repertuaari  reagointivalmiita tunnistajia. Liekö katsottu  veriryhmiä tässä asiassa.
HLA alue ei ole kuitenkaan katsottu omaksi veriryhmäkseen. 

OHRA, Suomen eräs kotimainen vilja , Hordeum vulgare , Barley, Brygg, Bjugg, Die Gerste

 Keliaakikko ei voi käyttää ohraviljaa.  Toiset  heistä reagoinevat  ohralle miltei voimakkaammin kuin vehnälle.

Ohrasta löytyy hyvä maisterityö Helsingin Yliopistosta
Marko Meskanen.

 https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/38623/Maisterin%20tutkielma%20Meskanen.pdf?sequence=1

ISSN 0355-1180 HELSINGIN YLIOPISTO Elintarvike- ja ympäristötieteiden laitos
EKT-sarja 1572  OHRAN BEETAGLUKAANIN KONSENTROINTI MYLLYTYKSELLÄ 

Tästä löytyy sivulta 19 selvitys ohran proteiineista  gluteliineista ja prolamiineista  eli hordeiineista. 
 
"Albumiinit ovat jyvän itämisen alkuvaiheessa toimivia entsyymejä, jotka sijaitsevat ohran
aleuronikerroksessa. Globuliineihin kuuluu sekä entsyymejä että pienimolekyylisiä varastoproteiineja sub-aleuronissa ja tärkkelysendospermissä. Prolamiinit eli ohralla hordeiinit käsittävät suurimman osan ohran proteiineista (35–55 %) ja esiintyvät pääasiassa endospermin varastoproteiineina (Shewry 1993). Hordeiinit voidaan jakaa neljään ryhmään: Runsaasti rikkiä sisältävät: pienimolekyyliset B-hordeiinit sekä monomeeriset Ȗ-hordeiinit, ja vähän rikkiä sisältävät: C-hordeiinit ja suurimolekyyliset polymeeriset D-hordeiinit. Gluteliinit ovat puolestaan soluseinärakenteiden niukkaliukoisia rakenneosia (Palmer 1989)"

Ohra-allergioista:
 http://www.prism.gatech.edu/~syarlagadda6/PDFs/barley.pdf
Ohra (Hordeum vulgare)  on englanniksi barley, hebreaksi Shibboleth Shual, (ketuntähkä).
Ohra käytetään lähinnä karjan rehuksi, mutta myös maltaina.
Saksaksi Die Gerste.  
Ruotsiksi:
Korn eller brygg (Hordeum vulgare) är ett sädesslag i familjen gräs. Ordet korn refererade ursprungligen till "det vanliga sädeskornet", men har i dag helt tagit över namnet på det sädesslag som tidigare kallades, på fornsvenska bjugg.[1]

 


fredag 10 april 2015

ARRON, autoimmuuniteettiin korreloiva retinopatia ja optinen neuropatia

https://books.google.se/books?id=WR_ldtqzNN8C&pg=PA304&lpg=PA304&dq=retinal+M%C3%BCller+cells+autoantibodies+in+coeliac+disease&source=bl&ots=6OTvIprNRW&sig=w5xnlzIkXUsEjLA5MJKul_wvmzc&hl=sv&sa=X&ei=ye0nVdzICMaasAGM-oGoCg&redir_esc=y#v=onepage&q=retinal%20M%C3%BCller%20cells%20autoantibodies%20in%20coeliac%20disease&f=false

Tässä on  verkkokalvon Mullerinsoluilla osuutta, sillä niiden tulisi toimia  mm endogeenisilla yksittäisillä  glu-excitatiivisilla molekyyleillä ja pystyä fiksoimaan  ammoniumia(Glu- Gln).
ARRON ilmenee mm systeemisissä  immunologisissa taudeissa kuten SLE, RA, tyreoidea taudeissa, keliakiaspruessa, psoriaasiartriitissa ja idiopaatisessa trombosyyttisessä purppurassa (ITP )
Oireina on  mm silmämunan liikearkuus ja  muitakin  verkkokalvoperäisiä oireita, silmämunan jomotus.

Jos kyse on esim  dieettivirheestä keliakiassa, tulee  tarkistaa piilogluteeni ravinnosta ja  eliminoida.
Jos kyse on tyreoidiitista,  täytyy tarkistaa jodinsaanti (liikajodia jostain ruoasta, merilevä, pöytäsuola ?) ja TSH, liian  matala  hormonin tuotta kilpirauhasesta.