Leta i den här bloggen

torsdag 13 september 2018

Suomalaisilla alkaa seljetä

Aamulehden  tekstiä 13.9.2018 Suomessa todetaan poikkeuksellisen paljon keliakiaa, ja siihen on ymmärrettävä syy – Tauti näkyy elimistössä jo varhaisessa vaiheessa, vaikka diagnoosi annetaan vasta kun vaurioita on jo tapahtunut

Keliakian diagnostiikka ja tautikriteerit ovat muuttumassa. Taudin varhainen toteaminen on tärkeää, sillä keliakia aiheuttaa ongelmia jo alkuvaiheessa. Esimerkiksi luukato voi johtua keliakiasta.



Kati KalliosaariAamulehti
Vielä nykyisin keliakian diagnoosin saa vasta, kun ohutsuolen limakalvon nukka on tuhoutunut. Tauti todetaan suolesta tähystämällä otetun koepalan avulla.
Keliakia on kuitenkin olemassa ja sen vaikutukset alkavat näkyä elimistössä jo ennen, kuin taudin kriteerit virallisesti täyttyvät.
–Keliakia voitaisiin ja se pitäisi havaita jo varhaisemmassa vaiheessa. Tauti aiheuttaa suolen ulkopuolisia ongelmia jo ennen kuin suoli on täysin gluteiinin vaurioittama. Esimerkiksi luut voivat haurastua ja jopa murtua, kertoo emeritusprofessori ja arvostettu keliakiatutkija Markku Mäki Tampereen yliopistosta.
Näin siitä huolimatta, että tauti olisi jo varhaisessa vaiheessa luotettavasti tunnistettavissa verikokeella. Vauriot voitaisiin estää oikealla ruokavaliolla.
–Tauti on havaittavissa jo siinä vaiheessa, kun suolessa on lieväasteinen vaurio. Mittarina voidaan käyttää gluteiinin aiheuttamia veren seerumin vasta-aineita, Mäki kertoo.

Muutokselle tarve

Mäen mukaan keliakian diagnostiikan ja tautikriteerien muuttamiselle on selvä tarve. Asiantuntijat ovat kuitenkin asiasta vielä erimielisiä.
–Suomessa Käypä hoito -suosituksia ollaan muuttamassa, mutta vielä ne eivät ole käytössä. Siihen ollaan menossa, mutta edessä on vielä kova kädenvääntö.
Mäen mukaan eniten tästä hyötyisi keliakiaa sairastava ihminen, joka saisi tiedon taudista ajoissa ilman raskaita tutkimuksia.
Miksi lääkärikunta sitten kiistelee asiasta?
–Pelkona voi olla, että keliakia-diagnooseja aletaan tehdä väärillä mittareilla ja todetaan elinikäinen sairaus ihmisellä, jolla ei sitä oikeasti ole. Toisaalta ei mikään laki sano, että ihmisen on pakko syödä vehnää, ohraa tai ruista, Mäki toteaa.
Nykytiedon mukaan ainoa hoito keliakiaan on elinikäinen gluteeniton ruokavalio. Ruokavaliosta jätetään pois ruista, ohraa ja vehnää sisältävät viljavalmisteet.
Lue myös: Vatsassa möyrii, mutta milloin on kyse keliakiasta? Keräsimme kahdeksan väitettä gluteenittomasta ruokavaliosta ja haimme niihin vastaukset

Testien oltava tarkkoja

Verikokeiden tulosten on oltava riittävän tarkkoja ja luotettavia, jotta taudinmääritys on oikea.
–Tutkimukset osoittavat, että tautispesifiset vasta-aineet löytävät keliaakikot erittäin luotettavasti, Tampereen yliopiston professori Katri Kaukinen kertoo.
Tutkimustulosten perusteella eurooppalaiset lasten vatsaelinsairauksiin erikoistuneet lääkärit ovat jo ehdottaneet, että tietyissä tilanteissa keliakia voitaisiin diagnosoida vasta-aineiden perusteella ilman koepalan ottoa.
Taudinmääritys vaatii kuitenkin asiantuntemusta.
–On myös vasta-aineita, jotka eivät ole niin tarkkoja ja jotka antavat positiivisia tuloksia myös muissa taudeissa. Koulutuksella ja opetuksella nämä väärät diagnoosit voidaan kuitenkin estää, Mäki sanoo.
Näistä asioista keskustellaan Tampereen keliakiasymposiumissa, joka alkaa torstaina. Symposiumiin osallistuu noin 150 tutkijaa 23 maasta.

Suomessa paljon diagnooseja

Tamperelaiset tutkijat ovat olleet jo 1960–70-luvuilta lähtien etulinjassa tutkimassa keliakian diagnostiikkaa. Tämä on myös yksi selitys sille, miksi Suomessa keliakiaa podetaan enemmän kuin missään muualla maailmassa.
–On totta, että Suomessa on tehty keliakia-diagnooseja eniten väestömäärään nähden. Meillä oli toimivat vasta-ainetutkimukset käytössä jo 1980-luvulla, ja veimme ne työkalut myös avoterveydenhuoltoon, Mäki kertoo.
Keliakia on elintasosairaus, joka yleistyy iän karttuessa. Lapsilla keliakiaa on väestötasolla 1,5 prosentilla, aikuisilla noin 2 prosentilla ja ikääntyvillä noin 2,7 prosenttia.

Keliakia

Keliakia on elinikäinen, perinnöllinen autoimmuunisairaus.
Keliakian aiheuttaa vehnässä, rukiissa ja ohrassa esiintyvä valkuaisaine gluteeni.
Gluteiini aikaansaa suolen limakalvolla tulehdusreaktion, mikä vaurioittaa ohutsuolen nukkaa ja häiritsee ravintoaineiden imeytymistä.
Keliakia aiheuttaa vatsa- ja suolisto-oireita, kuten ripulia, löysiä ulosteita, ylävatsan turvotusta, ilmavaivoja ja laihtumista. Osalla potilaista on myös iho-oireita.
Väestötutkimuksissa keliakiaa on todettu keskimäärin 2 prosentilla suomalaisista.
Keliakian ainoa tunnettu hoito on elinikäinen, gluteeniton ruokavalio.
Ruokavaliosta jätetään pois ruista, ohraa ja vehnää sisältävät viljavalmisteet.

KOMEMNTTINI:  Otan netistä myös  siteerauksen tämän hetken symposiumin mainoksista:  Odottelen sitten artikkeleiden tuloa, jos olisi jotain uutta positiivista  löytöä, lähinnä varhaisdiagnostiikan helpompia ja ennalta ehtiviä  keinoja , joilla voitaisiin normaalistaa keliaakikkojen elämänkaari  jo alkuikävuosista alkaen. Suotuisaa olisi myös sellaiset testiliuksat, joilal voisi  havaita onko juomassa tai ruoassa  immunologisia määriä  sitävahingollista glueenia vai.  ei.

Tampere celiac disease symposium 2018
Serology and Biomarkers
September 13 - 15, 2018
University of Tampere, Finland

onsdag 15 augusti 2018

SPILLER A GENE. Kuitukirja

Vanha kirja oli vielä kirjastossa ja otin sen lainaksi taas! Nostalgisen onnellinen tunnelma nähdä tämä kirja.
Tämä versio on julaksitu 2001 ja se on kolmas painos. Alkupuheessa Tri Gene A Spiller  on kirjoitanut sanat ensimmäiseen painokseen helmikuussa 1985 ja mainitsee toimittaneensa ensimmäisen kerran kirjan ravintokuidusta jo 1970-luvun puolivälissä ja silloin  hänen oli  vaikea löytää harvojakaan   työpanoksensa antajia  sen kirjan  eri  kappaleisiin.  Mutta kun hän alkoi toimittaa tätä   käytännön käsikirjaansa  ja  esitti  suunnitelmansa Uuden Seelannin Kuitusymposiumissa (Symposium on Fiber in Human and Animal Nutrition , 1982), hän  löysi yli 50  tarvitsemaansa  kirjoittajaa, mutta   kaikki   aineisto ei mahtunut tähän kirjaan.

Cinderella-ravintoaine ( litiumpitoinen  ravintoaine)  oli  1900- luvun varhaisvuosina  saanut enemmän huomiota kuin moni muu ravintoaine. Nyt oli kasviseinämät, kumit ja limat saaneet kuitenkin pysyvän sijansa  nutritiossa ja lääketieteessä.  Vaikka  muutamat  ihmiset vieläkin (1985)  luulevat, että kuitujen merkitystä   tarvittavana ravintoaineena ei ole lopullisesti osoitettu, kehitysvauhti  on kuitenkin  niiden puolella, jotka ovat havainneet   pätevää käyttöä runsaskuituisille elintarvikkeille tautien hoidossa, esim tyypin II diabeteksen hoidossa.  Samoin  ajan  henki  on niiden epidemiologien puolella, jotka havaitsivat  korrelaatioita  paksunsuolen syövän  vähemmässä  insidenssissä käytettäessä korkeakuituista dieettiä.   He havaitsivat parhaimmiksi  tavoiksi estää runsaskuituisella dieetillä  liikarasvaisen ja  liiallisen  ruoan käyttämistä.  Tämä luettelo  havainnoista    kasvaa edelleen.

Onko julkaistu tutkimuksia ravintokuidun pitkäaikaisvaikutuksista?
Tietystikään ei ole (1985).  Vallitsevissa olosuhteissa on todennäköisesti mahdotonta  läpiviedä    tutkimusta, jossa korreloidaan  ravitsemusta  kroonisiin tauteihin.  On hyväksyttävä ne  näytön muruset, joita  saa johdettua hyvästä epidemiologiasta, kontrolloiduiata ihmistutkimuksista ja tietystikin eläinkokeista. Monien meidän elinajat tarvittaisiin  tyydyttämään  tieteen  kielenkäytön puritaaneja.  jotka toivovat  lopullisia, johtopäätöksen antavia tutkimuksia tällä alalla tai millä tahansa alalla,  jossa  on kyse  ihmisten eliniästä.

On joitain vielä monimutkaisempia asioita. Ravintokuidun polymeerit  ovat aika  vaikeasti   selvitettävissä olevia,  päinvastoin kuin vitamiinit, joita pystytään eristämään tai helposti syntetisoimaan.  Jotkut näistä polymeereistä  saattavat  muuttua, kun niitä irrotetaan niiden monimutkaisesta  struktuurista soluseinämässä. Näinpä sitten kun yritämme  uuttaa niitä, liian usein eristämme jotakin aivan muuta alkuperäismateriaalista,  kenties jotakin hyödyllistä, mutta  mitä varmimmin ainakin erilaista.  Tällainen  ärsyttää  monia tiedemiehiä, jotka mieluiten haluaisvat käyttää ravintoaineitten puhdasta muotoa tutkimuksiinsa.  Ja muutakin on:  Ravintokuitu on niin interaktiivista, että  ravinnon muut komponentit todennäköisesti  vaikuttavat vaihtelua kuidun vaikutukseen ihmisessä.  Kaikki tällainen tekee ravintokuitutieteestä  niin haastavan ja niin vaikean!

Tämä kirja on osoitus siitä, että  on monia  tälle asialle antautuneita tiedemiehiä ja kliinikkoja, jotka ovat  antaneet parhaimman  työpanoksensa  ravintokuidun tutkimuksiin.   Kuitenkaan  kaikkia työpanoksia ei tähän käsikirjaan  rajoitetun  tilan  takia  voitu mahduttaa.  Erityinen kiitos kaikille  tämän kirjan kirjoittajille,  sillä ennen kaikkea tämä on heidän kirjansa.

Kirja  antaa suuren määrän tietoa.  Lukijaa kehoitetaan tutustumaan sisällysluettelon taulukkoon, joka  selvittää kirjan   designin: Käsikirja   on  suunniteltu sitten, että olisi mahdollisimman helppoa löytää tarvittavaa tietoa.  Laajasti käsitellään kemiaa, analyyttisiä metodeja, fysiologisia ja biokemiallisia näkökohtia, kliinisiä ja epidemiologisia tutkimuksia ja konsumptiomalleja.  Kirjan lopussa on taulukkoja  eri elintarvikkeitten ravintokuitupitoisuudesta; analyysit on tehty erilaisin menetelmin.
Gene A. Spiller, Los Altos, california- Helmikuu 1985"

JATKOA
Toisen painoksen esipuhe 1992.

Käsikirjan ensimmäisen painoksen jälkeen ravintokuitututkimus on tehnyt suuria edistyksiä . Tämä uusi Käsikirja on revidoitu ja kirjoittajat ovat  päivittäneet  artikkelinsa ja -  poikkeuksena muutama harva luku   (kuten Southgaten artikkeli ja  karkean kuidun analyyttiset metodit)  - kirja on muuten  ennallaan ja uutta aineistoakin  on lisätty.  Joitain uusia kirjoittajia ja lukuja   on nyt mukana.Näihin kuuluu Englystin ja Hudsonin uusi analyysimetodi (Luku 3.3.) ja Italian  ravintokuidun käytöstä  Bosellon, Armellin ja  Zambonin  artikkelit  Hugh Trowell on poistunut keskuudestamme vuonna 1989. Hänen  artikkelinsa on pidetty koskemattomana.  Pääasiallinen lisäys tässä toisessa painoksessa käsittää  elintarvikkeitten ravintokuitupitoiuuden laajempia taulukoita. Useat kirjoittajat ovat tehneet näitä taulukoita, joten lukijalla on  mahdollisuus vertailla  eri lähteitä ja eri metodeilla saatuja tietoja.

Tänän  uuden painoksen pitäisi antaa  tutkijoille, lääkäreille,  ravitsemustyöntekijöille ja muille terveysalan työntekijöille  hyödyllistä ja helposti saatavilla olevaa lähdetietoa kuten käsikirjan ainakin. Koska tila ei salli sisällyttää  tämän alan kaikkien  eksperttien  työpanoksia,  päätettiin ensisijaisesti mikäli mahdollista  säilyttää  alkuperäiskirjoittajat. Toivomme,  että meidän työpanoksemme  on  tuottanut  tästä aiheesta kiinnostuneille   arvostetun  käsikirjan.

G.A. S., Health Research and Studies Center; Inc SPHERA Foundation, Los Altos, California- tammikuu 1992.

JATKOA
Kolmannen painoksen esipuhe 20000.

Tämän Käsikirjan ensimmäisen  ja toisen painoksen jälkeen on ravintokuitutieteessä nähty suurta edistystä.  Tämä uusi painos on revidoitu ja  yksittäiset  kirjoittajat ovat tehneet päivityksensä - poikkeuksena on muutama harva kappale, jolla on historiallinen merkitys  tai jossa oleva tieto pitää  olla olemassa tämän kaltaisessa käsikirjassa, vaikka  se olisi  kirjoitettu  vuosia ennen  painatusta.   Sanon niitä mielelläni  klassillisiksi  kappaleiksi, sillä niillä on essentielli, ajaton luonteensa. Muutamia uusia kirjoittajia ja lukuja on lisätty kuten uusi jakso viljan kuidusta, mikä painottaa  viljoihin  liittyneiden fytokemikaalien ratkaisevaa osuutta.

Hugh Trowell poistui keskuudestamme  1989 ja hänen lukunsa on ennallaan. Denis Burkitt poistui myös keskuudestamme vähän aikaa sen jälkeen kun toinen painos oli ilmestynyt. Hän oli kirjoittanut kanssani siihen  johdannon.  Päätin  laajentaa tätä johdantolukua muuttamatta sitä kappaletta, joka julkaistiin toisessa painoksessa. Lisäsin siihen toisen luvun, joka samalla muodostaa päivityksen.

Tämän  uuden painoksen pitäisi antaa  tutkijoille, lääkäreille,  ravitsemustyöntekijöille ja muille terveysalan työntekijöille  hyödyllistä ja helposti saatavilla olevaa lähdetietoa kuten käsikirjan pitää. Koska tila ei salli sisällyttää  tämän alan kaikkien  eksperttien  työpanoksia,  päätettiin ensisijaisesti mikäli mahdollista  säilyttää  alkuperäiskirjoittajat.
Toivomme,  että meidän työpanoksemme  on  tuottanut  tästä aiheesta kiinnostuneille   arvostetun  käsikirjan. Yksi uusi luku (2.8)  on pohdintaa  animaalisesta lähteestä peräisin olevasta kuidusta. Tämä onkin mielenkiintoinen aihe kuidun määritelmässä,  koska  ravintokuitu pidetään  kasviperäisistä lähteistä tulevana. 

On ollut suurta edistystä  kuluneena kymmenenä  vuotena ravintotutkimuksen alalla, mutta  epäonneksi näinä 10 kuluneena vuotena  on nähty myös  kuidun tutkimuksessa  ristiriitaisuuksia , kuten muissakin  ravintoa koskevissa aihepiireissä.   1970-luvun lopulla Hugh Trowel ilmaisi eräässä kokouksessamme huolensa siitä,  että tiedemiesten mitä  hartaimmat halut suorittaa  enemmän tutkimustyötä jättää   epäselväksi  käsityksen   kuidun hyödyistä. Tässä  esipuheen lopussa  vetoankin  kaikkiin kuitututkijoihin, että pidettäisiin  tarkasti huolta   laajan yleiskäsitystä  antavan johtopäätöksen  aikaansaamisesta  eikä niinkään painopisteenä olisi  yksityiskohtainen ravintokuidun  monimutkaisuuden ja kuitujen välisen interaktion  pohdinta.  Joissain  tärkeissä  julkaisuissa onkin  päästy johtopäätöksiin kuidun vaikutuksista, kun on tutkittu sellaisia dieettejä, jotka ovat kaukana siitä, mitä voi sanoa  runsaskuituisiksi dieeteiksi.
Ravintokuitu on kallisarvoinen lahja, jonka kasvit meille suovat.  Tutkikaamme sitä ja antakaamme siitä opetusta huolella.  

Gene A. Spiller. Health research and Studies Center Inc. SPHERA Foundation, los Altos, California- Joulukuu 2000.



MAISSIN (Zea Mays) ligniinikomponentista tuoretta tietoa 2018 . Maissikuitu.

Maissin kuitupitoisuus  Fineli.fi
Maissijyvät, 5% kuitua.
Polenta, karkea maissijauho, kuitu 4%
Gluteeniton Corn Flakes, kuitu 1 %
Maissi, tacokuori, kuitu 1%
Pakastevihannes Amerikansekoitus, porkkana-papu-parsakaali-paprika-maissi, kuitu 9%.
jne
https://fineli.fi/fineli/fi/index, hakusana Maissi


 Maissin LIGNIINISTÄ  ja  fenolisista polymeereistä


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29665690
Abstract
The structure of the phenolic polymer in maize grain fibers, with 5.5% Klason lignin content, has been studied.
 For this, the milled wood lignin (MWL) and dioxane lignin (DL) preparations were isolated and analyzed. The data indicated that the lignin in maize fibers was syringyl rich, mostly involved in β-aryl ether, resinol, and phenylcoumaran substructures.
2D NMR and derivatization followed by reductive cleavage (DFRC) also revealed the occurrence of associated ferulates together with trace amounts of p-coumarates acylating the γ-OH of lignin side chains, predominantly on S-lignin units.
 More interesting was the occurrence of diferuloylputrescine, a ferulic acid amide, which was identified by 2D NMR and comparison with a synthesized standard, that was apparently incorporated into this lignin.
 A phenylcoumaran structure involving a diferuloylputrescine coupled through 8-5' linkages to another diferuloylputrescine (or to a ferulate or a guaiacyl lignin unit) was found, providing compelling evidence for its participation in radical coupling reactions.
 The occurrence of diferuloylputrescine in cell walls of maize kernels and other cereal grains appears to have been missed in previous works, perhaps due to the alkaline hydrolysis commonly used for composition studies. KEYWORDS:
2D NMR; Maize kernels; ferulates; hydroxycinnamoyl amides; lignin monomers
10.1021/acs.jafc.8b00880


018 Apr 25;246:360-378. doi: 10.1016/j.foodchem.2017.11.012. Epub 2017 Nov 3.

Relevance, structure and analysis of ferulic acid in maize cell walls.

Bento-Silva A1, Vaz Patto MC1, do Rosário Bronze M2.
Phenolic compounds in foods have been widely studied due to their health benefits. In cereals, phenolic compounds are extensively linked to cell wall polysaccharides, mainly arabinoxylans, which cross-link with each other and with other cell wall components. In maize, ferulic acid is the phenolic acid present in the highest concentration, forming ferulic acid dehydrodimers, trimers and tetramers. The cross-linking of polysaccharides is important for the cell wall structure and growth, and may protect against pathogen invasion. In addition to the importance for maize physiology, ferulic acid has been recognized as an important chemical structure with a wide range of health benefits when consumed in a diet rich in fibre. This review paper presents the different ways ferulic acid can be present in maize, the importance of ferulic acid derivatives and the methodologies that can be used for their analysis.

Valaisevinta kuitutietämystä GENE A SPILLER lähteestä, Kuitu merkitsee terveydelle.

Nyt kun jälleen  tarvitsen niitä kuitutietoja, etsin Gene A Spiller  kirjan muistiinpanojani  yli 10 vuoden takaa. Hän on  parantavan kuitutieteen jättiläinen mielestäni. Hän antaa niin paljon yksityiskohtaista ja olennaista  tietoa eri kuiduista  kirjassaan. Alunperin löysin kirjan, kun etsin tietoja fytiinistä, jota voi olla kuidun joukossa:  CRC Handbook of Dietary Fiber in Human Nutrition, CRC Press (Boca Raton, FL), 1986, 3rd edition, 2001.
Huomaan että häneltä on paljon spesifistä ravinto-ohjetta kirjoina nykyään saatavilla. Hänen persoonansa  on kiinnostava ja halusin tietää   enemmän. Löysin  seuraavan henkilökuvauksen ja samassa maintaian  paljon kirjallisuutta. Huomaan että  Tiedemies ja kliinisen nutrition tohtori  tri Gene A Spiller on 91- vuotias tänä vuonna.

 SITAATTI:

https://www.encyclopedia.com/arts/educational-magazines/spiller-gene-alan-1927

SPILLER, Gene A(lan) 1927–

PERSONAL: Born February 19, 1927, in Milan, Italy; immigrated to the United States, 1950, naturalized citizen, 1962; son of Silvio Gaetano (an army general) and Beatrice (a homemaker; maiden name, Galli) Spiller. Education: University of Milan, D.Sc., 1949; University of Southern California, M.A., 1952; University of California—Berkeley, M.S., 1968, Ph.D., 1972; additional study at Stanford University School of Medicine.
 CAREER: Consultant in nutrition research and education, Los Angeles, CA, 1952–65; University of California, Berkeley, research chemist, 1966–67, associate specialist in physiology, 1968–72; Mills College, Oakland, CA, lecturer, 1971–81; Syntex Research, Palo Alto, CA, principal scientist and head of nutritional physiology, 1972–80; Foothill College, Los Altos, CA, lecturer, 1974–; researcher and writer on health and preventive medicine, 1974–; consultant in clinical nutrition research, Los Altos, 1981–; Stanford Center for Research in Disease Prevention, Stanford, CA, consultant, beginning 1986; Health Research and Studies Center, Los Altos, president, 1988–; SPHERA Foundation, Los Altos, president, 1990–.

MEMBER: American Institute for Nutrition, American Society for Clinical Nutrition, American College of Nutrition, American Association of Cereal Chemists, American Diabetes Association, British Nutrition Society, Mediterranean Group for the Study of Diabetes, Wilderness Society, Sierra Club, Alpine Hills Club.

WRITINGS:

(With John W. Farquhar) The Last Puff, Norton (New York, NY), 1990.
The Superpyramid Eating Program: Introducing the Revolutionary Five New Food Groups, recipes by Deborah Madison, Times Books (New York, NY), 1993, published as Eat Your Way to Better Health: Good Health and Great Recipes with the Superpyramid Eating Program, Prima Publications (Rocklin, CA), 1996.
(With Rowena Hubbard) Nutrition Secrets of the Ancients, Prima Publications (Rocklin, CA), 1996.
(With Bonnie Bruce) Cancer Survivor's Nutrition & Health Guide: Eating Well and Getting Better during and after Cancer Treatment, Prima Publications (Rocklin, CA), 1997.
(With Bonnie Bruce) Calcium: Nature's Versatile Mineral, Avery (New York, NY), 2000.
Healthy Nuts, Avery/Penguin (New York, NY), 2000.
(With John W. Farquhar) Diagnosis—Heart Disease: Answers to Your Questions about Recovery and Lasting Health, Norton (New York, NY), 2001.
(With Rowena Hubbard) The Power of Ancient Foods, Book Publishing Co. (Summertown, TN), 2003.
Contributor to Tube Feeding, Jones & Bartlett, 2001.

EDITOR

(With Ronald J. Amen) Fiber in Human Nutrition, Plenum (New York, NY), 1976.
(With Ronald J. Amen) Topics in Dietary Fiber Research, Plenum (New York, NY), 1978.
(With Ruth McPherson Kay) Medical Aspects of Dietary Fiber, Plenum (New York, NY), 1980.
Nutritional Pharmacology, Alan Liss (New York, NY), 1981.
The Methylxanthine Beverages and Foods: Chemistry, Consumption, and Health Effects, Alan Liss (New York, NY), 1984.
*****CRC Handbook of Dietary Fiber in Human Nutrition, CRC Press (Boca Raton, FL), 1986, 3rd edition, 2001.
(With James Scala) New Protective Roles for Selected Nutrients, Alan Liss (New York, NY), 1989.
The Mediterranean Diets in Health and Disease, Van Nostrand (New York, NY), 1991.
Handbook of Lipids in Human Nutrition, CRC Press (Boca Raton, FL), 1996.
Caffeine, CRC Press (Boca Raton, FL), 1998.

SIDELIGHTS: Nutritional expert Gene A. Spiller's books include numerous academic volumes about food and nutrition, as well as several books intended for the general reader. In the 1990 volume The Last Puff, which he wrote with John W. Farquhar, Spiller includes information on nicotine addiction and how to quit smoking. Featuring testimonies from ex-addicts (like those found in AA founder Bill W.'s Alcoholics Anonymous), The Last Puff includes personal stories from actress Celeste Holm; David Goerlitz, who achieved fame in cigarette advertisements as the Winston Man; and twenty-eight others. Calling the work "refreshingly unlike the usual stop-smoking manual," a Publishers Weekly critic observed that the first-person stories are "realistic and persuasive." In a review for the Washington Post, Robert H. Williams noted that the self-help guide "manages to be a valuable little book with something for everyone … with an interest in quitting smoking."
Spiller used the latest in dietary research for his 1993 guide The Superpyramid Eating Program: Introducing the Revolutionary Five New Food Groups, later published as Eat Your Way to Better Health: Good Health and Great Recipes with the Superpyramid Eating Program. Going beyond the recommendations of the U.S. government's Food Pyramid, Spiller points out the advantages of eating more natural, or "whole plant," foods. Spiller's pyramid has whole grains, beans, egg whites, and nonfat dairy items as its base; fruits and vegetables as its second level; fish, nuts, olives, avocados, and seeds as its third level; and low-fat meats and dairy products at the top. He details how cultures that traditionally eat foods from his "superpyramid" rarely suffer from common Western health problems like heart disease and obesity, and includes recipes from Deborah Madison to aid the reader in exploring these foods. "The author takes great pains to point out that his program is not a diet" but more of a lifestyle, a Publishers Weekly reviewer noted, adding that while the book has little that is new, the "text is an interesting amalgam of food lore, recipes and nutritional self-help guidelines." Library Journal contributor Carol Cubberley recommended the book, calling it a "well organized and clearly written" examination of a nutritional way of life.
In Diagnosis—Heart Disease: Answers to Your Questions about Recovery and Lasting Health, Spiller teams up with physician John W. Farquhar once again to take on a pressing public health issue. In a series of questions and answers, Spiller and Farquhar look at the causes and treatments of heart disease, as well as lifestyle changes people can make that can help prevent cardiac trouble. They also include a special section on particular heart-health issues facing women, for whom heart disease is the number one cause of death in America. While noting that the information in Diagnosis—Heart Disease is covered in many other books, Library Journal contributor Eris Weaver remarked that it is nonetheless conveyed "accurately, concisely, and in very simple language." A Publishers Weekly critic found that the book "decodes doctor-speak and provides accessible information," and recommended the book for people undergoing cardiac treatment.
Spiller told CA: "There seems to be a need for more scientist-writers. I love equally well the science of disease prevention, creative writing, and now audiovisual communication. I feel that this combination of talents can help me write and publish work that the general public can enjoy and be inspired by, without the rigidity that often permeates the popular writing of some scientists. In the past ten years I feel I've become part of that select group of creative scientist-writers that is so much needed in this changing world.
"In 1990 I expanded my publishing activities through a new nonprofit foundation, the SPHERA Foundation, to produce creative and inspiring work on health and disease prevention. I plan to continue editing and writing medical books on topics at the forefront of research (heart disease, cancer, and so on)."

BIOGRAPHICAL AND CRITICAL SOURCES:

PERIODICALS

Booklist, February 15, 1993, Barbara Jacobs, review of The Superpyramid Eating Program: Introducing the Revolutionary Five New Food Groups, p. 1021.
Library Journal, March 1, 1990, Robert Schmid, review of The Last Puff, p. 110; March 15, 1993, Carol Cubberley, review of The Superpyramid Eating Program, p. 100; February 1, 2001, Eris Weaver, review of Diagnosis—Heart Disease: Answers to Your Questions about Recovery and Lasting Health, p. 120.
New York Times, July 12, 1990, Jane Brody, review of The Last Puff, p. B8.
Publishers Weekly, February 16, 1990, review of The Last Puff, p. 76; February 22, 1993, review of The Superpyramid Eating Program, p. 92; February 5, 2001, "Healing Yourself and Others," p. 86.
Washington Post, July 31, 1990, Robert H. Williams, review of The Last Puff, p. WH14.
Cite this article
Pick a style below, and copy the text for your bibliography.
  • MLA
  • Chicago
  • APA
"Spiller, Gene A(lan) 1927–." Contemporary Authors, New Revision Series. . Encyclopedia.com. 15 Aug. 2018 <http://www.encyclopedia.com>.
"Spiller, Gene A(lan) 1927–." Contemporary Authors, New Revision Series. . Encyclopedia.com. (August 15, 2018). http://www.encyclopedia.com/arts/educational-magazines/spiller-gene-alan-1927
"Spiller, Gene A(lan) 1927–." Contemporary Authors, New Revision Series. . Retrieved August 15, 2018 from Encyclopedia.com: http://www.encyclopedia.com/arts/educational-magazines/spiller-gene-alan-1927
Learn more about citation styles

Citation styles

Encyclopedia.com gives you the ability to cite reference entries and articles according to common styles from the Modern Language Association (MLA), The Chicago Manual of Style, and the American Psychological Association (APA).
Within the “Cite this article” tool, pick a style to see how all available information looks when formatted according to that style. Then, copy and paste the text into your bibliography or works cited list.
Because each style has its own formatting nuances that evolve over time and not all information is available for every reference entry or article, Encyclopedia.com cannot guarantee each citation it generates. Therefore, it’s best to use Encyclopedia.com citations as a starting point before checking the style against your school or publication’s requirements and the most-recent information available at these sites:

Modern Language Association

http://www.mla.org/style

The Chicago Manual of Style

http://www.chicagomanualofstyle.org/tools_citationguide.html

American Psychological Association

http://apastyle.apa.org/
Notes:
  • Most online reference entries and articles do not have page numbers. Therefore, that information is unavailable for most Encyclopedia.com content. However, the date of retrieval is often important. Refer to each style’s convention regarding the best way to format page numbers and retrieval dates.
  • In addition to the MLA, Chicago, and APA styles, your school, university, publication, or institution may have its own requirements for citations. Therefore, be sure to refer to those guidelines when editing your bibliography or works cited list.


Kuitutietämys on keliakiassa tärkeä asia.

Gluteeniton valmisravinto on vähäkuituista, ennen vielä vähemmän kuitua kuin nykyään, kun asiaan on alettu kiinnittää huomiota. Kuidun tulee myös olla varmasti gluteenitonta ja ilman toksisia  peptidejä.
Luonollisesti maailmassa on kaikenlaisia  muitakin kasveja kuin  kotimainen vilja vehnä, ruis, ohra ja kaura ja niiden  kuidut. Siis  suurin osa maailman elintarvikkeista  olisi periaaeessa   gluteenitonta.  tietysti kaikkien elintarvikkeiden peptidijaksoja ei ole  analysoitu  suolistoreaktion suhteen ja  varmaan on joitain sekvenssejä joista tulee samantapaista reaktiota kuin  näiden  gluteenia muodostavien viljojen prolamiineista ja gluteliineista.  Arvelen niin.

 Mutta ylipäätänsä kuidusta on mukava tietää jotakin.
Aikoinaan tein muistiinpanoa Spille,r  A Gene-kirjasta  ja siinä kerrottiin kuitulaaduista ja  niiden molekulaarisista koostumuksista. Otan tähänkin blogiin  muistiin.

  • Kun nyt  haen netistä GENE A SPILLER kirjasta viite tietoa  , löysin häneltä  myös Kaffeiinista  kirjoitusta vuodelta 1997 Olen pohtinut kovasti kaffeiinin merkitystä ihmiskeholle  ja varsinkin genomille, sillä  en ole  viime aikoina enää sietänyt kahvia  kuten aiemmin.  ( P.s. 2021: Jouduin vaihtamaan gevalia kahvin toisiin laatuihin. Gevaliassa on  hiven gluteiinirakennetta.)

Otan tämän sattumalöydön sitaattina:

CRC Press, 9 okt. 1997 - 384 sidor
2 Recensioner

Caffeine by

3.33  ·  Rating details ·  3 Ratings  ·  0 Reviews
Caffeine-found in tea, coffee, mate, cola beverages, cocoa, and chocolate products-is an integral part of the diet of many people. Caffeine answers questions for a broad range of readers interested in the effects beverages and foods containing this dietary methylxanthine have on human health, nutrition, and physiological functioning. 
 The composition, processing, consumption, health effects, and epidemiological correlations of caffeine are examined in detail. It is often said that too much caffeine is "bad for you." How much is too much? Get the facts on consumption of caffeine-containing products with this authoritative text.
Chapters 1 and 2 offer an introductory, concise overview of the chemistry and analysis of methylxanthines. In Chapters 3 through 8, each natural product-tea, coffee, maté, and cocoa and chocolate products-is described in terms of botany, cultivation, processing, composition, and consumption patterns. Consumption of caffeine is also examined in detail in Chapter 9. Chapter 10 provides an easy-to-read overview of the basic physiology and biochemistry of caffeine. The ergogenic, cognitive, and emotional effects of caffeine are discussed in Chapters 11 and 12. Chapters 13 through 16 deal with specific health effects-serum cholesterol, cancer and fibrocystic breast disease, calcium and bone health, and human reproduction.
For physicians, nutritionists, other health professionals, food scientists, and everyone interested in the effects of caffeine on the human body, Caffeine is a convenient, single-source reference.
 
----
GENE A SILLER, PhD,  kuitutietämyksestä (Göteborgin Biomed. kirjaston hyllyiltä  aikanaan löysin kuitukirjan. huomaan että  näitä on monta nykyään netissä. 
https://www.thriftbooks.com/a/gene-a-spiller/444353/
 
Siteeraan kuitenkin sitä vanhaa kirjaa , jota olen selaillut aiemmin.  Siinä pääasiassa kartoitetaan kuituja ja niiden nimiä.  Asetan  eri otsikon alle.  Pitänee seuloa kirjastosta näitä GENE A SPILLER  teoksia kun siellä käy.  Oikea kuituhan on se suoliston tärkein ruoka  suolistofloran normalisoimiseksi mistä suoliterveys sitten taas versoo. Suolistoflora tekee kuidusta energia-aineita itselleen ja ihmisillekin tulee  rääpe- kilojouleja niistä bakteerien tekemistä  karboksyylihapoista. Niistä  suolipinta esim paksusuolessa  saa energiaa. .
 
 




Ruotsalaisesta kirjasta sitaatti. Biogeeniset aminit. Histamiinia vapauttavat aineet

Nils E. Eriksson toimitti kirjan  (2000) Så handlägger vi födoämnesöverkänsilghet- en praktika.  Glaxo Wellcome.

 Tämän kirjan sain aikoinaan Dietetiikan kursseilla.
Näyttää olevan vielä saatavilla  netissä. 
 https://www.bokborsen.se/?_d=asc&_s=price&f=1&qi=9789188286529
Kirjassa on  hyvin paljon tietoa  ravintoaineista, joista tulee eri yksilöille vaivoja.
Sivull 114  on kerrottu biogeeneistä amineista ja myös  niistä ruoka-ainetekijöistä, jotka aiheuttavat jollain mekanismilla histamiinin vapautumisen solusita.

Siteeraan ruotsalaisen tekstin:

BIOGENA AMINER, HISTAMINFRISÄTTANDE FÖDOÄMNEN OCH  TILLSATSER 

Överkänslighetsreaktioner mot mjölk ( laktosintolerans oräknad), olika sorters ost, vin och öl debuterar gärna i vuxenåren. I många fall är det biogena aminer ( histamin, tryptamin, tyramin, serotonin, isoamylamin, fenyletylamin) som ligger bakom besvären. Dessa yttrar sige  oftast som huvudvärk, rödflammig hud, värmekänsla, magknip och diarreer.  biogena aminer uppstår när aminosyror dekarboxyleras till olika aminer
(  en aminosyra miinus CO2 = motsvarande  amin).
Det sker vid  bakteriell aktivitet och är en del av den naturliga processen vid nedbrytning av organiskt material. Fisk-, kött-, och mjölkproduketer är särskilt utsatta för  ackumulering av biogena aminer. I nedanstående tabel ges exempel på aminhaltiga livsmedel.
  • BIOGENA AMINER.  Livsmedel som är kända för att ge symtom och deras innehåll av olika biogena aminer:

Makrill  innehåller histamin, tyramin.
Sill, inlagd,  innehåller tyramin.
Salami innehåller histamin, tyramin, tryptamin, fenyletylamin.
Skinka  innehåller tryptamin.
Ost  innehåller  histamin, tyramin, fenyletylamin.
Spenat innehåller histamin.
Tomat innehåller histamin,  tryptamin, serotonin.
Avokado innehåller  tyramin, serotonin.
Banan innehåller  tyramin,  tryptamin, serotonin.
Hallon innehåller tyramin.
Ananas innehåller serotonin.
Valnötter  innehåller serotonin.
Choklad innehåller fenyletylamin, serotonin.
Vin innehåller  histamin, tyramin.
Öl innehåller tyramin.

  • (sidan 115) HISTAMINFRISÄTTANDE (Hf)  FÖDOÄMNEN anges kunna utlösa allergiliknande symtom.
Exempel på sådana  födoämnen är jordgubbar, skaldjur och äggvita. Dokumentationen bakom denna typ  av överkänslighet är bristfällig ( år 2000).

  • Många patienter  tror att oklara överkänslighetssymptom i hud, luftvägar eller  tarm beror på FÖDOÄMNESTILLSATSER (färgämnen, konserveringsmedel, antioxidationsmedel-  se sidan 149), besprutningsmedel eller  gödningsmedel. Sådan överkänslighet kan dock sällan påvisas med objektiva metoder. överkänsligheten mot födoämnestillsatser drabbar  framför allt den som redan har en atopisk sjukdom. Hos de som verkligen har en sådan känslighet verkar denna gå parallellt med hur man i övrigt mår.  Är eksemet eller  tarmen sämre reagerar man på mindre mängder av dessa ämnen än annars.



Muistiin myös biogeenien aminien vähentämisestä kun on koliikki vaivaa

Pelkkä gluteiinin vähentäminen on tietysti perusasia, jos on keliakia.
mutta koska suolisto on kovin   vahingoittuneena,  jos dieetti aloitetaan vasta aikuisena,  kestää hyvin kauan saada mitään oireettomuutta aikaan.

 Jos koliikki jää vallitsevaksi oireeksi, niin silloin tulee mieleen reaktiivisuus  niistä soluista suolessa, jotka  keräävät biogeenisia amineja. Suolistohan on  hyvin serotoniinipitoista .   Suolen serotoniini taas  ei pysty menemään hyödylliseksi "neuroniseratoniiniksi" aivoon, koska aminit eivät imeydy, ne vain reagoivat paikallisesti  siellä, missä ovat  vapautuneet.

Jos katsotaan  tavallista  ravinnon aminohappoa  tryptofaania, vain 1 % tästä pääsee  vähitellen aivojen puolelle ja siitä sitten pieni hippu jopa johonkin serotonergiseen neuroniin, joita myös on hyvin vähän. Ne tuotavat spesifisin entsyymein  serotoniinia. Osan  tryptofaanista pitäisi sitten myös  lopulta  tuottaa melatoniinia.

  (Voi vain kuvitella missä tilassa keho on jos joku käyttää pilleriäkään jotain narkotikaa, joka hetkessä  puristaa  aivoista   sinne vaivoin kertyneet  funktionellit biogeeniset aminit  vapaaksi yhdessä   huumetripissä  jonkinlaisen euforian (patologisen hyvinvoinnin tunteen)   aikaansamiseksi. Tyhjennetyt hermopäätteet ehkä  pystyvät 6 kuukaudessa saamaan samaa  biogeenien aminien tasoaan  takaisin,   edellytyksenä on,   että tuollaista  neuroniväkivaltaa kuten huumeita  ei käytetä.  Jos käytetään useita kertoja, neuronijärjestelmä  uupuu ja voi tuhoutua eikä pysty enää tekemään normaalia serotoniiniaan. Tästä seuraa  lopulta depressio ja  pahoinvointi,  dysforia, koska  serotonerginen hermosto vastaa   neutraalista  mielialasta.  On hyvin tavallista, että sitten käyetään jotain serotonergiseen järjestelmään  auttavaa lääkärin kirjoittamaa  antidepressanttia, mutta se ei koskaan  vastaa normaalia  tervettä serotonergistä  järjestelmää, vaikka antaa  tukee vahingoittuneelle serotonergiselle   järjestelmälle kuin kipsi luunmurtumaan. 

Mutta missä sitten sitä  serotoniinia on  roppakaupalla?
 Suolistossa. 
Koliikkitilanteissa sitä on vapautunut myrskyisesti.
 On myös pahanlaatuisia tauteja, joissa  serotoniinin tuotanto suolistossa lisääntyy.

Mutta jos nyt vain ajattelee   tavallisia  keliakian toipumisvaiheen  koliikkeja, on hyötyä  syötävän ravinnon laadun tarkkailusta ja tietopuolisesti  vähentää syömiensä valmiiden biogeenien amininen määrää. On hyötyä koliikkien välttämisestä.  Koliikit, suolistokivut, EIVÄT ole hoidettavissa millään kipulääkkeellä.  Pitää vain seurata ruokapäiväkirjan avulla ja kirjoittaa ylös joka ikinen ravintoaine josta koliikki johtuu.  ja sitten välttää sitä ainetta.  Tällaisiin  tekijöithin ei tule koskaan tottumaan. Tässä jokainen ihminen on yksilöllinen. Mahdollisesti  jokin vahva  antihistaminen  neurolepti voi lieventää koliikkikipua  ja suoliston liika nopeaa tyhjenemistä , esim Nozinan pienenäkin  annoksena.("suolistokorkki").  koliikkien vähentymisen huomaa  siten vuosian  varrella, jos alkaa  johdonmukaisesti  tarkkailemaan ravintonsa laatua ja vähentämään aminipitoisten   elintarvikkeiden osuutta ruoassaan hyvin noudatetun perusdieetin ohella (gluteeniton ja vähälaktoosinen).

 Vanhoista muistiinpanoista  kertausta:


Elintarvike ja ravinnon antamista aminohapoista muodostuvat aminit.
Aminit eivät mene proteiinin rakenteeksi kuten aminohapoot, vaan niitä erittyy ja eräät solut kokoavat niitä ja käyttävät sitten työkaluina, koska ne ovat reaktiivisia ja mukana tulehdusilmiössä ja allergiassa.. Esim radioaktiivinen altistus tekee säteilysairauden , jonka olennainen piirre on valtava histamiinin vapautuminen näistä kertymäkohdista eri soluissa. (Saattaisi olla eduksi säteilysairaudessa jokin  vahva nueroleptinen antihistamiini kuten Nozinan). 

Aminohapoista tulee amini kun siitä eroaa yksi hiilidioksidi.
Histidiinistä tulee histamiini. Tryptofaanista tulee tryptamiini. Tyrosiinista tulee tyramiini. 5-hydroksityrosiinista tulee serotoniini. Fenylalaniinista tulee fenyletylamini.
Läski, fläsk: histamiinia vapauttava
kinkku, skinka: tryptamiinia 10-100 mg/kg
juusto, ost: biogeenisia amineja
histamiini > 1000 mg/kg
tyramiini > 1000 mg/kg
fenyletylamini> 500 mg/ kg
-riippuu juustolajista
kala, fisk
biogeenisia amineja. Myös histamiinia vapauttavia tekijöitä. Histamiini, tyramiini, fenyletylamini,
Riippuu kalatyypista ja valmistustavasta. Säilykkeissä on eniten amineja.
anjovis, ansjovis, silli, sill
biogeenisiä amineita
histamiini >1000 mg/kg
tyramiini >1000 mg/kg
fenyletylamini >500 mg/kg
makrilli/tonnikala;makrill/tonfisk
biogeenisiä amineja
histamiini > 1000 mg / kg
tyramiini 100-1000 mg / kg
salami
biogeenisiä amineja
histamiini 100 -1000 mg/kg
tyramiini 100 -1000 mg/kg
tryptamiini 10 -100 mg/kg
fenyletylamini > 500 mg/kg
tomaatti, tomat
biogeenisiä amineja
ristireaktio koivunsiitepölyallergiaan
histamiinia vapauttavia tekijöitä
histamiini 20-100 mg/kg
tryptamiini 10-100 mg/kg
serotoniini 10-100 mg/ kg
suklaa, choklad
biogeenisiä amineja
histamiinia vapauttavia tekijöitä
epätäydellisesti imeytyneitä hiilihydraatteja
fenyletylamini > 500 mg/kg
serotoniini 10-100 mg/kg
viini/ kalja vin/öl
biogeenisia amineja
sulfiitteja ( E 220-E227)
histamiini 20-100 mg/kg
tyramiini 20-100 mg/kg
kuivatut hedelmät ; torkad frukt
sulfiitteja ( E 220-E227)
Pähkinät, saksanpähkinä
serotoniinia 100 mg / kg
pekaanipähkinä
serotoniinia 10-100 mg/ kg
viikuna: serotoniinia, (runsaasti galaktoosia)
banaani; banan
biogeenisia amineja
epätäydellisesti imeytyneitä hiilihydraatteja
para-allergiaa latexille
serotoniini 10-100 mg7kg
tryptamiini 10-100 mg/kg
tyramiini 20-100 mg/kg
avokado
biogeenisia amineja
para-allergiaa latexille
serotoniini 10-100 mg/kg
tyramiini 20-100 mg/ kg
luumu, plommon
para-allergiaa koivun siitepölylle
epätäydellisesti imeytyneitä hiilihydraatteja
biogeenisia amineja
serotoniinia 10-100 mg/kg
punaiset luumut: tyramiinia 20-100mg/kg.)
hiiva, jäst
biogeenisia amineja
histamiini > 1000 mg/kg
tyramiini > 1000 mg/kg
ananas
biogeenisia amineja
serotoniinia ( 10-100 mg/kg
hapankaali, surkål
biogeenisia amineja
histamiini 100-1000 mg/kg
tyramiinia 20-100 mg/kg
pinaatti, spenat
biogeenisia amineja
histamiini 100-1000 mg/kg
kananmaksa, kycklinglever
tyramiinia 100- 1000 mg/kg

MUISTAKIN AMINOHAPOISTA JA RAKENNEPROTEIINEISTA TULEE BIOGEENISIA AMINEJA.
Lysiinistä tulee CADAVERIINIÄ, joka on 1,2- diaminopentaani tai pentametyleenidiamiini.
Ornitiini-nimisestä aminohaposta tulee PUTRESKIINIA..
Arginiinista tuleva amini on AGMATIINI.
Eräs polyamiini on GERONTIINI eli muskulamiini tai neurodiini.
Seriinistä tulee ETANOLAMINIA, josta voi saada aktiivia hiiltäkin esim koliinin synteesiin, energian puutreessa se muuntuu edelleen kohti muurahaishappoa. ja vapaata typpeä
Metioniinista johtuu KOLAMIINIA. (Näistä kahdesta aminohaposta pitäisi kehkeytyä elävässä kehossa koliinia ja sitten asetylkoliinia.
Proteiinirakenteista peräisin on metylamiini, dimetyliamini ja trimetyyliamini.
TRIMETYYLIAMIINI on kalan hajuinen molekyyli ja sitä kehittyy kasvien ja eläinten kudosten hajotessa. Sitä on myös ihmisnfektioisa ja silloin kun hengitys haisee pahalle. Sitä muodostuu mm karnitiinin ja koliinin ollessa runsaaat ravinnossa.
Kalan haihtuvia aromeja on runsaasti kuten dimetyyliamini, trimetyyliamini, ammonia, etyyliamini, dietyyliamine, n-propyyli-amini ja butyyliamini identified. Mahdollisesti myös metyyliamini, metyylietyyliamine ja iso-propylamiini.
IHMISEN HAJUAISTI on yleensä tarkka monille dekarboksylaatiotuotteelle ja se modostaa ihmiselle erään luonnollisen puolustuksen pilaantuneen ruoan nauttimista vastaan. ”Ruoka haisee pahalle, pilaantuneelle”. Siis aminohapot ovat muuttuenet amineikseen.

YHTEENVETONA
Ole tarpeeksi ”kranttu” valkuaisaineitten suhteen! Käytä hyvän laatuisia tuoreita proteiineja, jotka eivät ole alkaneet muodostaa biogenisia amineja liikaa, ainakaan myrkyllisiä amineja.
Valitse sellaisia elintarvikkeita, joissa luonnollisten biogeenisten aminien pitoisuus ei ole kovin korkea.
Tai käytä sellaisia aromaattisia ja maukkaita ruokia, herkkuja, harvemmin.
Pidä kuntosi ja antioksidanttistatuksesi niin hyvänä, ettei omat kehoproteiinisi turhan nopeasti tee aminimuotoja. Aminimuotojen aineenvaihdunta on hidasta. C-vitamiinilla ja muilla antioksidanteilla on edullista vaikutusta kudosten pitämisessä hyvässä kunnossa.
Katso kuitenkin , että saat sellaisia essentiellejä aminohappoja, joista hermokudos voi valmistaa tärkeitä hermonvälittäjäamineja normaaliin tapaan. Välttämättömän proteiinin määrä kuitenkin on päivittäin kohtuullisen rajoittunut ja suhteessa kehon kokoon ja energiankäyttöön. Keskimäärin tarvitsee 1 gramman proteiinia painokiloaan kohden päivässä. Proteiinimäärän näkee elintarviketaulukosita ja ruokatavaroiden sisällysluettelosta annettuna grammoina 100 grammaa kohden. Ihmiskeho muodostaa aineenvaihdunnassa endogeenisesti aminohappoja lisäämllä hiiliketjuisiin happoihin aminoryhmiä. Endogeenisessa proteiiniaineenvaihdunnassa liikuu paljon proteiinia, jonka määrästä ravinnossa päivittäin tarvittava määrä on murto-osa. Riittää 0,6 g proteiinia painokiloa kohden, jos on jotain syytä rajoittaa proteiinin käyttöä . Proteiinin käytössä on eduksi pitää vähempiproteiininen kasvisravinopäivä silloin tällöin. Proteiinin määrä viikkoa kohti on olennaisempaa kuin proteiinin määrä päivää kohti- jos proeiini opn hyvänlatuista ja aminohapot hyödynnettävissä ( ei esim liian denaturoituja ja käristettyjä).

LÄHDE:
(1) Aminien arvot on otettu Tri Ulf Bengtssonin taulukosta allergikoille, joiden on syytä välttää biogeenisia amineja liiallisen reaktiviteettinsa takia, sillä biogeeniset aminit kertyvät eräisiin verisolutyyppeihin ja vapautuvat reaktioissa. Migreeni on eräs tauti, jossa on syytä tarkistaa ravintotottumuksensa ja käyttämänsä biogeenit aminit.
(2) Harperin kirja.
21.9.2007 20:21 Päivitystä Aminohappojen aminimuodoista, biogeenisista amineista L Bright