Leta i den här bloggen

onsdag 15 augusti 2018

Kuitutietämys on keliakiassa tärkeä asia.

Gluteeniton valmisravinto on vähäkuituista, ennen vielä vähemmän kuitua kuin nykyään, kun asiaan on alettu kiinnittää huomiota. Kuidun tulee myös olla varmasti gluteenitonta ja ilman toksisia  peptidejä.
Luonollisesti maailmassa on kaikenlaisia  muitakin kasveja kuin  kotimainen vilja vehnä, ruis, ohra ja kaura ja niiden  kuidut. Siis  suurin osa maailman elintarvikkeista  olisi periaaeessa   gluteenitonta.  tietysti kaikkien elintarvikkeiden peptidijaksoja ei ole  analysoitu  suolistoreaktion suhteen ja  varmaan on joitain sekvenssejä joista tulee samantapaista reaktiota kuin  näiden  gluteenia muodostavien viljojen prolamiineista ja gluteliineista.  Arvelen niin.

 Mutta ylipäätänsä kuidusta on mukava tietää jotakin.
Aikoinaan tein muistiinpanoa Spille,r  A Gene-kirjasta  ja siinä kerrottiin kuitulaaduista ja  niiden molekulaarisista koostumuksista. Otan tähänkin blogiin  muistiin.

  • Kun nyt  haen netistä GENE A SPILLER kirjasta viite tietoa  , löysin häneltä  myös Kaffeiinista  kirjoitusta vuodelta 1997 Olen pohtinut kovasti kaffeiinin merkitystä ihmiskeholle  ja varsinkin genomille, sillä  en ole  viime aikoina enää sietänyt kahvia  kuten aiemmin.  ( P.s. 2021: Jouduin vaihtamaan gevalia kahvin toisiin laatuihin. Gevaliassa on  hiven gluteiinirakennetta.)

Otan tämän sattumalöydön sitaattina:

CRC Press, 9 okt. 1997 - 384 sidor
2 Recensioner

Caffeine by

3.33  ·  Rating details ·  3 Ratings  ·  0 Reviews
Caffeine-found in tea, coffee, mate, cola beverages, cocoa, and chocolate products-is an integral part of the diet of many people. Caffeine answers questions for a broad range of readers interested in the effects beverages and foods containing this dietary methylxanthine have on human health, nutrition, and physiological functioning. 
 The composition, processing, consumption, health effects, and epidemiological correlations of caffeine are examined in detail. It is often said that too much caffeine is "bad for you." How much is too much? Get the facts on consumption of caffeine-containing products with this authoritative text.
Chapters 1 and 2 offer an introductory, concise overview of the chemistry and analysis of methylxanthines. In Chapters 3 through 8, each natural product-tea, coffee, maté, and cocoa and chocolate products-is described in terms of botany, cultivation, processing, composition, and consumption patterns. Consumption of caffeine is also examined in detail in Chapter 9. Chapter 10 provides an easy-to-read overview of the basic physiology and biochemistry of caffeine. The ergogenic, cognitive, and emotional effects of caffeine are discussed in Chapters 11 and 12. Chapters 13 through 16 deal with specific health effects-serum cholesterol, cancer and fibrocystic breast disease, calcium and bone health, and human reproduction.
For physicians, nutritionists, other health professionals, food scientists, and everyone interested in the effects of caffeine on the human body, Caffeine is a convenient, single-source reference.
 
----
GENE A SILLER, PhD,  kuitutietämyksestä (Göteborgin Biomed. kirjaston hyllyiltä  aikanaan löysin kuitukirjan. huomaan että  näitä on monta nykyään netissä. 
https://www.thriftbooks.com/a/gene-a-spiller/444353/
 
Siteeraan kuitenkin sitä vanhaa kirjaa , jota olen selaillut aiemmin.  Siinä pääasiassa kartoitetaan kuituja ja niiden nimiä.  Asetan  eri otsikon alle.  Pitänee seuloa kirjastosta näitä GENE A SPILLER  teoksia kun siellä käy.  Oikea kuituhan on se suoliston tärkein ruoka  suolistofloran normalisoimiseksi mistä suoliterveys sitten taas versoo. Suolistoflora tekee kuidusta energia-aineita itselleen ja ihmisillekin tulee  rääpe- kilojouleja niistä bakteerien tekemistä  karboksyylihapoista. Niistä  suolipinta esim paksusuolessa  saa energiaa. .
 
 




Inga kommentarer: