Leta i den här bloggen

onsdag 15 augusti 2018

Muistiin myös biogeenien aminien vähentämisestä kun on koliikki vaivaa

Pelkkä gluteiinin vähentäminen on tietysti perusasia, jos on keliakia.
mutta koska suolisto on kovin   vahingoittuneena,  jos dieetti aloitetaan vasta aikuisena,  kestää hyvin kauan saada mitään oireettomuutta aikaan.

 Jos koliikki jää vallitsevaksi oireeksi, niin silloin tulee mieleen reaktiivisuus  niistä soluista suolessa, jotka  keräävät biogeenisia amineja. Suolistohan on  hyvin serotoniinipitoista .   Suolen serotoniini taas  ei pysty menemään hyödylliseksi "neuroniseratoniiniksi" aivoon, koska aminit eivät imeydy, ne vain reagoivat paikallisesti  siellä, missä ovat  vapautuneet.

Jos katsotaan  tavallista  ravinnon aminohappoa  tryptofaania, vain 1 % tästä pääsee  vähitellen aivojen puolelle ja siitä sitten pieni hippu jopa johonkin serotonergiseen neuroniin, joita myös on hyvin vähän. Ne tuotavat spesifisin entsyymein  serotoniinia. Osan  tryptofaanista pitäisi sitten myös  lopulta  tuottaa melatoniinia.

  (Voi vain kuvitella missä tilassa keho on jos joku käyttää pilleriäkään jotain narkotikaa, joka hetkessä  puristaa  aivoista   sinne vaivoin kertyneet  funktionellit biogeeniset aminit  vapaaksi yhdessä   huumetripissä  jonkinlaisen euforian (patologisen hyvinvoinnin tunteen)   aikaansamiseksi. Tyhjennetyt hermopäätteet ehkä  pystyvät 6 kuukaudessa saamaan samaa  biogeenien aminien tasoaan  takaisin,   edellytyksenä on,   että tuollaista  neuroniväkivaltaa kuten huumeita  ei käytetä.  Jos käytetään useita kertoja, neuronijärjestelmä  uupuu ja voi tuhoutua eikä pysty enää tekemään normaalia serotoniiniaan. Tästä seuraa  lopulta depressio ja  pahoinvointi,  dysforia, koska  serotonerginen hermosto vastaa   neutraalista  mielialasta.  On hyvin tavallista, että sitten käyetään jotain serotonergiseen järjestelmään  auttavaa lääkärin kirjoittamaa  antidepressanttia, mutta se ei koskaan  vastaa normaalia  tervettä serotonergistä  järjestelmää, vaikka antaa  tukee vahingoittuneelle serotonergiselle   järjestelmälle kuin kipsi luunmurtumaan. 

Mutta missä sitten sitä  serotoniinia on  roppakaupalla?
 Suolistossa. 
Koliikkitilanteissa sitä on vapautunut myrskyisesti.
 On myös pahanlaatuisia tauteja, joissa  serotoniinin tuotanto suolistossa lisääntyy.

Mutta jos nyt vain ajattelee   tavallisia  keliakian toipumisvaiheen  koliikkeja, on hyötyä  syötävän ravinnon laadun tarkkailusta ja tietopuolisesti  vähentää syömiensä valmiiden biogeenien amininen määrää. On hyötyä koliikkien välttämisestä.  Koliikit, suolistokivut, EIVÄT ole hoidettavissa millään kipulääkkeellä.  Pitää vain seurata ruokapäiväkirjan avulla ja kirjoittaa ylös joka ikinen ravintoaine josta koliikki johtuu.  ja sitten välttää sitä ainetta.  Tällaisiin  tekijöithin ei tule koskaan tottumaan. Tässä jokainen ihminen on yksilöllinen. Mahdollisesti  jokin vahva  antihistaminen  neurolepti voi lieventää koliikkikipua  ja suoliston liika nopeaa tyhjenemistä , esim Nozinan pienenäkin  annoksena.("suolistokorkki").  koliikkien vähentymisen huomaa  siten vuosian  varrella, jos alkaa  johdonmukaisesti  tarkkailemaan ravintonsa laatua ja vähentämään aminipitoisten   elintarvikkeiden osuutta ruoassaan hyvin noudatetun perusdieetin ohella (gluteeniton ja vähälaktoosinen).

 Vanhoista muistiinpanoista  kertausta:


Elintarvike ja ravinnon antamista aminohapoista muodostuvat aminit.
Aminit eivät mene proteiinin rakenteeksi kuten aminohapoot, vaan niitä erittyy ja eräät solut kokoavat niitä ja käyttävät sitten työkaluina, koska ne ovat reaktiivisia ja mukana tulehdusilmiössä ja allergiassa.. Esim radioaktiivinen altistus tekee säteilysairauden , jonka olennainen piirre on valtava histamiinin vapautuminen näistä kertymäkohdista eri soluissa. (Saattaisi olla eduksi säteilysairaudessa jokin  vahva nueroleptinen antihistamiini kuten Nozinan). 

Aminohapoista tulee amini kun siitä eroaa yksi hiilidioksidi.
Histidiinistä tulee histamiini. Tryptofaanista tulee tryptamiini. Tyrosiinista tulee tyramiini. 5-hydroksityrosiinista tulee serotoniini. Fenylalaniinista tulee fenyletylamini.
Läski, fläsk: histamiinia vapauttava
kinkku, skinka: tryptamiinia 10-100 mg/kg
juusto, ost: biogeenisia amineja
histamiini > 1000 mg/kg
tyramiini > 1000 mg/kg
fenyletylamini> 500 mg/ kg
-riippuu juustolajista
kala, fisk
biogeenisia amineja. Myös histamiinia vapauttavia tekijöitä. Histamiini, tyramiini, fenyletylamini,
Riippuu kalatyypista ja valmistustavasta. Säilykkeissä on eniten amineja.
anjovis, ansjovis, silli, sill
biogeenisiä amineita
histamiini >1000 mg/kg
tyramiini >1000 mg/kg
fenyletylamini >500 mg/kg
makrilli/tonnikala;makrill/tonfisk
biogeenisiä amineja
histamiini > 1000 mg / kg
tyramiini 100-1000 mg / kg
salami
biogeenisiä amineja
histamiini 100 -1000 mg/kg
tyramiini 100 -1000 mg/kg
tryptamiini 10 -100 mg/kg
fenyletylamini > 500 mg/kg
tomaatti, tomat
biogeenisiä amineja
ristireaktio koivunsiitepölyallergiaan
histamiinia vapauttavia tekijöitä
histamiini 20-100 mg/kg
tryptamiini 10-100 mg/kg
serotoniini 10-100 mg/ kg
suklaa, choklad
biogeenisiä amineja
histamiinia vapauttavia tekijöitä
epätäydellisesti imeytyneitä hiilihydraatteja
fenyletylamini > 500 mg/kg
serotoniini 10-100 mg/kg
viini/ kalja vin/öl
biogeenisia amineja
sulfiitteja ( E 220-E227)
histamiini 20-100 mg/kg
tyramiini 20-100 mg/kg
kuivatut hedelmät ; torkad frukt
sulfiitteja ( E 220-E227)
Pähkinät, saksanpähkinä
serotoniinia 100 mg / kg
pekaanipähkinä
serotoniinia 10-100 mg/ kg
viikuna: serotoniinia, (runsaasti galaktoosia)
banaani; banan
biogeenisia amineja
epätäydellisesti imeytyneitä hiilihydraatteja
para-allergiaa latexille
serotoniini 10-100 mg7kg
tryptamiini 10-100 mg/kg
tyramiini 20-100 mg/kg
avokado
biogeenisia amineja
para-allergiaa latexille
serotoniini 10-100 mg/kg
tyramiini 20-100 mg/ kg
luumu, plommon
para-allergiaa koivun siitepölylle
epätäydellisesti imeytyneitä hiilihydraatteja
biogeenisia amineja
serotoniinia 10-100 mg/kg
punaiset luumut: tyramiinia 20-100mg/kg.)
hiiva, jäst
biogeenisia amineja
histamiini > 1000 mg/kg
tyramiini > 1000 mg/kg
ananas
biogeenisia amineja
serotoniinia ( 10-100 mg/kg
hapankaali, surkål
biogeenisia amineja
histamiini 100-1000 mg/kg
tyramiinia 20-100 mg/kg
pinaatti, spenat
biogeenisia amineja
histamiini 100-1000 mg/kg
kananmaksa, kycklinglever
tyramiinia 100- 1000 mg/kg

MUISTAKIN AMINOHAPOISTA JA RAKENNEPROTEIINEISTA TULEE BIOGEENISIA AMINEJA.
Lysiinistä tulee CADAVERIINIÄ, joka on 1,2- diaminopentaani tai pentametyleenidiamiini.
Ornitiini-nimisestä aminohaposta tulee PUTRESKIINIA..
Arginiinista tuleva amini on AGMATIINI.
Eräs polyamiini on GERONTIINI eli muskulamiini tai neurodiini.
Seriinistä tulee ETANOLAMINIA, josta voi saada aktiivia hiiltäkin esim koliinin synteesiin, energian puutreessa se muuntuu edelleen kohti muurahaishappoa. ja vapaata typpeä
Metioniinista johtuu KOLAMIINIA. (Näistä kahdesta aminohaposta pitäisi kehkeytyä elävässä kehossa koliinia ja sitten asetylkoliinia.
Proteiinirakenteista peräisin on metylamiini, dimetyliamini ja trimetyyliamini.
TRIMETYYLIAMIINI on kalan hajuinen molekyyli ja sitä kehittyy kasvien ja eläinten kudosten hajotessa. Sitä on myös ihmisnfektioisa ja silloin kun hengitys haisee pahalle. Sitä muodostuu mm karnitiinin ja koliinin ollessa runsaaat ravinnossa.
Kalan haihtuvia aromeja on runsaasti kuten dimetyyliamini, trimetyyliamini, ammonia, etyyliamini, dietyyliamine, n-propyyli-amini ja butyyliamini identified. Mahdollisesti myös metyyliamini, metyylietyyliamine ja iso-propylamiini.
IHMISEN HAJUAISTI on yleensä tarkka monille dekarboksylaatiotuotteelle ja se modostaa ihmiselle erään luonnollisen puolustuksen pilaantuneen ruoan nauttimista vastaan. ”Ruoka haisee pahalle, pilaantuneelle”. Siis aminohapot ovat muuttuenet amineikseen.

YHTEENVETONA
Ole tarpeeksi ”kranttu” valkuaisaineitten suhteen! Käytä hyvän laatuisia tuoreita proteiineja, jotka eivät ole alkaneet muodostaa biogenisia amineja liikaa, ainakaan myrkyllisiä amineja.
Valitse sellaisia elintarvikkeita, joissa luonnollisten biogeenisten aminien pitoisuus ei ole kovin korkea.
Tai käytä sellaisia aromaattisia ja maukkaita ruokia, herkkuja, harvemmin.
Pidä kuntosi ja antioksidanttistatuksesi niin hyvänä, ettei omat kehoproteiinisi turhan nopeasti tee aminimuotoja. Aminimuotojen aineenvaihdunta on hidasta. C-vitamiinilla ja muilla antioksidanteilla on edullista vaikutusta kudosten pitämisessä hyvässä kunnossa.
Katso kuitenkin , että saat sellaisia essentiellejä aminohappoja, joista hermokudos voi valmistaa tärkeitä hermonvälittäjäamineja normaaliin tapaan. Välttämättömän proteiinin määrä kuitenkin on päivittäin kohtuullisen rajoittunut ja suhteessa kehon kokoon ja energiankäyttöön. Keskimäärin tarvitsee 1 gramman proteiinia painokiloaan kohden päivässä. Proteiinimäärän näkee elintarviketaulukosita ja ruokatavaroiden sisällysluettelosta annettuna grammoina 100 grammaa kohden. Ihmiskeho muodostaa aineenvaihdunnassa endogeenisesti aminohappoja lisäämllä hiiliketjuisiin happoihin aminoryhmiä. Endogeenisessa proteiiniaineenvaihdunnassa liikuu paljon proteiinia, jonka määrästä ravinnossa päivittäin tarvittava määrä on murto-osa. Riittää 0,6 g proteiinia painokiloa kohden, jos on jotain syytä rajoittaa proteiinin käyttöä . Proteiinin käytössä on eduksi pitää vähempiproteiininen kasvisravinopäivä silloin tällöin. Proteiinin määrä viikkoa kohti on olennaisempaa kuin proteiinin määrä päivää kohti- jos proeiini opn hyvänlatuista ja aminohapot hyödynnettävissä ( ei esim liian denaturoituja ja käristettyjä).

LÄHDE:
(1) Aminien arvot on otettu Tri Ulf Bengtssonin taulukosta allergikoille, joiden on syytä välttää biogeenisia amineja liiallisen reaktiviteettinsa takia, sillä biogeeniset aminit kertyvät eräisiin verisolutyyppeihin ja vapautuvat reaktioissa. Migreeni on eräs tauti, jossa on syytä tarkistaa ravintotottumuksensa ja käyttämänsä biogeenit aminit.
(2) Harperin kirja.
21.9.2007 20:21 Päivitystä Aminohappojen aminimuodoista, biogeenisista amineista L Bright




Inga kommentarer: