Leta i den här bloggen

torsdag 1 oktober 2015

HIIVALEIPÄ

SAARISTO-Limppua tehdessä LAILAS- jauhoihin voi sekoittaa vielä mm. kuitua ja mineraalia lisää antavaa ainesta kuten allaolevia (Tietysti on muutakin olemassa!)

1-2 ruokalusikallista kutakin  siten että reseptin  jauhotilavuuden 11 dl volyymi pysyy kuitenkin kuten reseptissä ( Vaikka taikinan noustua vaivaamisvaiheessa joutuukin lisäämään  Lailasjauhoja ehkä juuri siihen 11 dl asti, sillä alla olevat lisät eivät ole kovin leipoontuvia,, ne eivät muodata yhtään "glue, liimaa" eli  gluteenia käsittelyssä).

Kuorittua seesamin siemeniä, Skalad Sesam frön. RISENTA
Seesam on maukasta ja rautapitoista.
Sen rasvapitoisuus on 55%, josta 46% on tyydyttämätöntä kasvisrasvaa.
Hiilihydraattia 4%
Kuitua on 5 %
Proteiinia 27 %.
Fosforia on 0,78 % siitä suurin osa on fytiiniperäistä (orgaanista fosfaattia).
Rautaa 0,08 %

Soijajauhoa, Sojamjöl  RISENTA
Rasvaa 20 %
Hiilihydraattia 16%
Kuitua 12 %
Proteiinia 39%
Suola 0,025 %

Hirssihiutaleita, Hirs Flingor SALTÅ KVARN
Rasvaa 3,9 %
Hiilihydraattia 69 %
Kuitua 3,9 %
Proteiinia 11 %
Rautaa 0,069 %
Kuparia 0,0061 %
Mangaania 0,011 mg

Tattarihiutaleita , Boveteflingor, SALTÅ KVARN
Rasvaa 2 %
Hiilihydraattia 65 %
Kuitua 5,8 %
Proteiinia 11 %
Luonnon NaCl suola 0,1 g
Kaliumia 0,46 %
Magnesiumia 0.18 %
Rautaa 0,038 %


Pellavansiemen, Hela Linfrön, RISENTA
Rasvaa  42 %
Hiilihydraattia 1,5%
Kuitua 27 %
Proteiinia 18 %

Fibrex kuitu, Fbrex, DAN SUKKER ( sokeriruokokuitua)
Rasvaa 1 %
Hiilihydraattia 5,5 %
Kuitua 67 %
Proteiinia 8 %
Suola 0,125 g



Kun lisää näitä aineksia Lailas- jauhoista  SAARISTOLIMPPU- reseptin mukaan tehtyyn taikinaan, leivän ruokaisuus lisääntyy. Leivän nouseminen tosin hieman hidastuu ja nousun sijaan leipä näyttää leviävän sivusuuntaan, mutta korkeutta on kuitenkin hiivaleivän tapaan siten, että saa leikattua ruokaisia paloja pakasteeseen.

Suolaa pitää laittaa sen mukaan kuin rahkeet sallivat.. Esim diabeetikon ja verenpainetautisen kannattaa laittaa alle sen suositellun 2 tlk taikinaan. Kaliumia ja magnesiumia antavista jauholisistä on hyötyä .
Leipää kannattaa voidella vesi-siirappi-liemellä ohjeen mukaan, koska siten ehkä leivän kosteuskin säilyy hyvänä. eikä pinta tule kovaksi. Tämä voitelun ajankohta ei käy ilmi reseptistä. Saattaa olla että uunia aukaistaessa kesken paiston sivelyn takia tulee vaikutusta leivän (sofistiseen)  volyymin kehittymiseen. Siis siinä tapauksessa sively pitäisi tehdä ennen kuin asettaa leivän uuniin ja juuri sen jälkeen, kun on ottanut leivän ulos. Reseptissä mainitaan että vesi-siirappi-sivelyn tarkoitus on leivän paremman ruskean värin saaminen, mutta minusta se on sivuseikka ja tärkeintä on, että kuori ei tule kuivaksi, palaneeksi ja kovaksi, vaan pysyy täysin syötävänä.
Tässä leivässä ja näissä jauhoissa lienee etuna että niistä ei tulee natriumrasitusta.

KOSKA leipä on hiivaleipä ja hiivaentsyymi sisältää fytaasia, taikinassa olevat fytiinit (IP6) voivat ehtiä pilkkoutua inositoli penta-cisfosfaateiksi (IP5) tai vielä pienemmiksi (IP3) mihin nyt eri fytaasit pystyvät ajalla. ( eri inositolipolyfosfaateiksi fytiinistä, joka on inositoliheksa-cis-fosfaatti IP6 ja jonka osuus nykyaikana on teknisesti tehty mielestäni liian matalaksi valmisruoassa.
Siis suhde IP6/IP5 saattaa olla yleensä syötävässä vaiheessa olevassa   ravinnossa, valmiiksi valmistetussa, liian matala. Tämän takia harvoin teen hiivalla mitään leipää. Tämä on harvinainen limppuni.
Yleensä teen yllä mainituista Lailas  jauhoista tai  Semperin karkeista  Finax- jauhoista ( lisättynä mainituilla erilaisilla jauhoilla)   vohvelin pikaisesti, jolloin toivon mukaan fytiinit säilyvät IP6- muodossa. 
Nyt ostinkin hiivaa toisen kerran tänä vuonna. Ensimmäisen kerran ostin hiivaa  siman tekoon vapun aikaan.

Tietysti olen ostanut, varsinkin kesäaikaan Suomessa, silloin kun ei ehtinyt vohveleita paistaa-. valmiita gluteenittomia ruokaleipiä Pirjo-paakarilta tai Schär- leipiä. Vohvelirauta on kiireisessä tilanteessa aika hidas ja sillä ei voi tehdä usealle samaan aikaan pienessä ajassa mitään. Se ei ole mikään suurkeittiöväline muuta kuin sille yksilölle, joka tarvitse erikoisdieetin, se on hyvä työväline. Tavallisessa yhden perheen huushollissa ja kesämökillä se on hyvä väline- " happamattoman" ja "hiivattoman " leivän tekoon, koska vohveli pysyy koossa muulla periaatteella kuin jauhojen gluteenilla.

1.10. 2015

onsdag 30 september 2015

Gluteeniton iso limppu

Löysin hyvän reseptin Lailas- jauhojen paketista:  SAARISTON LIMPPU, 1 suuri limppu.
Ruotsiksi KAVRING, 1 stor limpa.

Lailas = Grov Mjölmix, Glutenfri, mjölkfri, Högt kostfiberhalt.  
Karkea jauhoseos, Gluteeniton ja maidoton. Sisältää paljon kuitua. 
Basmjöl för matlagning och bakning.   Perusjauho ruoanlaittoon ja leivontaan.  
-Kan knådas och kavlas som vanlig deg-   Voidaan vaivata ja kaulita kuin tavallista taikinaa 

Tässä jauhossa on maissitärkkelystä, tattarijauhoa, sakeutusainetta ( guarkumia), pellavansiementä, perunakuitua, psylliumsiementen kuorta. 

Vaikka jauhokokoomus oli jo edullinen niin että kuitupitoisuus on 8,3 g /100g, asetin vielä ruokalusikallisia seuraavista aineksista: seesaminsiemenrouhetta, hirssihiutaletta, soijajauhoa, tattarihiutaletta, pellavansiementä ja sokeriruokoperäistä Fibrex-kuitua.  Niistä saa kuitupitoisuuden  kohoamaan  myös hieman. Tosin  ne voivat vaikuttaa leivän nousuvaiheen hidastumista tai restriktiota  tilavuuden kehitykseen. 

Perusohje paketista:
5 dl vettä
50 g hiivaa
75 g margariinia
3/4 dl tummaa siirappia
2 tl suolaa
 N. 11 dl (610 g)  Lailas vihreän paketin jauhoseosta
Paistaminen  175 asteessa C 40- 50 minuuttia uunin alaosassa. 

Reseptistä:
 Tee näin:
Lämmitä uuni 175 C asteeseen.
Sulata rasva kattilassa. Lisää vesi ja lämmitä 37 C lämpötilaan. Siirä  liuos kulhoon.
Murenna tuore hiiva kuppiin  ja sekoita pieneen vesimäärään.
Valuta hiivaliuos  kulhoon  sopivaksi lämmitetyn veden joukkoon. (Varo ettei vesi ole liian kuumaa ja vie hiivalta sen  entsymaattisia kykyjä.)
Lisää suola ja ruskea siirappi ja jauhot taikinakulhoon.
 Vaivaa taikinaa, kunnes se alkaa irrota kulhon reunoista.
 Anna nousta liinan alla 30 minuuttia vedottomassa tilassa,lähistöllä  lämpiävä uunikin  tekee sopivaa ilmatilaa  Siirrä taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa sitä.  Lisää tarvittaessa enemmän jauhoja.
 Tee taikinasta kiiltävä ja tasainen. ( Minun taikinani ei niin kiillellyt, koska siinä oli lisätekijöitä)
Muotoile taikinasta limppu. Laita se voidellulle pellille tai leivinpaperin päälle. Peitä muovikalvolla nostatuksen ajaksi  ja anna nousta 30 minuuttia.
UUNISSA PAISTOAIKA 40- 50 MINUUTTIA  175 c ASTEESSA.
Voitele paistettua leipää  siirapin ja veden sekoituksella, jotta pinnasta tulee tummempi.
Paista ja anna jäähtyä ritilällä liinan alla. 



LAILAS- jauhojen ravintosisältö paketin kyljessä olevan informaation mukaan.
  • 100 grammaa jauhoja: Energiaa 1450 kJ/ 340 kcal
  • Rasvaa 2,5 g
  • Hiilihydraattia 72 grammaa
  • Hiilihydraateista on sokerilajeja  alle 0,5 grammaa 
  • Kuitua 8,3 grammaa
  • Proteiinia 5,1 grammaa
  • Suolaa 0 grammaa.  
LAILAS- jauhojen tilavuuden ja painon suhde
1 desilitra jauhoja painaa 55 grammaa.
Sokeri tai siirappi on lisättävä taikinaan.

AIKA:  Taikinanteko  ei ole montaa minuuttia, mutta  taikinan nostatus on 30 min.
Sitten taikinan uudelleen käsittely jälleen joitain minuutteja ja sitten uusi nostatus 30 minuuttia.
Sitten uunissa oloaika 40-50 minuuttia. Kerran voitelin siirappivedellä.
Siten kuuman leivän jäähdytys jonkin aikaa.
Kyllä tähän suurlimpun tekoon  menee pari tuntia.
 Tämä minun limppuni  tuli leveämmäksi uunissa, mutta ei kovasti ylöspäin kohoavaksi. Leikkauspinnasta näkyy että siinä on kyllä hyvin syötävää.





_

 

fredag 5 juni 2015

Peptidaasit keliakiapotilaan suolinukassa taudin akuutissa ja remissiovaiheessa

Clin Chim Acta. 1981 Jan 8;109(1):53-8. Intestinal peptidases and sucrase in coeliac disease.

Abstract

The activities of microvillus
aminopeptidase (microsomal, EC 3.4.11.2),
 dipeptidyl peptidase IV (EC 3.4.14.-),
 glycyl-leucine dipeptidase (EC 3.4.13.11),
proline dipeptidase (EC 3.4.13.9),
 sucrase (EC 3.2.1.48) and
 gamma-glutamyl transpeptidase (EC 2.3.2.2)
were measured in peroral intestinal biopsies taken from patients with coeliac disease in the acute phase and in remission. A comparison with the amounts of corresponding activities from a reference group showed that all the measured activities were significantly decreased in the acute phase of the disease.

 In patients in remission only microvillus
 aminopeptidase and
dipeptidyl dipeptidase IV displayed a substantial depression
 as compared to the reference group.

It is suggested that a primary mucosal digestion defect will result in lack of substrate for other intestinal enzymes. This is a situation comparable to starvation and may explain the variation in the grade of restitution for the different enzymes.
PMID:
7008982
[PubMed - indexed for MEDLINE]

1996 Free paper Abstracts. Oats and other cereals. A126- A138

A126 Fiveryear follow-up study: use of oats and adherence to gluten-free diet. ( Kuopio, Finland)

A127.Oats for patients with dermatitis herpetiformis. (Tamper, Helsinki, Finland)

A128.  Oats in coeliac diet;  A five year follow up study. (Kuopio,. Finland)

A129.  Adult patients with coeliac disease have no antigliadin or antireticulin antibody response to oats.  (Kuopio,, Finland)

A130. The oat - celiac study in Gothenburg (Göteborg, Sweden)

A131.  Effect of heat treatment on solubility of oat proteins (Tallinn, Estland)

A132.  Contamination of rolled oats with wheat, barley and rye. (The Netherlands)

A133.  Oats and gliadin (Berne, Switzerland)

A134. Oats prolamines in vitro activate intestinal cell-mediated immunity in coeliac disease (Rome, Italy)

A135 A small ppeptide from durum wheat prevents cell agglutination induced by cereal prolamin (Rome, Italy)

A136.  MALDI-TOF mass spectrometry as a new tool to detect gliadins in food. (Madrid,. Spain)

A137. Gluten in gluten-free products (Uppsala, Sweden)

A138. Application of PCD methodology to detect wheat DNA in foodstuffs. (Budapest,, Hungary)

1996 Free paper Abstracts. Pathogenesis, immunology and genetics. A139-A181

A139. Purified coeliac disease patient serum IgA inhibits fibroblast and TGF-beta induced epithelial cell (T84) differentiation in vitro. (Tampere, Finland)

A140.  Nitric oxide does not play a role in the initial mucosal response to the instillation of gluten into the rectum (Buenos Aires, Argentina)

A141,  INOS expression in coeliac disease small-bovel biopsy tissue (Maastricht, the Netherlands)

A142. Increased urinary nitric oxide (NO) oxidation  products in children with active coeliac disease (Maastricht, the Netherlands)

A143.  Children with coeliac disease express iNOS in the small intestine epithelium (Norrköping,  Sweden)
http://serials.unibo.it/cgi-ser/start/it/spogli/ds-s.tcl?authors=%22PETERSON+KH%22&language=ITALIANO

A144.  Gluten stimulates NO production in children with coelic disease? (Norrköping, Sweden)

A145. Reduced Na+K+ Pump activity in the erythrocytes of children with treated coeliac disease (Budapest, Hungary)
 http://journals.lww.com/jpgn/fulltext/1996/05000/43_decreased_na__k_atpase_activity_and_increased.56.aspx

A146.Changes in the expression of transcripts of the calcium-binding protein calbindin-D9K in duodenal biopsies in coeliac disease. (London, UK)

A147.  The organe culture of human intestinal biopsies as an in vitro-model for coeliac disease in remission. (Düsseldorf, Germany)

A148.  Integrins and coeliac disease.Pittschieler K, Ladinser B.
 (Italy) http://journals.lww.com/jpgn/fulltext/1996/05000/35_integrins_and_coeliac_disease.48.aspx

A149. Distinct distribution of sulphated glycosaminoglycans within coeliac mucosa, Simon Murch, Alan Phillips  (London, UK)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4157760/

A150.  Enhanced gliadin peptide binding to intact small intestinal brush border membranes in coeliac disease. (Tübingen, Germany)

A151.  Diversity of epitopes of coeliac disease autoantibodies (Leipzig, Germany)

A152. Studies on IgA-autoantibodies against fibroblast derived antigens in celiac disease (Uppsala, Sweden)

A153. Ig-A antibodies against human proteins in sera from coeliac patients determined by western blotting (uppsala, Sweden)

A154. Cross-reactivity of antigliadin antibodies in coeliac patients with enterocyte antigens (Edmonton, Canada) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9400629
 Vasta-aineita kalretikuliinia kohtaan.  ( Tässä sivuhyppu. katsoin akertuuko kalretikuliini APP, Abeeta asioihinja se tarkertuu. Musiiin Mmeoryblogiin  "Calretikuliini".

A155. Deficit  in spontaneous IL-4 secretion by intraepithelial and laminapropria (LPL) lymphcytes from adult coeliac patients.  (France) In conclusion: a defect of IL-4 secretion by intestinal lymphocytes could represent a primary immune dysfunction in adult coeliac disease.

A156. Cytokine production following gliadin stimulation of circulateing peripheral blood mononuclear cells (Maynooth, ireland)

A157. Soluble interleukin-2 (SIL-2R) receptor concentration in serum or children with coeliac disease before and after introduction of a gluten-free diet. (sIL-2R concentration coul be used as an additional method in the coeliac patient therapy response evaluation)

A158.  Leukocyte aggregation and celiac disease. (Milan italy)
http://www.enabling.org/ia/celiac/tamper.htmlhttp://www.enabling.org/ia/celiac/tamper.html

A159.IFN-gamma and IL-4 producin cells in blood of children with coeliac disease.(Uppsala, Sweden)

A160. Effect of alfa-gliadin on intestinal epithelial cell lines; a comparison with G+ and G- antigens( Paris, France)

A161  Gliadin specific, CD4+ T cells are frequntly found in the small intestinal mucosa of both celiac disease and dermatitis herpetiformis patients.  (Oslo, Norway)

A162  Cellular immunity in coeliac disease  (Thessaloniki, Greece)

A163.  Specificity to cereal prolamines an HLA restriction of the T-cell clones isolated from jejunal mucosa of celiac patients.

A164.  T-cell receptor (TCR) repertoire in coeliac disease (CD) conserved junctional sequences in the untreated mucosa (Naples, Italy)

A165. T-lymphocyte sub-populations in healthy human intestinal lamina propria. (Dublin, Ireland)

A166 Quantification of intraepithelial lymphocytes (IEL) subsets by flow cytometry analysis (FCA).

A167. Increased HLA-DR and decreased CD3 on human intestinal intraepithelial lymphocytes: evidence of activation. (Dublin, Ireland)

A168. Quantification of intraepithelial lymphocytes using computerised image analysis.

A169. Intraepithelial  lymphocytes (IELs) in the celiac mucosa induce cell death (apoptosis) of enterocytes (Jerusalem, israel)

A170. T cell immune responses to gliadin in coeliac and normal individuals (Ireland)

A171. Immune response in vitro to human fibroblast-derived coeliac disease autoantigen is HLA DR/DQ restricted (Hki, Tre, Finalnd)

A172. Circulating CD45RO+ TcR gammadelta cells in coeliac disease  patients and their healthy family members ( Hki, Tre, Finland)

A173. HLA-DQ2 as a marker of potential coeliac disease among first-degree relatives of coeliac patients 8Spain)

A174.  Relationship between abnormal immunological parameters and the coeliac HLA haplotype in non-coeliac patients. (Edinburgh)

A175. TNF2, a polymorfism of the TNF.-alfa promoter,  is a component of the coeliac disease haplotype.

A176. Restricted T-cell receptor Vbeta gene usage in the skin of patients with dermatitis herpetiformis(DH) . Conclusion: These results support the hypothesis that recognition of an antigen or superantigen is involved in the pathogenesis of DH skin lesions.

A177. Gliadin-induced enteropathy in rats affects activities of intestinal brush-border enzymes (Czech Republic)
Conclusion: Rat model of intestinal enteropathy revealed that alfa-glukosidases increased while lactase, dipeptidylpeptidase (DPP IV)  and  gamma-glutamyltranspeptidase (GGT) decreased after gliadin feeding to newbornd animals.

A178. Experimental model of coeliac disease in non-suckling, artificially fed rats. (Czech republic)

A179. DLA-DQ alleles in Irish setter dogs with naturally occuring gluten-sensitive enteropathy (London, UK)
 
A180. Jejunal leucocyte populations in the early stages of gluten sensitive enteropathy in Irish setter dogs. (London, UK) 

A181. Lamina propria and intraepithelial leucocyte populations in Irish setter dogs with gluten sensitive enteropathy. (London, UK)

torsdag 4 juni 2015

1996 Free Paper Abstracts. A98- A125 Serology.

A98.  Screening relatives of patients with coeliac disedase by means of serum anti-endomysium antibodies .

A99  Human umbilical vein endthelial cells: a new easily available substrate for detecting endomysial antibodies in patients with coeliac disease (Dublin)

A100. Antiednomysium antibody on human umbilical cord vein: a cheap and sensitive diagnostic tool for the screening of celiac disease (Trieste, Italy)

A101.  Evaluation of the endomysiual antibody test in screening for coeliac disease: in a clinical practice setting.  (Dublin)

A102. Human umbilical cord tissue: a suitable substrate for endomysial antibody detection. (UK)

A103. Endomysium autoantibodies on human umbilical cord (HUC) in coeliac disease (Finland)

A104.  Human umbilical cord-derived fibroblasts as antigen in whole cell Elisa for coeliac disease antibodies (Finland)

A105. Connective tissue substrates in serum screening for coeliac disedase (CD).(Tübingen, Germany)

A106. Same substrate for antiendomysium, anti-jejunum and anti-reticulin assay. (Budapest,Hungary)

A107. Endomysium antibodies (EmA) and detection of silent coeliac disease (Barcelona, Spain)

A108.  Human umbilical cord antibodies (HUC-Ab) for CD-screening (Barcelona, spain)

A109 Endomysial antibodies in relation n to celiac disease (CB) activity in lamina propria of jejunal mucosa. (Prague)

A110. Frequency of aspecific staining in the anti-endomysium antibody assay (Budapest, Hungary)

A111.  Improving methods in serum screening for coeliac disease (Tübingen,Germany)

A112. Human liver- suitable antigen for reticulin antibody determination, a prospective study. (Czech Republic)

A113. Three immunological markers may replace intestinal biopsy in the diagnostic approach of coeliac disease (AGA, EMA, ARA)  (Thessaloniki, Greece)

A114. Chronic liver disease may be a cause of false positive anti-endomysium antibody assay. (Scotland, UK)

A115. Screening for coeliac disease with Pharmacia CAP system for detectin anti-gliadin IgG and IgA. (Uppsala, Sweden)

A116.  Dietary intake and false positivity of coeliac disease associated antibodies.(Belfast,  N-Ireland)

A117. UniCAP Gliadin IgA and IgG. New in vitro test system for diagnosis and monitoring of coeliac disease (Uppsala, Sweden)

A118.  The differential diagnosis of coeiac disease and other malabsorption syndromes: IgAEmA and IgGEmA tests (Warsaw, Poland)

A119. Screening tests for coeliac disease using antiendomysium antibody on human umbilical cord section (Budapest, Hungary)

A120. Serological methods for antigliadin antibody (AGA) testing: Secalins as an alternative to gliadins. (Madrid, Spain)

A121. Evaluation of the first quantitative method for the measurement of serum anti-gliadin antibodies (AGA)(Valencia, Spain)

A122. Lack of IgG-type serum anti-endomysium and anti-jejunum antibodies in dermatitis herpetiformis patients. (Budapest, Hungary)

A123. Anti-gliadin antibody producing cells in blood of children with coeliac  disease. (Uppsala, Sweden)

A124. Human  umbilical cord tissue (HUCT) : Substrate for the detection of endomysial antibodies (Dublin, Ireland)

A125.  Screening for coeliac disease among 15- and 16- years old adolescents with gliadin- and endomysial antibodies (Göteborg, Sweden) 

1996 Free Paper Abstracts.Intestinal permeability. A93- A97

A93. Intestinal permeability tests in screening of the general population for coeliac disease (Belfast)

A94.Gut permeability in adults with clinial and silent celiac disease (Sweden)

A95. Lactulose-mannitol test, antigliadin and antireticulin antibodies in the screening for coeliac disease (Finland) 

A96. Intestinal sucrose permeability in celiac disease(CD). Alberta Canada.

A97. A transcellular permeability marker is more efficient than a paracellular one in detecting coeliac disease (Sweden)