Leta i den här bloggen

torsdag 15 september 2016

Vihannes- kala-vuoka

Lasivuokaan pohjalle rypsiöljyä 2 rkl.
Pakastekalan palasia  200g. ( 100 g /henkilö).
 Palat asetetaan öljyn päälle.
Sirotellaan valko ja mustapippuria palojen päälle sekä suolaa hieman.
Asetetaan palojen päälle  ja vuokaan tasaisesti kahden  sipulin siivut.
Peitetään pakastevihanneksilla sipulit ja kalapalat. ( kukkakaalia ja wook-vihanneksia)
 Vispataan keveästi  2 kananmunaa, lasillinen maitoa ja lasillinen vettä, Maustetaan hieman ja valutetaan vihannesten päälle tasaisesti.
Asetetaan alumiinifolio lasivuoan päälle ja lämmitetään vuokaa 1  tunti 175 C-asteessa.
Sitten aukaistaan uuni, poistetaan folio ja annetaan vuoan olla vielä jälkilämmössä sillä aikaa kun valmistetaan pasta tai riisi. Tarkoitus ei ole ruskistaa  vihanneksia tai kalaa , ainoastaan kypsentää ja pehmentää  lämmöllä.. Kypsänä munamaitoliemi  on kokkeloitunutta vihannesten ympärillä.


Keitin tässä kupillisen  riisiä kupillisessa vettä, hieman suolaa. Ensin kiehautin veden ja sitten asetin pikkukattilan kannen päälle ja annoin kiehua miedoimmalla lämmöllä 20 minuuttia, että riisi olisi kypsää. .

Tuorevihanneksena  yksi varsisellerin varsi

Riisin ja kalavuoan  jälkiruokana omia leipomia Saaristolimpun  siivuja pakasteesta , margariinia päälle
 ja kuppi maitokahvia ( suodatinkahvia)

Saaristolimpun resepti on LAILAS- jauhopakkauksessa ( vihreä pakkaus). 

15.9. 2016 



onsdag 14 september 2016

Virviläsoppa

RUOKARESEPTIT

RUOKA-ALMANAKKA vuodelta 2006 January Tammikuu.

VIRVILÄSOPPA Lentil Soup, Marak ´Adashim

6-8 servings 6-8 annosta
11/2 cups lentils 1 1/2 kupillistä virvilöitä
1 large diced onion Yksi iso sipuli pieniksi kuutioiksi paloiteltuna
2 crushed garlic cloves Kaksi valkosipulin kynttä pieninä paloina
2 diced sticks celery 2 varsiselleriä kuutioiksi leikattuina
1 diced carrot 1 porkkana kuutioiksi leikattuna
2 tbsp olive oil 2 rkl oliiviöljyä
6-7 cups water 6-7 kupillista vettä
2 tbsp soup powder 2 ruokalusikallista soppapulveria
salt, pepper suolaa, pippuria
½ tsp cumin ½ teelusikallista kuminaa

  • Soak lentils overnight. 
  • Saute´ onions and garlic in olive oil for 5 mins. 
  • Add vegetables and drained lentils and fry 2-3 more mins. 
  • Add water, seasonings and soup powder (glutenfree) cover, and simmer for än hour. 
  • Serve with croutons. (Glutenfree) 
  • Optional: add 3 sliced frankfurters or smoked meat and cook a few more mins.


OHJE: Liota virvilöitä yön yli.
Paista sipulit ja valkosipuli oliiviöljyssä 5 minuutin ajan.
Lisää vihannekset ja valutetut virvilät
ja paista öljyssä vielä 2-3 minuutin ajan.
Lisää vesi,mausteet  ja soppajauhot. (Tässä asetin pellavansiemeniä kuminan ja jauhojen sijaan)
 Peitä kattila kannella ja kiehuta matalalla lämmöllä tunnin ajan. Tarjoile keittoon sopivan leivän kera.( Gluteeniton näkkileipä)
Keittoon voidaan myös lisätä kolme (gluteenitonta)  nakkia ( frankfurtin makkaraa tai savustettua lihaa) palasina ja keittää vielä viisi minuuttia

*.
Ps. Hebrealainen sana ”3 naknikiot” tarkoittaa suomeksi kolmea nakkimakkaraa ja englantilaisessa käämnöksessä sanotaan ”frankfurter tai savustettu liha”
Oxford sanakirja selittää makkarasta ja nakkimakkarasta:
naknik= sausage, baloney, wurst
naknikija , naknikit = small sausage, hot dog, frankfurter, wiener(Am.) , monikko: naknikiot
Huom:
Suomalaiset kuumassa ilmassa  tai saunottuaan  käyttävät luonnollisesti paljon suolaista makkaraa.
Makkarat ovat  hyvin suolaisia.  jos niitä lisää keittoon, ei kannata lisätä muuta suolaa.

måndag 12 september 2016

Tomaattikeitto

Hunajainen tomaattikeitto, Honeyed Tomato Soup Marak Akvanioth beDvash
(4-6 servings)

1 cup chopped onions (Hakattua sipulia kupillinen)
4 chopped garlic cloves (4 hakattua valkosipulikynttä)
2 tsps salt , (2 teelusikallista suolaa)
4 tbsps oliv oil (4 lusikallista oliiviöljyä)
1 cup water, (kuppi vettä)
½ tsp black pepper, (puoli teelusikallista mustaa pippuria)
2 tbsps honey, (2 lusikalliista hunajaa)
5 cups (1 liter) tomate juice, (yksi litra tomaattijuissia)

  • Heat oil in a large pan and gently saute´onions and garlic with the salt for 10 minutes, until translucent. Add remaining ingredients and simmer covered for 20 minutes. If a smooth consistence is preferred, blend. Serve hot or cold with croutons.

Suomeksi: Kuumenna öljy isossa paistinpannussa ja varovasti, vähässä öljyssä, paista sipulit suolan kera noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat läpikuultavia. Lisää muut ainekset ja kiehuta matalalla lämmöllä kannella peitettynä 20 minuuttia. Jos halutaan tasaisempaa konsistenssia, voi sekoitata. Tarjoa kuumana tai kylmänä soppaleipäpalojen kanssa (crouton).

PS. Tomaattijuissin teen lisäämällä 500 grammaa passeerattua tumaattia vettä niin että tilavuudeksi tulee 1 litra. Tomaattikeitossani ei ole valkosipulia mukana. Käytin vain yhden laadun sipulia.
Leipäpaloina käytän maissikekseistä murrettuja paloja. Suolamääräksi asetin vajaan 1 tlk. Hunajamäärä 2 tlk. Myös öljymäärän puolitin. Pohjolassa suolan tarve on vähäisempi kuin subtropiiksissa. (Engl. resepti on subtrooppiseen ilmastoon).
Muistiin 12.9. 2016



måndag 29 augusti 2016

Dietistityö 2015 gluteenista

https://gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/39651/4/gupea_2077_39651_4.pdf
Dietistikurssin 15. p.työ netistä:


Sahlgrenska Akademin
vidd Göteborgs universitet
Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition
 
Sammanfattning
Titel:Debuten av gluten– Har tidpunkt för glutenintroduktion någon betydelse för risken att utveckla celiaki hos högriskbarn?
 
Författare: Sandra Hagwall Frohm och Maria Ingmar
Handledare: Frode Slinde
Examinator: Mette Axelsen
Linje:Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete:Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp
Datum:
2015-05-26

Kookkosmaitoa aamiaisella

FINAX gluteenitonta Mysliä kuituisesta marjahillosta tehdyssä  sopassa.
Maissikeksin päällä  sakeaa kookkosmaitoa  säilykepurkista. ( Tästä tulee SFA, lyhyitä rasvahappoja)
Aamukahvissa  maidon sijasta kookkosmaitoa  kukkurateelusikallinen.
Kalanmaksaöljyä 1 tlk. (Tästä tulee pitkiä omega3 PUFA- rasvahappoja)

29.8. 2016

Gluteeniton kevyt illallinen: Spagettia, vihannesta, mustikkasoppaa

Gluteenitonta spagettia  jossa on hieman paseerattua tomaattia ja suolaa.

Wook- vihanneksia paistettuna oliiviöljyssä ( josta tulee  cis-MUFA- rasvahappoa)
. Mausteena suolaa ja pippuria.

Mustikkasoppaa  pakastemustikoista. keitto saostettu perunajauhoilla. Makeutena  ruskeaa sokeria.
Suodatinkahvia.
29.8. 2016

tisdag 23 augusti 2016

KOTIVARA (2) Vaatteista

Näin eläkepäivillä olen saanut  koota kotivarani lähinnä aivan omiin tarpeisiin.

Ruokapuoli on  tosiaan aivan oma asiansa ja  se menee jo rutiinisti siitäkin syystä, että pari kertaa vuodessa matkustan Suomeen , kesällä olen mökillä ja siellä  joudun ajattelemaan jokaisesta juomavesipisarasta ja kalorista nämä asiat sellaisiksi että ne vastaavat energiankulutustani .

Mutta  muitakin asioita tulee ajatgella kuin ruoka: Vaatetus, lämpötila.  Suomen kesä on sikäli mukava, että voi sulkea lämmityksen ja  huoneen lämpötila voi nosuta ulkoilman vaikutuksesta paralleelisti  lähemmä 30 astetta C, jolloin tuuletin on  todellinen tarvekalu.Tuuletin toimii sähköllä. Toisaalta liika kuumuus on vähennettävissä varjossa olemisella ja varjostavilla vaatteilla.

Minulla on aina patterilla toimia lämpömittari mukana, mökillä on  toinenkin, tavallinen, jonka voin asettaa varjoon ulos- tai aurinkoon.  Lisäksi on kehonlämpömittari aina mukana.

Suomalaisen suurempi ongelma  aikamitalla ajatellen on kylmyys ja sade.

Koska  minulla on keliakian  kehittymisen aikana myös kilpirauhanen päässyt tulehtumaan ja vähitellen muuttunut hypotyreoottisesksi, lämmönsäätelyni  vaatii  aivan järkiperäistä asian seuraamista.  Normaalioloissa pidän huoneen lämpötilaa 21 asteessa- se pysyy automaattisesti sellaisena nykyään täällä Ruotsissa. kesämökissäkin  säädän  korkeintaan 22 asteeseen jos on sade ja  kylmää. Jos uolkolämpö nousee yli sen,  lasken  säätelylämmön tai suljen lämmön jos ulkona on helle.

Jos kastun  läpikotaisin, kehonlämpöni laskee nopeasti niin että kehonlämpömittari osoittaa alle 35 astetta C. Jos olen jäähtynyt (Ruotsissa) pakkasesta, räntäsateesta tai  kaikki vaatteet kastaneesta sateesta, tapaan ottaa kuuman ammeen aivan kaulaa myöten, jolloin lämpö nousee hetkeksi lähelle 38 astetta- juon myös keitettyä kuumaa vettä-  ja sitten  kehonlämpö palautuu normaalitasoon 36,5 astetta, joka on  tavoitteeni. Samalla koetan katsoa että pulssi on  alueella 60-80.   (EKG.ssä on nimittäin pientä  poikkeamaa, joka  vaikuttaa pulssin säätöjärjestelmään- tämä on tavallista monelle  iäkkäälle).  Minulla pulssi saataa karata nopeaksi tai pudota aivan 50 tasoon. riippuen  joistain  seikoista. Siksi  kontrolloin pulssin päivittäin, että tavoitetaso pysyy.

Vaihtovaatteita pitää olla, lämpimiä sukkia, sukkahousuja,  hameita, T-paitoja, puseroita, lämpöliivi, kaulaliinoja, myssyjä, hansikkaita, sillä kaikki  vaatteet voivat kastua läpimäräksi yhtäkkiä rankkasateessa, joka ei kysy sitä kuinka monta metriä minulla on jäljellä pyörämatkaa mökille.Tarpeetonta  mielestäni on  esim rukoilla että  pilvi ei sataisi juuri minun kohdallani, jos kerran esim joku toinen haluaa siinä kylässä pellolleen sadetta juuri sillä kohdalla ja rukoilee  päinvastoin. Suomenkin miljoonat ihmiset  toivovat miljoonia eri toivomuksia  pisaroitten aseman suhteen. Nykyiset Suomen  rankkasateet ovat kuin  jättitynnyri kaatuisi niskaan ja sitten heti taas on sininen taivas.  Minne se vesi menisi, jos ei saisi sataa niin kuin tahtoo?

Jopa talvitakki voi kastua läpi, koska talvella voi tulla räntäsade näinä vuosina. Sen takia pidän useampia talvitakkeja. Yksi on lahjaksi saamani käytetty  untuvainen erittäin lämmin ja sen panen päälleni jos olen  läpikotaisin vilustunut. Pidän sitä joskus kuuman kylvyn korvikkeena, koska  sen lämpövaikutus on  yhtä tehokas. Minulle on turha puhua sateenvarjosta, siihen tarvitsisi  kolmatta kättä vähintäin ja olen sitä mieltä että sateenvarjon metalliset terävät  kärjet  houkuttelevat  salamaniskua kuin antenni. rankkasadesalamat lyövät suoraan alas.
 Myös  sadetakit  ovat  tietysti olemassa, -voi sanoa. Mielelläni en käytä niitä, koska niitten sisällä  lämpötila kohoaa liian korkeaksi ilman mahdollisuutta haihduttaa. Kyllä tietysti lainasadetakkia olen käyttänyt, suurta kuin teltta, kun halusin rankkasateessa poimia marjoja, jotka muuten olisivat iskeytyneet maahan. Mutta sen jälkeen oli takin alla yhtä märkää kuin ulkopuolella- sellainen hiki siitä tuli.

  Nilkkasukan kokoisia  lämpimiä sukkia minulla on joitakin, mutta kehonlämpöä nostaa parhaiten sukkahousut ja leggings korkuiset  polvisukat, jotka ulottuvat polven yläpuolelle.  Jalanpohjien tulee olla lämpimät.  Tapaan pitää kahdet saappaat Suomessa- kun toiset kastuvat niin toiset ovat ehtineet kuivua sateesta ja hiestä.   Vanhoja kenkiäkään en heti heitä menemään, sillä  kuivat vanhat ovat hyvä vara, parempi kuin märät uudet.
Siis lämmin ja kuiva keho, kuivat ja lämpimät jalanpohjat  on tärkeää. Tavoite.
Koko kehon kattava vaatetus muuten  ei riipu vain säästä vaan toimii myös punkkisuojana ja  hyttysiä vastaan.  Punkkipinsetti  on hyvåä omata. Sillä saa punkin elävänä niin että ketarat ilmassa vain harovat, kun se on irrotettu veriateriasta..

 Olen saanut  konventionellien kaulaliinojen sijaan  useita lahjoja Israelista, keveitä ohuita kaulaliinoja ja  ne ovat tosiaan lämpimiä, estävät ainakin ettei kurkku tule kipeäksi nopeista  säänvaihteluista kesällä.
Talven kaulaliinadesign on paras hankkia Pohjolasta.

Kovalla  helteellä  sitä nukkuu vaikka  lakanan alla, mutta kun kylmä alkaa purra ja kosteus, niin on hyvä pitää eri sorttisia vilttejä,  keinokuituisia moderneja, ja vanhanajan villainenkin viltti välissä ja jokin  keinokuitutäkki- Usea ohut peite on lämpimämpi kuin yksi ainoa paksu. Pussilakana myös muodostaa yhden lämpökerroksen.  Ruotsissa  on pieniä hauskoja vilttejä edullisesti saatavilla. Niitä pidän silmien peittona ja kierrän pään ympäri kuin nukun.  Olen huomannut että se estää vilustumasta. Koska  olen sinisilmäinen ja hyvin myopinen,  olen aika valoherkkä ja haluan sen takia nukkua silmät peitossa, että näkökyky on
aamulla  myös levännyttä.   Lämmin pussipeitto  on sitten   yksi hätävara.  Tietysti lämpöä saa  säilytettyä myös sillä metallifoliolla, "nödfilt" , "värmefolie", lämpöfolio. Olen kerran  sellaistakin käyttänyt.

 Patja on myös onglema-  jos se on kostea ja epäsopiva  se vahingoittaa,  kipeyttää,  selkää ja munuaisia. Kannattaa  ajatella makuualusta tarkoin.  Mökilläni olen  asettanut patjan päälle vielä yhden paksun  keinokuitutäkin tasoittaakseni patjan hiostavaa epäterveellistä vaikutusta.
 Kotivaraan kuuluu   aika paljon vilttejä, patjoja, peittoja, allergisille myös sellaisia että voi nukkua  nenä tukkeutumatta.
Yleensä sitä nukkuu hyvin jos keskivartalo on lämmin. "Vartalovillanen" keskivartalon ympäri on vanha uotilainen niksi.  Sitä voi käyttää froteista aamutakkiakin  yöpaitansa lisäksi ja kun sitoo  vyötäisiltä kunnolla, niin takki ei aukea yön aikana. Toiset nukkuvat sukat jalassa, mutta puolestani mieluummin käärin  sen silmäviltin niskan ja otsan ympäri ja pidän jalkaterät paljaana ainakin kesäkuumalla.

Jos joutuisi  talvioloissa olemaan  vaikka  lämmittämättömässä kesämökissä ( minulla on sähkölämmitys)
tilanne vastaisi kriisitilannetta  kaupunkitalossa.  Ilman kylmyys hengittää olisi todella ongelma, mutta  tuollaista "silmävilttiä"  voi kyllä huppuna pitää  laajemmaltikin pään yli ja lämpökynttilöistä saa kyllä jonkin verran lämpöä luotua.

Vielä ruokapuolesta:
Täytyy sanoa, että ne jotka harrastavat  telttailua kesässä ja talvessa,  ovat ehdottomasti  hyvässä asemassa hankkimiensa  taitojen takia. On hyvä pystyä keittämään vettä  ja ruokaa luonto-olosuhteissa. Näissä kaupunkitaloissa on pihalla  ulkokeittiömahdollisuus. Voi grillata ulkona, jos nyt   pitää sellaisesta stekytemutagener  innehållande mat" kuten  tapaan sanoa grillatusta. Pidän uunissavalmistetusta tai keitetystä  terveellisyyden takia enemmä.

Sinänsä  ruoanlaitto kriisioloissa  voi olla banaaniterttu ja suklaalevy, tupla, mantelikakku   ja limskakori, jos ne ovat olemassa valmiina  sillähetkellä. Mutta tilanteet yllättävät yleensä.  Joten  asiaa pitää tarkasti harkita pitkäjännitteisesti ja ajatella valmiiksi  mitä saattaisi  tapahtua, sillä kriisi kohtaa ja iskee myös lähikauppaan.
mineraaleja joita banaani ja suklaa antavat, saa myös kaakaosta. Kaakaopulveri kuuluu kriisivarastoon. Sitä minulla on aina mukana, sillä siitä teen itse suklaan makuista sekoitusta: kaakaojauhoa,  maitoa tai kermaa vähäisen, vaniljasokeria, murukahvia ja öljyä tai margariinia vähäisen;  sekoitetaan tahnaksi  ja nautitaan esim riisikeksin päälle siveltynä massana.