Lasivuokaan pohjalle rypsiöljyä 2 rkl.
Pakastekalan palasia 200g. ( 100 g /henkilö).
Palat asetetaan öljyn päälle.
Sirotellaan valko ja mustapippuria palojen päälle sekä suolaa hieman.
Asetetaan palojen päälle ja vuokaan tasaisesti kahden sipulin siivut.
Peitetään pakastevihanneksilla sipulit ja kalapalat. ( kukkakaalia ja wook-vihanneksia)
Vispataan keveästi 2 kananmunaa, lasillinen maitoa ja lasillinen vettä, Maustetaan hieman ja valutetaan vihannesten päälle tasaisesti.
Asetetaan alumiinifolio lasivuoan päälle ja lämmitetään vuokaa 1 tunti 175 C-asteessa.
Sitten aukaistaan uuni, poistetaan folio ja annetaan vuoan olla vielä jälkilämmössä sillä aikaa kun valmistetaan pasta tai riisi. Tarkoitus ei ole ruskistaa vihanneksia tai kalaa , ainoastaan kypsentää ja pehmentää lämmöllä.. Kypsänä munamaitoliemi on kokkeloitunutta vihannesten ympärillä.
Keitin tässä kupillisen riisiä kupillisessa vettä, hieman suolaa. Ensin kiehautin veden ja sitten asetin pikkukattilan kannen päälle ja annoin kiehua miedoimmalla lämmöllä 20 minuuttia, että riisi olisi kypsää. .
Tuorevihanneksena yksi varsisellerin varsi.
Riisin ja kalavuoan jälkiruokana omia leipomia Saaristolimpun siivuja pakasteesta , margariinia päälle
ja kuppi maitokahvia ( suodatinkahvia)
Saaristolimpun resepti on LAILAS- jauhopakkauksessa ( vihreä pakkaus).
15.9. 2016
torsdag 15 september 2016
onsdag 14 september 2016
Virviläsoppa
RUOKARESEPTIT
RUOKA-ALMANAKKA
vuodelta 2006 January Tammikuu.
VIRVILÄSOPPA
Lentil Soup, Marak ´Adashim
6-8 servings
6-8 annosta
11/2 cups lentils
1 1/2 kupillistä virvilöitä
1 large diced
onion Yksi iso sipuli pieniksi kuutioiksi paloiteltuna
2 crushed garlic
cloves Kaksi valkosipulin kynttä pieninä paloina
2 diced sticks
celery 2 varsiselleriä kuutioiksi leikattuina
1 diced carrot
1 porkkana kuutioiksi leikattuna
2 tbsp olive
oil 2 rkl oliiviöljyä
6-7 cups water
6-7 kupillista vettä
2 tbsp soup
powder 2 ruokalusikallista soppapulveria
salt, pepper
suolaa, pippuria
½ tsp cumin
½ teelusikallista kuminaa
- Soak lentils overnight.
- Saute´ onions and garlic in olive oil for 5 mins.
- Add vegetables and drained lentils and fry 2-3 more mins.
- Add water, seasonings and soup powder (glutenfree) cover, and simmer for än hour.
- Serve with croutons. (Glutenfree)
- Optional: add 3 sliced frankfurters or smoked meat and cook a few more mins.
OHJE: Liota
virvilöitä yön yli.
Paista sipulit ja
valkosipuli oliiviöljyssä 5 minuutin ajan.
Lisää vihannekset
ja valutetut virvilät
ja paista öljyssä
vielä 2-3 minuutin ajan.
Lisää vesi,mausteet ja soppajauhot. (Tässä asetin pellavansiemeniä kuminan ja jauhojen sijaan)
Peitä kattila kannella ja kiehuta matalalla lämmöllä
tunnin ajan. Tarjoile keittoon sopivan leivän kera.( Gluteeniton näkkileipä)
Keittoon voidaan
myös lisätä kolme (gluteenitonta) nakkia ( frankfurtin makkaraa tai savustettua
lihaa) palasina ja keittää vielä viisi minuuttia
*.
Ps. Hebrealainen sana ”3
naknikiot” tarkoittaa suomeksi kolmea nakkimakkaraa ja
englantilaisessa käämnöksessä sanotaan ”frankfurter tai
savustettu liha”
Makkaran nimistä
lisätietoa: http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/makkara.html
Oxford sanakirja
selittää makkarasta ja nakkimakkarasta:
naknik=
sausage, baloney, wurst
naknikija ,
naknikit = small sausage, hot dog, frankfurter, wiener(Am.) ,
monikko: naknikiot
Huom:
Suomalaiset kuumassa
ilmassa tai saunottuaan käyttävät luonnollisesti paljon suolaista
makkaraa.
Makkarat ovat hyvin suolaisia. jos niitä lisää keittoon, ei kannata lisätä muuta suolaa.
måndag 12 september 2016
Tomaattikeitto
Hunajainen
tomaattikeitto, Honeyed
Tomato Soup Marak Akvanioth beDvash
(4-6 servings)
1 cup chopped
onions (Hakattua sipulia kupillinen)
4 chopped garlic
cloves (4 hakattua valkosipulikynttä)
2 tsps salt ,
(2 teelusikallista suolaa)
4 tbsps oliv oil
(4 lusikallista oliiviöljyä)
1 cup water,
(kuppi vettä)
½ tsp black
pepper, (puoli teelusikallista mustaa pippuria)
2 tbsps honey,
(2 lusikalliista hunajaa)
5 cups (1
liter) tomate juice, (yksi litra tomaattijuissia)
-
Heat oil in a large pan and gently saute´onions and garlic with the salt for 10 minutes, until translucent. Add remaining ingredients and simmer covered for 20 minutes. If a smooth consistence is preferred, blend. Serve hot or cold with croutons.
Suomeksi: Kuumenna
öljy isossa paistinpannussa ja varovasti, vähässä öljyssä,
paista sipulit suolan kera noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat
läpikuultavia. Lisää muut ainekset ja kiehuta matalalla lämmöllä
kannella peitettynä 20 minuuttia. Jos halutaan tasaisempaa
konsistenssia, voi sekoitata. Tarjoa kuumana tai kylmänä
soppaleipäpalojen kanssa (crouton).
PS. Tomaattijuissin
teen lisäämällä 500 grammaa passeerattua tumaattia vettä niin
että tilavuudeksi tulee 1 litra. Tomaattikeitossani ei ole
valkosipulia mukana. Käytin vain yhden laadun sipulia.
Leipäpaloina käytän
maissikekseistä murrettuja paloja. Suolamääräksi asetin vajaan
1 tlk. Hunajamäärä 2 tlk. Myös öljymäärän puolitin.
Pohjolassa suolan tarve on vähäisempi kuin subtropiiksissa. (Engl.
resepti on subtrooppiseen ilmastoon).
Muistiin 12.9. 2016
måndag 29 augusti 2016
Dietistityö 2015 gluteenista
https://gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/39651/4/gupea_2077_39651_4.pdf
Dietistikurssin 15. p.työ netistä:
Dietistikurssin 15. p.työ netistä:
Sahlgrenska Akademin
vidd Göteborgs universitet
Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition
Sammanfattning
Titel:Debuten av gluten– Har tidpunkt för glutenintroduktion någon betydelse för risken att utveckla celiaki hos högriskbarn?
Författare: Sandra Hagwall Frohm och Maria Ingmar
Handledare: Frode Slinde
Examinator: Mette Axelsen
Linje:Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete:Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp
Datum:
2015-05-26
Kookkosmaitoa aamiaisella
FINAX gluteenitonta Mysliä kuituisesta marjahillosta tehdyssä sopassa.
Maissikeksin päällä sakeaa kookkosmaitoa säilykepurkista. ( Tästä tulee SFA, lyhyitä rasvahappoja)
Aamukahvissa maidon sijasta kookkosmaitoa kukkurateelusikallinen.
Kalanmaksaöljyä 1 tlk. (Tästä tulee pitkiä omega3 PUFA- rasvahappoja)
29.8. 2016
Maissikeksin päällä sakeaa kookkosmaitoa säilykepurkista. ( Tästä tulee SFA, lyhyitä rasvahappoja)
Aamukahvissa maidon sijasta kookkosmaitoa kukkurateelusikallinen.
Kalanmaksaöljyä 1 tlk. (Tästä tulee pitkiä omega3 PUFA- rasvahappoja)
29.8. 2016
Gluteeniton kevyt illallinen: Spagettia, vihannesta, mustikkasoppaa
Gluteenitonta spagettia jossa on hieman paseerattua tomaattia ja suolaa.
Wook- vihanneksia paistettuna oliiviöljyssä ( josta tulee cis-MUFA- rasvahappoa)
. Mausteena suolaa ja pippuria.
Mustikkasoppaa pakastemustikoista. keitto saostettu perunajauhoilla. Makeutena ruskeaa sokeria.
Suodatinkahvia.
29.8. 2016
Wook- vihanneksia paistettuna oliiviöljyssä ( josta tulee cis-MUFA- rasvahappoa)
. Mausteena suolaa ja pippuria.
Mustikkasoppaa pakastemustikoista. keitto saostettu perunajauhoilla. Makeutena ruskeaa sokeria.
Suodatinkahvia.
29.8. 2016
tisdag 23 augusti 2016
KOTIVARA (2) Vaatteista
Näin eläkepäivillä olen saanut koota kotivarani lähinnä aivan omiin tarpeisiin.
Ruokapuoli on tosiaan aivan oma asiansa ja se menee jo rutiinisti siitäkin syystä, että pari kertaa vuodessa matkustan Suomeen , kesällä olen mökillä ja siellä joudun ajattelemaan jokaisesta juomavesipisarasta ja kalorista nämä asiat sellaisiksi että ne vastaavat energiankulutustani .
Mutta muitakin asioita tulee ajatgella kuin ruoka: Vaatetus, lämpötila. Suomen kesä on sikäli mukava, että voi sulkea lämmityksen ja huoneen lämpötila voi nosuta ulkoilman vaikutuksesta paralleelisti lähemmä 30 astetta C, jolloin tuuletin on todellinen tarvekalu.Tuuletin toimii sähköllä. Toisaalta liika kuumuus on vähennettävissä varjossa olemisella ja varjostavilla vaatteilla.
Minulla on aina patterilla toimia lämpömittari mukana, mökillä on toinenkin, tavallinen, jonka voin asettaa varjoon ulos- tai aurinkoon. Lisäksi on kehonlämpömittari aina mukana.
Suomalaisen suurempi ongelma aikamitalla ajatellen on kylmyys ja sade.
Koska minulla on keliakian kehittymisen aikana myös kilpirauhanen päässyt tulehtumaan ja vähitellen muuttunut hypotyreoottisesksi, lämmönsäätelyni vaatii aivan järkiperäistä asian seuraamista. Normaalioloissa pidän huoneen lämpötilaa 21 asteessa- se pysyy automaattisesti sellaisena nykyään täällä Ruotsissa. kesämökissäkin säädän korkeintaan 22 asteeseen jos on sade ja kylmää. Jos uolkolämpö nousee yli sen, lasken säätelylämmön tai suljen lämmön jos ulkona on helle.
Jos kastun läpikotaisin, kehonlämpöni laskee nopeasti niin että kehonlämpömittari osoittaa alle 35 astetta C. Jos olen jäähtynyt (Ruotsissa) pakkasesta, räntäsateesta tai kaikki vaatteet kastaneesta sateesta, tapaan ottaa kuuman ammeen aivan kaulaa myöten, jolloin lämpö nousee hetkeksi lähelle 38 astetta- juon myös keitettyä kuumaa vettä- ja sitten kehonlämpö palautuu normaalitasoon 36,5 astetta, joka on tavoitteeni. Samalla koetan katsoa että pulssi on alueella 60-80. (EKG.ssä on nimittäin pientä poikkeamaa, joka vaikuttaa pulssin säätöjärjestelmään- tämä on tavallista monelle iäkkäälle). Minulla pulssi saataa karata nopeaksi tai pudota aivan 50 tasoon. riippuen joistain seikoista. Siksi kontrolloin pulssin päivittäin, että tavoitetaso pysyy.
Vaihtovaatteita pitää olla, lämpimiä sukkia, sukkahousuja, hameita, T-paitoja, puseroita, lämpöliivi, kaulaliinoja, myssyjä, hansikkaita, sillä kaikki vaatteet voivat kastua läpimäräksi yhtäkkiä rankkasateessa, joka ei kysy sitä kuinka monta metriä minulla on jäljellä pyörämatkaa mökille.Tarpeetonta mielestäni on esim rukoilla että pilvi ei sataisi juuri minun kohdallani, jos kerran esim joku toinen haluaa siinä kylässä pellolleen sadetta juuri sillä kohdalla ja rukoilee päinvastoin. Suomenkin miljoonat ihmiset toivovat miljoonia eri toivomuksia pisaroitten aseman suhteen. Nykyiset Suomen rankkasateet ovat kuin jättitynnyri kaatuisi niskaan ja sitten heti taas on sininen taivas. Minne se vesi menisi, jos ei saisi sataa niin kuin tahtoo?
Jopa talvitakki voi kastua läpi, koska talvella voi tulla räntäsade näinä vuosina. Sen takia pidän useampia talvitakkeja. Yksi on lahjaksi saamani käytetty untuvainen erittäin lämmin ja sen panen päälleni jos olen läpikotaisin vilustunut. Pidän sitä joskus kuuman kylvyn korvikkeena, koska sen lämpövaikutus on yhtä tehokas. Minulle on turha puhua sateenvarjosta, siihen tarvitsisi kolmatta kättä vähintäin ja olen sitä mieltä että sateenvarjon metalliset terävät kärjet houkuttelevat salamaniskua kuin antenni. rankkasadesalamat lyövät suoraan alas.
Myös sadetakit ovat tietysti olemassa, -voi sanoa. Mielelläni en käytä niitä, koska niitten sisällä lämpötila kohoaa liian korkeaksi ilman mahdollisuutta haihduttaa. Kyllä tietysti lainasadetakkia olen käyttänyt, suurta kuin teltta, kun halusin rankkasateessa poimia marjoja, jotka muuten olisivat iskeytyneet maahan. Mutta sen jälkeen oli takin alla yhtä märkää kuin ulkopuolella- sellainen hiki siitä tuli.
Nilkkasukan kokoisia lämpimiä sukkia minulla on joitakin, mutta kehonlämpöä nostaa parhaiten sukkahousut ja leggings korkuiset polvisukat, jotka ulottuvat polven yläpuolelle. Jalanpohjien tulee olla lämpimät. Tapaan pitää kahdet saappaat Suomessa- kun toiset kastuvat niin toiset ovat ehtineet kuivua sateesta ja hiestä. Vanhoja kenkiäkään en heti heitä menemään, sillä kuivat vanhat ovat hyvä vara, parempi kuin märät uudet.
Siis lämmin ja kuiva keho, kuivat ja lämpimät jalanpohjat on tärkeää. Tavoite.
Koko kehon kattava vaatetus muuten ei riipu vain säästä vaan toimii myös punkkisuojana ja hyttysiä vastaan. Punkkipinsetti on hyvåä omata. Sillä saa punkin elävänä niin että ketarat ilmassa vain harovat, kun se on irrotettu veriateriasta..
Olen saanut konventionellien kaulaliinojen sijaan useita lahjoja Israelista, keveitä ohuita kaulaliinoja ja ne ovat tosiaan lämpimiä, estävät ainakin ettei kurkku tule kipeäksi nopeista säänvaihteluista kesällä.
Talven kaulaliinadesign on paras hankkia Pohjolasta.
Kovalla helteellä sitä nukkuu vaikka lakanan alla, mutta kun kylmä alkaa purra ja kosteus, niin on hyvä pitää eri sorttisia vilttejä, keinokuituisia moderneja, ja vanhanajan villainenkin viltti välissä ja jokin keinokuitutäkki- Usea ohut peite on lämpimämpi kuin yksi ainoa paksu. Pussilakana myös muodostaa yhden lämpökerroksen. Ruotsissa on pieniä hauskoja vilttejä edullisesti saatavilla. Niitä pidän silmien peittona ja kierrän pään ympäri kuin nukun. Olen huomannut että se estää vilustumasta. Koska olen sinisilmäinen ja hyvin myopinen, olen aika valoherkkä ja haluan sen takia nukkua silmät peitossa, että näkökyky on
aamulla myös levännyttä. Lämmin pussipeitto on sitten yksi hätävara. Tietysti lämpöä saa säilytettyä myös sillä metallifoliolla, "nödfilt" , "värmefolie", lämpöfolio. Olen kerran sellaistakin käyttänyt.
Patja on myös onglema- jos se on kostea ja epäsopiva se vahingoittaa, kipeyttää, selkää ja munuaisia. Kannattaa ajatella makuualusta tarkoin. Mökilläni olen asettanut patjan päälle vielä yhden paksun keinokuitutäkin tasoittaakseni patjan hiostavaa epäterveellistä vaikutusta.
Kotivaraan kuuluu aika paljon vilttejä, patjoja, peittoja, allergisille myös sellaisia että voi nukkua nenä tukkeutumatta.
Yleensä sitä nukkuu hyvin jos keskivartalo on lämmin. "Vartalovillanen" keskivartalon ympäri on vanha uotilainen niksi. Sitä voi käyttää froteista aamutakkiakin yöpaitansa lisäksi ja kun sitoo vyötäisiltä kunnolla, niin takki ei aukea yön aikana. Toiset nukkuvat sukat jalassa, mutta puolestani mieluummin käärin sen silmäviltin niskan ja otsan ympäri ja pidän jalkaterät paljaana ainakin kesäkuumalla.
Jos joutuisi talvioloissa olemaan vaikka lämmittämättömässä kesämökissä ( minulla on sähkölämmitys)
tilanne vastaisi kriisitilannetta kaupunkitalossa. Ilman kylmyys hengittää olisi todella ongelma, mutta tuollaista "silmävilttiä" voi kyllä huppuna pitää laajemmaltikin pään yli ja lämpökynttilöistä saa kyllä jonkin verran lämpöä luotua.
Vielä ruokapuolesta:
Täytyy sanoa, että ne jotka harrastavat telttailua kesässä ja talvessa, ovat ehdottomasti hyvässä asemassa hankkimiensa taitojen takia. On hyvä pystyä keittämään vettä ja ruokaa luonto-olosuhteissa. Näissä kaupunkitaloissa on pihalla ulkokeittiömahdollisuus. Voi grillata ulkona, jos nyt pitää sellaisesta stekytemutagener innehållande mat" kuten tapaan sanoa grillatusta. Pidän uunissavalmistetusta tai keitetystä terveellisyyden takia enemmä.
Sinänsä ruoanlaitto kriisioloissa voi olla banaaniterttu ja suklaalevy, tupla, mantelikakku ja limskakori, jos ne ovat olemassa valmiina sillähetkellä. Mutta tilanteet yllättävät yleensä. Joten asiaa pitää tarkasti harkita pitkäjännitteisesti ja ajatella valmiiksi mitä saattaisi tapahtua, sillä kriisi kohtaa ja iskee myös lähikauppaan.
mineraaleja joita banaani ja suklaa antavat, saa myös kaakaosta. Kaakaopulveri kuuluu kriisivarastoon. Sitä minulla on aina mukana, sillä siitä teen itse suklaan makuista sekoitusta: kaakaojauhoa, maitoa tai kermaa vähäisen, vaniljasokeria, murukahvia ja öljyä tai margariinia vähäisen; sekoitetaan tahnaksi ja nautitaan esim riisikeksin päälle siveltynä massana.
Ruokapuoli on tosiaan aivan oma asiansa ja se menee jo rutiinisti siitäkin syystä, että pari kertaa vuodessa matkustan Suomeen , kesällä olen mökillä ja siellä joudun ajattelemaan jokaisesta juomavesipisarasta ja kalorista nämä asiat sellaisiksi että ne vastaavat energiankulutustani .
Mutta muitakin asioita tulee ajatgella kuin ruoka: Vaatetus, lämpötila. Suomen kesä on sikäli mukava, että voi sulkea lämmityksen ja huoneen lämpötila voi nosuta ulkoilman vaikutuksesta paralleelisti lähemmä 30 astetta C, jolloin tuuletin on todellinen tarvekalu.Tuuletin toimii sähköllä. Toisaalta liika kuumuus on vähennettävissä varjossa olemisella ja varjostavilla vaatteilla.
Minulla on aina patterilla toimia lämpömittari mukana, mökillä on toinenkin, tavallinen, jonka voin asettaa varjoon ulos- tai aurinkoon. Lisäksi on kehonlämpömittari aina mukana.
Suomalaisen suurempi ongelma aikamitalla ajatellen on kylmyys ja sade.
Koska minulla on keliakian kehittymisen aikana myös kilpirauhanen päässyt tulehtumaan ja vähitellen muuttunut hypotyreoottisesksi, lämmönsäätelyni vaatii aivan järkiperäistä asian seuraamista. Normaalioloissa pidän huoneen lämpötilaa 21 asteessa- se pysyy automaattisesti sellaisena nykyään täällä Ruotsissa. kesämökissäkin säädän korkeintaan 22 asteeseen jos on sade ja kylmää. Jos uolkolämpö nousee yli sen, lasken säätelylämmön tai suljen lämmön jos ulkona on helle.
Jos kastun läpikotaisin, kehonlämpöni laskee nopeasti niin että kehonlämpömittari osoittaa alle 35 astetta C. Jos olen jäähtynyt (Ruotsissa) pakkasesta, räntäsateesta tai kaikki vaatteet kastaneesta sateesta, tapaan ottaa kuuman ammeen aivan kaulaa myöten, jolloin lämpö nousee hetkeksi lähelle 38 astetta- juon myös keitettyä kuumaa vettä- ja sitten kehonlämpö palautuu normaalitasoon 36,5 astetta, joka on tavoitteeni. Samalla koetan katsoa että pulssi on alueella 60-80. (EKG.ssä on nimittäin pientä poikkeamaa, joka vaikuttaa pulssin säätöjärjestelmään- tämä on tavallista monelle iäkkäälle). Minulla pulssi saataa karata nopeaksi tai pudota aivan 50 tasoon. riippuen joistain seikoista. Siksi kontrolloin pulssin päivittäin, että tavoitetaso pysyy.
Vaihtovaatteita pitää olla, lämpimiä sukkia, sukkahousuja, hameita, T-paitoja, puseroita, lämpöliivi, kaulaliinoja, myssyjä, hansikkaita, sillä kaikki vaatteet voivat kastua läpimäräksi yhtäkkiä rankkasateessa, joka ei kysy sitä kuinka monta metriä minulla on jäljellä pyörämatkaa mökille.Tarpeetonta mielestäni on esim rukoilla että pilvi ei sataisi juuri minun kohdallani, jos kerran esim joku toinen haluaa siinä kylässä pellolleen sadetta juuri sillä kohdalla ja rukoilee päinvastoin. Suomenkin miljoonat ihmiset toivovat miljoonia eri toivomuksia pisaroitten aseman suhteen. Nykyiset Suomen rankkasateet ovat kuin jättitynnyri kaatuisi niskaan ja sitten heti taas on sininen taivas. Minne se vesi menisi, jos ei saisi sataa niin kuin tahtoo?
Jopa talvitakki voi kastua läpi, koska talvella voi tulla räntäsade näinä vuosina. Sen takia pidän useampia talvitakkeja. Yksi on lahjaksi saamani käytetty untuvainen erittäin lämmin ja sen panen päälleni jos olen läpikotaisin vilustunut. Pidän sitä joskus kuuman kylvyn korvikkeena, koska sen lämpövaikutus on yhtä tehokas. Minulle on turha puhua sateenvarjosta, siihen tarvitsisi kolmatta kättä vähintäin ja olen sitä mieltä että sateenvarjon metalliset terävät kärjet houkuttelevat salamaniskua kuin antenni. rankkasadesalamat lyövät suoraan alas.
Myös sadetakit ovat tietysti olemassa, -voi sanoa. Mielelläni en käytä niitä, koska niitten sisällä lämpötila kohoaa liian korkeaksi ilman mahdollisuutta haihduttaa. Kyllä tietysti lainasadetakkia olen käyttänyt, suurta kuin teltta, kun halusin rankkasateessa poimia marjoja, jotka muuten olisivat iskeytyneet maahan. Mutta sen jälkeen oli takin alla yhtä märkää kuin ulkopuolella- sellainen hiki siitä tuli.
Nilkkasukan kokoisia lämpimiä sukkia minulla on joitakin, mutta kehonlämpöä nostaa parhaiten sukkahousut ja leggings korkuiset polvisukat, jotka ulottuvat polven yläpuolelle. Jalanpohjien tulee olla lämpimät. Tapaan pitää kahdet saappaat Suomessa- kun toiset kastuvat niin toiset ovat ehtineet kuivua sateesta ja hiestä. Vanhoja kenkiäkään en heti heitä menemään, sillä kuivat vanhat ovat hyvä vara, parempi kuin märät uudet.
Siis lämmin ja kuiva keho, kuivat ja lämpimät jalanpohjat on tärkeää. Tavoite.
Koko kehon kattava vaatetus muuten ei riipu vain säästä vaan toimii myös punkkisuojana ja hyttysiä vastaan. Punkkipinsetti on hyvåä omata. Sillä saa punkin elävänä niin että ketarat ilmassa vain harovat, kun se on irrotettu veriateriasta..
Olen saanut konventionellien kaulaliinojen sijaan useita lahjoja Israelista, keveitä ohuita kaulaliinoja ja ne ovat tosiaan lämpimiä, estävät ainakin ettei kurkku tule kipeäksi nopeista säänvaihteluista kesällä.
Talven kaulaliinadesign on paras hankkia Pohjolasta.
Kovalla helteellä sitä nukkuu vaikka lakanan alla, mutta kun kylmä alkaa purra ja kosteus, niin on hyvä pitää eri sorttisia vilttejä, keinokuituisia moderneja, ja vanhanajan villainenkin viltti välissä ja jokin keinokuitutäkki- Usea ohut peite on lämpimämpi kuin yksi ainoa paksu. Pussilakana myös muodostaa yhden lämpökerroksen. Ruotsissa on pieniä hauskoja vilttejä edullisesti saatavilla. Niitä pidän silmien peittona ja kierrän pään ympäri kuin nukun. Olen huomannut että se estää vilustumasta. Koska olen sinisilmäinen ja hyvin myopinen, olen aika valoherkkä ja haluan sen takia nukkua silmät peitossa, että näkökyky on
aamulla myös levännyttä. Lämmin pussipeitto on sitten yksi hätävara. Tietysti lämpöä saa säilytettyä myös sillä metallifoliolla, "nödfilt" , "värmefolie", lämpöfolio. Olen kerran sellaistakin käyttänyt.
Patja on myös onglema- jos se on kostea ja epäsopiva se vahingoittaa, kipeyttää, selkää ja munuaisia. Kannattaa ajatella makuualusta tarkoin. Mökilläni olen asettanut patjan päälle vielä yhden paksun keinokuitutäkin tasoittaakseni patjan hiostavaa epäterveellistä vaikutusta.
Kotivaraan kuuluu aika paljon vilttejä, patjoja, peittoja, allergisille myös sellaisia että voi nukkua nenä tukkeutumatta.
Yleensä sitä nukkuu hyvin jos keskivartalo on lämmin. "Vartalovillanen" keskivartalon ympäri on vanha uotilainen niksi. Sitä voi käyttää froteista aamutakkiakin yöpaitansa lisäksi ja kun sitoo vyötäisiltä kunnolla, niin takki ei aukea yön aikana. Toiset nukkuvat sukat jalassa, mutta puolestani mieluummin käärin sen silmäviltin niskan ja otsan ympäri ja pidän jalkaterät paljaana ainakin kesäkuumalla.
Jos joutuisi talvioloissa olemaan vaikka lämmittämättömässä kesämökissä ( minulla on sähkölämmitys)
tilanne vastaisi kriisitilannetta kaupunkitalossa. Ilman kylmyys hengittää olisi todella ongelma, mutta tuollaista "silmävilttiä" voi kyllä huppuna pitää laajemmaltikin pään yli ja lämpökynttilöistä saa kyllä jonkin verran lämpöä luotua.
Vielä ruokapuolesta:
Täytyy sanoa, että ne jotka harrastavat telttailua kesässä ja talvessa, ovat ehdottomasti hyvässä asemassa hankkimiensa taitojen takia. On hyvä pystyä keittämään vettä ja ruokaa luonto-olosuhteissa. Näissä kaupunkitaloissa on pihalla ulkokeittiömahdollisuus. Voi grillata ulkona, jos nyt pitää sellaisesta stekytemutagener innehållande mat" kuten tapaan sanoa grillatusta. Pidän uunissavalmistetusta tai keitetystä terveellisyyden takia enemmä.
Sinänsä ruoanlaitto kriisioloissa voi olla banaaniterttu ja suklaalevy, tupla, mantelikakku ja limskakori, jos ne ovat olemassa valmiina sillähetkellä. Mutta tilanteet yllättävät yleensä. Joten asiaa pitää tarkasti harkita pitkäjännitteisesti ja ajatella valmiiksi mitä saattaisi tapahtua, sillä kriisi kohtaa ja iskee myös lähikauppaan.
mineraaleja joita banaani ja suklaa antavat, saa myös kaakaosta. Kaakaopulveri kuuluu kriisivarastoon. Sitä minulla on aina mukana, sillä siitä teen itse suklaan makuista sekoitusta: kaakaojauhoa, maitoa tai kermaa vähäisen, vaniljasokeria, murukahvia ja öljyä tai margariinia vähäisen; sekoitetaan tahnaksi ja nautitaan esim riisikeksin päälle siveltynä massana.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)