Leta i den här bloggen

tisdag 23 augusti 2016

KOTIVARA (2) Vaatteista

Näin eläkepäivillä olen saanut  koota kotivarani lähinnä aivan omiin tarpeisiin.

Ruokapuoli on  tosiaan aivan oma asiansa ja  se menee jo rutiinisti siitäkin syystä, että pari kertaa vuodessa matkustan Suomeen , kesällä olen mökillä ja siellä  joudun ajattelemaan jokaisesta juomavesipisarasta ja kalorista nämä asiat sellaisiksi että ne vastaavat energiankulutustani .

Mutta  muitakin asioita tulee ajatgella kuin ruoka: Vaatetus, lämpötila.  Suomen kesä on sikäli mukava, että voi sulkea lämmityksen ja  huoneen lämpötila voi nosuta ulkoilman vaikutuksesta paralleelisti  lähemmä 30 astetta C, jolloin tuuletin on  todellinen tarvekalu.Tuuletin toimii sähköllä. Toisaalta liika kuumuus on vähennettävissä varjossa olemisella ja varjostavilla vaatteilla.

Minulla on aina patterilla toimia lämpömittari mukana, mökillä on  toinenkin, tavallinen, jonka voin asettaa varjoon ulos- tai aurinkoon.  Lisäksi on kehonlämpömittari aina mukana.

Suomalaisen suurempi ongelma  aikamitalla ajatellen on kylmyys ja sade.

Koska  minulla on keliakian  kehittymisen aikana myös kilpirauhanen päässyt tulehtumaan ja vähitellen muuttunut hypotyreoottisesksi, lämmönsäätelyni  vaatii  aivan järkiperäistä asian seuraamista.  Normaalioloissa pidän huoneen lämpötilaa 21 asteessa- se pysyy automaattisesti sellaisena nykyään täällä Ruotsissa. kesämökissäkin  säädän  korkeintaan 22 asteeseen jos on sade ja  kylmää. Jos uolkolämpö nousee yli sen,  lasken  säätelylämmön tai suljen lämmön jos ulkona on helle.

Jos kastun  läpikotaisin, kehonlämpöni laskee nopeasti niin että kehonlämpömittari osoittaa alle 35 astetta C. Jos olen jäähtynyt (Ruotsissa) pakkasesta, räntäsateesta tai  kaikki vaatteet kastaneesta sateesta, tapaan ottaa kuuman ammeen aivan kaulaa myöten, jolloin lämpö nousee hetkeksi lähelle 38 astetta- juon myös keitettyä kuumaa vettä-  ja sitten  kehonlämpö palautuu normaalitasoon 36,5 astetta, joka on  tavoitteeni. Samalla koetan katsoa että pulssi on  alueella 60-80.   (EKG.ssä on nimittäin pientä  poikkeamaa, joka  vaikuttaa pulssin säätöjärjestelmään- tämä on tavallista monelle  iäkkäälle).  Minulla pulssi saataa karata nopeaksi tai pudota aivan 50 tasoon. riippuen  joistain  seikoista. Siksi  kontrolloin pulssin päivittäin, että tavoitetaso pysyy.

Vaihtovaatteita pitää olla, lämpimiä sukkia, sukkahousuja,  hameita, T-paitoja, puseroita, lämpöliivi, kaulaliinoja, myssyjä, hansikkaita, sillä kaikki  vaatteet voivat kastua läpimäräksi yhtäkkiä rankkasateessa, joka ei kysy sitä kuinka monta metriä minulla on jäljellä pyörämatkaa mökille.Tarpeetonta  mielestäni on  esim rukoilla että  pilvi ei sataisi juuri minun kohdallani, jos kerran esim joku toinen haluaa siinä kylässä pellolleen sadetta juuri sillä kohdalla ja rukoilee  päinvastoin. Suomenkin miljoonat ihmiset  toivovat miljoonia eri toivomuksia  pisaroitten aseman suhteen. Nykyiset Suomen  rankkasateet ovat kuin  jättitynnyri kaatuisi niskaan ja sitten heti taas on sininen taivas.  Minne se vesi menisi, jos ei saisi sataa niin kuin tahtoo?

Jopa talvitakki voi kastua läpi, koska talvella voi tulla räntäsade näinä vuosina. Sen takia pidän useampia talvitakkeja. Yksi on lahjaksi saamani käytetty  untuvainen erittäin lämmin ja sen panen päälleni jos olen  läpikotaisin vilustunut. Pidän sitä joskus kuuman kylvyn korvikkeena, koska  sen lämpövaikutus on  yhtä tehokas. Minulle on turha puhua sateenvarjosta, siihen tarvitsisi  kolmatta kättä vähintäin ja olen sitä mieltä että sateenvarjon metalliset terävät  kärjet  houkuttelevat  salamaniskua kuin antenni. rankkasadesalamat lyövät suoraan alas.
 Myös  sadetakit  ovat  tietysti olemassa, -voi sanoa. Mielelläni en käytä niitä, koska niitten sisällä  lämpötila kohoaa liian korkeaksi ilman mahdollisuutta haihduttaa. Kyllä tietysti lainasadetakkia olen käyttänyt, suurta kuin teltta, kun halusin rankkasateessa poimia marjoja, jotka muuten olisivat iskeytyneet maahan. Mutta sen jälkeen oli takin alla yhtä märkää kuin ulkopuolella- sellainen hiki siitä tuli.

  Nilkkasukan kokoisia  lämpimiä sukkia minulla on joitakin, mutta kehonlämpöä nostaa parhaiten sukkahousut ja leggings korkuiset  polvisukat, jotka ulottuvat polven yläpuolelle.  Jalanpohjien tulee olla lämpimät.  Tapaan pitää kahdet saappaat Suomessa- kun toiset kastuvat niin toiset ovat ehtineet kuivua sateesta ja hiestä.   Vanhoja kenkiäkään en heti heitä menemään, sillä  kuivat vanhat ovat hyvä vara, parempi kuin märät uudet.
Siis lämmin ja kuiva keho, kuivat ja lämpimät jalanpohjat  on tärkeää. Tavoite.
Koko kehon kattava vaatetus muuten  ei riipu vain säästä vaan toimii myös punkkisuojana ja  hyttysiä vastaan.  Punkkipinsetti  on hyvåä omata. Sillä saa punkin elävänä niin että ketarat ilmassa vain harovat, kun se on irrotettu veriateriasta..

 Olen saanut  konventionellien kaulaliinojen sijaan  useita lahjoja Israelista, keveitä ohuita kaulaliinoja ja  ne ovat tosiaan lämpimiä, estävät ainakin ettei kurkku tule kipeäksi nopeista  säänvaihteluista kesällä.
Talven kaulaliinadesign on paras hankkia Pohjolasta.

Kovalla  helteellä  sitä nukkuu vaikka  lakanan alla, mutta kun kylmä alkaa purra ja kosteus, niin on hyvä pitää eri sorttisia vilttejä,  keinokuituisia moderneja, ja vanhanajan villainenkin viltti välissä ja jokin  keinokuitutäkki- Usea ohut peite on lämpimämpi kuin yksi ainoa paksu. Pussilakana myös muodostaa yhden lämpökerroksen.  Ruotsissa  on pieniä hauskoja vilttejä edullisesti saatavilla. Niitä pidän silmien peittona ja kierrän pään ympäri kuin nukun.  Olen huomannut että se estää vilustumasta. Koska  olen sinisilmäinen ja hyvin myopinen,  olen aika valoherkkä ja haluan sen takia nukkua silmät peitossa, että näkökyky on
aamulla  myös levännyttä.   Lämmin pussipeitto  on sitten   yksi hätävara.  Tietysti lämpöä saa  säilytettyä myös sillä metallifoliolla, "nödfilt" , "värmefolie", lämpöfolio. Olen kerran  sellaistakin käyttänyt.

 Patja on myös onglema-  jos se on kostea ja epäsopiva  se vahingoittaa,  kipeyttää,  selkää ja munuaisia. Kannattaa  ajatella makuualusta tarkoin.  Mökilläni olen  asettanut patjan päälle vielä yhden paksun  keinokuitutäkin tasoittaakseni patjan hiostavaa epäterveellistä vaikutusta.
 Kotivaraan kuuluu   aika paljon vilttejä, patjoja, peittoja, allergisille myös sellaisia että voi nukkua  nenä tukkeutumatta.
Yleensä sitä nukkuu hyvin jos keskivartalo on lämmin. "Vartalovillanen" keskivartalon ympäri on vanha uotilainen niksi.  Sitä voi käyttää froteista aamutakkiakin  yöpaitansa lisäksi ja kun sitoo  vyötäisiltä kunnolla, niin takki ei aukea yön aikana. Toiset nukkuvat sukat jalassa, mutta puolestani mieluummin käärin  sen silmäviltin niskan ja otsan ympäri ja pidän jalkaterät paljaana ainakin kesäkuumalla.

Jos joutuisi  talvioloissa olemaan  vaikka  lämmittämättömässä kesämökissä ( minulla on sähkölämmitys)
tilanne vastaisi kriisitilannetta  kaupunkitalossa.  Ilman kylmyys hengittää olisi todella ongelma, mutta  tuollaista "silmävilttiä"  voi kyllä huppuna pitää  laajemmaltikin pään yli ja lämpökynttilöistä saa kyllä jonkin verran lämpöä luotua.

Vielä ruokapuolesta:
Täytyy sanoa, että ne jotka harrastavat  telttailua kesässä ja talvessa,  ovat ehdottomasti  hyvässä asemassa hankkimiensa  taitojen takia. On hyvä pystyä keittämään vettä  ja ruokaa luonto-olosuhteissa. Näissä kaupunkitaloissa on pihalla  ulkokeittiömahdollisuus. Voi grillata ulkona, jos nyt   pitää sellaisesta stekytemutagener  innehållande mat" kuten  tapaan sanoa grillatusta. Pidän uunissavalmistetusta tai keitetystä  terveellisyyden takia enemmä.

Sinänsä  ruoanlaitto kriisioloissa  voi olla banaaniterttu ja suklaalevy, tupla, mantelikakku   ja limskakori, jos ne ovat olemassa valmiina  sillähetkellä. Mutta tilanteet yllättävät yleensä.  Joten  asiaa pitää tarkasti harkita pitkäjännitteisesti ja ajatella valmiiksi  mitä saattaisi  tapahtua, sillä kriisi kohtaa ja iskee myös lähikauppaan.
mineraaleja joita banaani ja suklaa antavat, saa myös kaakaosta. Kaakaopulveri kuuluu kriisivarastoon. Sitä minulla on aina mukana, sillä siitä teen itse suklaan makuista sekoitusta: kaakaojauhoa,  maitoa tai kermaa vähäisen, vaniljasokeria, murukahvia ja öljyä tai margariinia vähäisen;  sekoitetaan tahnaksi  ja nautitaan esim riisikeksin päälle siveltynä massana. 


Inga kommentarer: