Leta i den här bloggen

tisdag 23 augusti 2016

Tavallinen aamiainen

Minulla on tapana asettaa kello määräaikaan aamulla ja vaikka heräisin vähän ennen  asettamaani aikaa pysyttelen vielä vuoteessa, sillä koetan pitää yöunen pituuden jokseenkin stabiilina ja ainakin 8-tuntisena. Se on osoittautunut parhaimmaksi estämään verenpainepiikkejä. Näin voin  säätää vain  näissä kotioloissa ja  vakuutan itselleni, että olenhan eläkkeellä, joten ei ole välttämättä herättävä  stressissä    arousel-aallon  nousussa. .
Sitten tapaan katsoa painoni, sillä   minulla se muuttuu herkästi energiankäytön, liikkumisen ja suolan ja proteiinin käytön mukaan.  Jos  joka päivä peräklkäin  esim nousee paino, tarkistan että liikun enemmän ja  vältän liika suolaa ja liika proteiinia. Ja varsinkin vältän syödä  jotain juhla-ateriaa iltamyöhään- mihin lankeaa kun käy tuttavilla.

Niin. Siis tänään on nämä  variabelit  normaaleina ja otan normaalin aamiaisen:
Kulhollinen laktoositonta jogurttia ja GFD FINAX-mysliä.
Rusticoleipää (Schär)  2 siivua , margariinia. Suodatinkahvia ( Caribialainen aromi)  ja vähän maitoa kahvissa. Margariinin rasvapitoisuus on  39% ja suolapitoisuus 1,5 g.
Keitän  yhden kananmunan.
otan aamuvitamiineja: Tänään ACO kalanmaksaöljyä 1 tlk. Folacin puoli tablettia..
Sitten myös päivän  tavalliset lääkkeet  (Levaxin, Diureettia  puoli tablettia,  ja Atacandia 1/4 tablettia..Lasillinen vettä. Tietysti  noita lääkkeitä olisi pitänyt ottaa ennen ruokaa, mutta  nyt vain otin  ruoan jälkeen. Sattuuhan sitä.  Ja sitä paitsi  en oikein tiedä kumpi on parempikaan, jotta  saan stabiilin vaikutuksen pulssiin ja verenpaineeseen.  Minun verenpaineeni toimii kuin meren pinta. Joskus se tuottaa  edeltä arvaamattoman sahaavan  hyökylainesarjan.  Luulen että se on jokin fysiologinen  seikka enkä saa sitä näppeihin. Ei ole olemassakaan jotain verenpainelääkettä, jota voisi ottaa konemaisesti koko ajan vuodesta toiseen.  ja omata  optimaaliset arvot ja  normaalin  reaktiivuuskykynsäkin samalla.
Aamupalassani ei ollut yhtään lisäsokeria, mutta  valmiselintarvikkeissa mainitaan kyllä sokeripitoisuuksia seuraavasti: GFD- Myslissä on sokereita 18 g/ 100 g.  Maidossa on sokerilaatuja 3,1 g / 100 g.

  • Sitten teen  vohvelitaikinan valmiiksi lounasta varten.

Tähän vohvelitaikinaan teen vesipohjaan seuraavan lisäyksen. 1 kananmuna,  vähän maitoa, rahkapurkin loppurahka.  1 rkl pellavansiemeniä, 1 rkl hirssihiutaleita, 1 rkl tattarihiutaleita, 2 rkl Fibrex- kuitua, 1 rkl kuorimattomia seesaminsiemeniä ja tilkkanen oliiviöljyä.
En aseta suolaa tässä vaiheessa.  Vasta siten kun olen tehnyt  vohvelia, ja kokeillut sen tämänkertaista makua, sillä maito ja rahka mm sisältävät vähän  suolaakin.  Nyt taikina saa olla jääkaapissa  lounaaseen asti. Siinä olevat osaset ottavat vettä ja konsistenssi muuttuu, joten konsistenssi pitää tarkistaa ennen  kun alkaa tehdä vohvelia. Lailas-jauhoa ( vihreästä paketista)  on sitten lisätty  sen mukaan, että taikina tuntuu nyt hyvältä ja sopivalta paksuudeltaan. Mahdollsesti parin tunnin päästä pitää lisätä vettä vähän.

Tiistaiaamu 23.8. 2016Inga kommentarer: