Leta i den här bloggen

måndag 22 augusti 2016

Suositeltu elintarvikkeiden valmiusvarasto, KOTIVARA (1)

 22.8. 2016
Kun MSB  väestönsuojelu- ja valmiusvirasto suosittelee  elintarvikkeiden  riittävää pitämistä kotitaloudessa on ruotsalaisena tavoitteena olla ainakin 72 tuntia omavarainen  juomaveden  ja peruselintarvikkeiden ja muiden  välttämättömien tarvikkeiden  suhteen.

Yleensä ajattelen tätä asiaa 4 kertaa vuodessa aina sen jälkeen kun yleinen hälytyssignaali testataan. Varsinkin siihen aikaan kun kaikki 4 lasta olivat pieniä kävin useammin läpi  kotitalouden tarvikkeiden listaa.
 Mutta  viime vuosina on MSB  herätellyt   valmiustila-ajattelupaa väestössä käytännöllisemmälle jokapäiväiselle tasolle.

 Nyt on tehtävä niitä  tavallisia talousostoksia myös ajatellen sitä 72 tunnin omavaraisuusrajaa.
Kun on 3 päivän tavoite, tässä  ovat tärkeitä juomavesi ja   maitotuotteet ja sellainen tavara, joka voi nopeasti pilaantua, jos sähkö menee jääkaapeista ja pakasteestakin.

Vesi nyt on kaikkein tärkein, koska  sitä käytetään ruoantekopohjana keitoissa ja leivonnassa sen lisäksi että sitä juodaan, siinä pestään astioita ja  tarvitaan myös  pesuvettäkin.

Joka tapauksessa  kirjoitan tähän , mitä olen hankkinut  kotiin gluteenivapaata kuivamuonaa . Jatkan tähän  kirjoitukseen sitä mukaa kun ostan jotain.

Olin ostanut jo edeltä  riisiä ( parboiled )  2 x 2 kg, niin että meillä on 5 litran sanko  useinkin täynnä riisiä.
Öljyäkin on pullo kotona.  Suolaa ja sokeria sekä mausteita on. Hunajaakin on muutama lusikallinen ja tummaa siirappia vähän.Pyrin minimoimaan näiden sokerilaatujen käyttöä.

Nyt jatkan  KOTIVARA asioista. kuutnelin muuten juuri radiosta suomalaista ohjelmaa ja siinä annettiin tälle valmiusvarastolle synonyymisanoja KOTIVARA, HÄTÄVARA, VALMIUSVARA ja kehoitettiin   dialogiin. asiasta omin esimerkein.   Jatkan tätä KOTIVARA(2) otsikolla.


Olin hankkinut  edellisviikolla   Gluteenitonta spagettia 1 kg. ja Lailas  karkeita jauhoja, joita on vielä jäljellä.
Semperin Grov Mix- gluteenittomat jauhot  tuli juuri eilen ja tänään käytettyä vohvelien tekoon.
Kesän alusta on vielä perunajauhoa 500 g.  Samoin maissitärkkelystä 400 g.  Ne ovat hyviä kakkuihin, piparkakkuihin ja kiisseleihin.

Viimeksi ostamastani  Schär Rustico-leivästä on vielä puoli pakettia jäljellä. Pari palaa gluteenitonta näkkileipääkin on vielä jäljellä.  Samoin Riisi-puffeja ja melkein täysi   Finax-Mysli tölkki.

 Tämän päivän ostokset:

Tattarihiutaleita ( Boveteflingor) KRAV, 250 g
FIBREX, sokerijuurikaskuituvalmiste 250 g.
Soijajauhoa, Sojamjöl  250 g
Mureaa riisikeksiä ( spröda risbröd) 
Hirssihiutaleita, Hirsflingor  250 g 
 Champinjon siivuja yksi purkki, Skivade champinjoner
Nämä olivat yhteensä 80 kruunua.

Lisäksi  eräs perheenjäsen hankki
kuorimattomia seesaminsiemeniä, Oskalade sesamfrön 400 g
 ja  paseerattua tomaattia (passerade tomater)  kaksi pakkausta 2x 500 g.

Pitäisi muistaa merkitä tulevaisuudessa, milloin mikin näistä pusseista on tullut käytetyksi kokonaan.  Yleensä ne kestävät kyllä  hyvinkin yli viikon, koska  käytän niitä  leivonnassa ja vohvelien teossa  vain muutama lusikallinen kutakin taikinaan nostaakseni  kuitupitoisuutta ja samalla proteiini- ja muuta ravintoainepitoisuutta ja koettaessani  pitää glykemisyyttä  puolestaan alhaisena.

Glykemiset lajit kuten  perunajauhot ja maissitärkkelys ovat  vain  silloin tällöin käytössä, jos teen kakun  tai kiisseliä. Leivonnassa ja vohveleissa  on perusjauhonani  Lailas tai Semper Grov Mix. Niiden glykemisyys on tietysti suuri, mutta sen saa noilla kuituisilla  lisukkeilla  alemmaksi.
 Pellavansiementä minulla on vielä kesän alusta kotona.

Viimeinen hernepaketti meni  viikonlopun hernesoppaan, joten seuraavassa ostoksessa  täytyy muistaa  hyvä peruselintarvike kuivatut herneet. Jonkin verran linssejä ( virvilöitä)  kuitenkin on vielä yhdessä pussissa.Soijakin kuuluu papujen sukuun.

Koska vielä on jokunen peruna ja sipuli, en ostanut niitä nyt
.Laktoositonta   maitoakin ja laktoositonta  rahkaa sekä  niukkarasvaista  margariinia on vielä.

Mitä juomaveteen tulee hyvin harvoin on tapahtunut, että juomavesi talosta katkeaa niin ettei  sattumoisinkaan olisi yhtään  juomavettä missään astiassa. Tämän mahdollisuuden takia  asetin tänään 4 litraa juomavettä eri astioihin. 1,5 litraa katetussa kannussa jääkaappiin.  1 litra valmiiksi vedenkiehuttajaan ja  1,5 litraa kahteen  muoviastiaan lautasella katettuna kahvipannun lähelle.  Sen veden voi käyttää kahvintekoon päivän aikana. tai huomenna  voi kastella kukkasiakin tai esipestä astioita,  kun vaihtaa vesiä.  Tässä huushollissa on 2 henkilöä., sen takia varaveden määrä 4 litraa yhdeltä päivältä.
Kahvina käytän tavallista paahtokahvia, muta  esim kesämökillä  murukahvia, pikakahvia jonka vain sekoitan keitettyyn veteen. pikakahvia minlla on yleensä aina varalla purkki  kotona.  Suomesta toin Kulta-Katriinaa säsätöpussin. Se  on hyväaromista. Teetä on  varalla. Earl Grey on suosikkini.

Itse asiassa  72 tunnin vesivara olisi 3 x 4  litraa  eli 12 litraa.  Siihen  tarvitaan kyllä jo muovitankki. Meillä on se siman tekoa varten, mutta se täytyy vain kuurata ja huuhtoa ja sitä voi käyttää tulevaisuudessa juomavesisäiliönä.
www.dinsäkerhet.se
 
https://www.dinsakerhet.se/
antaa muita ideoita asiasta itsekullekin.  Jokaisen täytyy soveltaa tilanne omiin  elintärkeisiin tarpeisiinsa.
Päätän tämän päivän osalta tähän. Inga kommentarer: