Leta i den här bloggen

torsdag 14 januari 2010

53-vuotiaalta diagnosoitu keliakia komplikaatioitten kehityttyähttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18405487LÄHDE:
Garrido A, Verdejo C, Márquez JL, Giráldez A, Trigo C, Belda O. [Intestinal lymphoma and mesenteric panniculitis: complications of undiagnosed celiac disease]
Gastroenterol Hepatol. 2008 Apr;31(4):221-4. Servicio de Aparato Digestivo, Hospital Virgen del Rocío, Sevilla, Spain. agarser- AT-telefonica.net

KELIAKIA TAUTI on kaikkein läntisissä maissa tavallisin ruoka-aineintoleranssi ja johtuu geneettisesti alttiin henkilön gluteenin syömisestä. Näille henkilöille avainasemassa oleva ( ja ainoa) hoitomenetelmä  on gluteenin eliminaatio dieetistä, koska useimmat komplikaatioista ovat tavallisia, jos komplianssi, dieeti asianmukainen noudattaminen, on huono.
Vakavimmat komplikaatiot keliakiataudista ovat pahanlaatuiset kasvaimet, joista on tavallisin enteropatiaan liittynyt T-imusolulymfooma.
Kuitenkin haavaisesta jejuniittia, ohutsuolitulehdustakin,   esiintyy enemmän  ja samoin suoliston ulkopuolisia taudinilmenemismuotoja,  joihin kuuluu krooninen hepatiitti, keuhkoja fibrosoiva tauti ja epileptiset oireyhtymät.
Tässä artikkelissa tutkijat esittävät tapausselostuksen 53-vuotiaasta miehestä, joka oli pitkät ajat potenut ripulia ja koska ei oltu epäilty keliakiaa, hänelle oli ehtinyt kehittyä keliakiaan liittyvä T-solulymfooma ja mesenteeripannikuliitti.

Päivitys 4.9. 2012

Inga kommentarer: