Leta i den här bloggen

tisdag 23 augusti 2016

Tavallinen aamiainen

Minulla on tapana asettaa kello määräaikaan aamulla ja vaikka heräisin vähän ennen  asettamaani aikaa pysyttelen vielä vuoteessa, sillä koetan pitää yöunen pituuden jokseenkin stabiilina ja ainakin 8-tuntisena. Se on osoittautunut parhaimmaksi estämään verenpainepiikkejä. Näin voin  säätää vain  näissä kotioloissa ja  vakuutan itselleni, että olenhan eläkkeellä, joten ei ole välttämättä herättävä  stressissä    arousel-aallon  nousussa. .
Sitten tapaan katsoa painoni, sillä   minulla se muuttuu herkästi energiankäytön, liikkumisen ja suolan ja proteiinin käytön mukaan.  Jos  joka päivä peräklkäin  esim nousee paino, tarkistan että liikun enemmän ja  vältän liika suolaa ja liika proteiinia. Ja varsinkin vältän syödä  jotain juhla-ateriaa iltamyöhään- mihin lankeaa kun käy tuttavilla.

Niin. Siis tänään on nämä  variabelit  normaaleina ja otan normaalin aamiaisen:
Kulhollinen laktoositonta jogurttia ja GFD FINAX-mysliä.
Rusticoleipää (Schär)  2 siivua , margariinia. Suodatinkahvia ( Caribialainen aromi)  ja vähän maitoa kahvissa. Margariinin rasvapitoisuus on  39% ja suolapitoisuus 1,5 g.
Keitän  yhden kananmunan.
otan aamuvitamiineja: Tänään ACO kalanmaksaöljyä 1 tlk. Folacin puoli tablettia..
Sitten myös päivän  tavalliset lääkkeet  (Levaxin, Diureettia  puoli tablettia,  ja Atacandia 1/4 tablettia..Lasillinen vettä. Tietysti  noita lääkkeitä olisi pitänyt ottaa ennen ruokaa, mutta  nyt vain otin  ruoan jälkeen. Sattuuhan sitä.  Ja sitä paitsi  en oikein tiedä kumpi on parempikaan, jotta  saan stabiilin vaikutuksen pulssiin ja verenpaineeseen.  Minun verenpaineeni toimii kuin meren pinta. Joskus se tuottaa  edeltä arvaamattoman sahaavan  hyökylainesarjan.  Luulen että se on jokin fysiologinen  seikka enkä saa sitä näppeihin. Ei ole olemassakaan jotain verenpainelääkettä, jota voisi ottaa konemaisesti koko ajan vuodesta toiseen.  ja omata  optimaaliset arvot ja  normaalin  reaktiivuuskykynsäkin samalla.
Aamupalassani ei ollut yhtään lisäsokeria, mutta  valmiselintarvikkeissa mainitaan kyllä sokeripitoisuuksia seuraavasti: GFD- Myslissä on sokereita 18 g/ 100 g.  Maidossa on sokerilaatuja 3,1 g / 100 g.

  • Sitten teen  vohvelitaikinan valmiiksi lounasta varten.

Tähän vohvelitaikinaan teen vesipohjaan seuraavan lisäyksen. 1 kananmuna,  vähän maitoa, rahkapurkin loppurahka.  1 rkl pellavansiemeniä, 1 rkl hirssihiutaleita, 1 rkl tattarihiutaleita, 2 rkl Fibrex- kuitua, 1 rkl kuorimattomia seesaminsiemeniä ja tilkkanen oliiviöljyä.
En aseta suolaa tässä vaiheessa.  Vasta siten kun olen tehnyt  vohvelia, ja kokeillut sen tämänkertaista makua, sillä maito ja rahka mm sisältävät vähän  suolaakin.  Nyt taikina saa olla jääkaapissa  lounaaseen asti. Siinä olevat osaset ottavat vettä ja konsistenssi muuttuu, joten konsistenssi pitää tarkistaa ennen  kun alkaa tehdä vohvelia. Lailas-jauhoa ( vihreästä paketista)  on sitten lisätty  sen mukaan, että taikina tuntuu nyt hyvältä ja sopivalta paksuudeltaan. Mahdollsesti parin tunnin päästä pitää lisätä vettä vähän.

Tiistaiaamu 23.8. 2016







måndag 22 augusti 2016

Suositeltu elintarvikkeiden valmiusvarasto, KOTIVARA (1)

 22.8. 2016
Kun MSB  väestönsuojelu- ja valmiusvirasto suosittelee  elintarvikkeiden  riittävää pitämistä kotitaloudessa on ruotsalaisena tavoitteena olla ainakin 72 tuntia omavarainen  juomaveden  ja peruselintarvikkeiden ja muiden  välttämättömien tarvikkeiden  suhteen.

Yleensä ajattelen tätä asiaa 4 kertaa vuodessa aina sen jälkeen kun yleinen hälytyssignaali testataan. Varsinkin siihen aikaan kun kaikki 4 lasta olivat pieniä kävin useammin läpi  kotitalouden tarvikkeiden listaa.
 Mutta  viime vuosina on MSB  herätellyt   valmiustila-ajattelupaa väestössä käytännöllisemmälle jokapäiväiselle tasolle.

 Nyt on tehtävä niitä  tavallisia talousostoksia myös ajatellen sitä 72 tunnin omavaraisuusrajaa.
Kun on 3 päivän tavoite, tässä  ovat tärkeitä juomavesi ja   maitotuotteet ja sellainen tavara, joka voi nopeasti pilaantua, jos sähkö menee jääkaapeista ja pakasteestakin.

Vesi nyt on kaikkein tärkein, koska  sitä käytetään ruoantekopohjana keitoissa ja leivonnassa sen lisäksi että sitä juodaan, siinä pestään astioita ja  tarvitaan myös  pesuvettäkin.

Joka tapauksessa  kirjoitan tähän , mitä olen hankkinut  kotiin gluteenivapaata kuivamuonaa . Jatkan tähän  kirjoitukseen sitä mukaa kun ostan jotain.

Olin ostanut jo edeltä  riisiä ( parboiled )  2 x 2 kg, niin että meillä on 5 litran sanko  useinkin täynnä riisiä.
Öljyäkin on pullo kotona.  Suolaa ja sokeria sekä mausteita on. Hunajaakin on muutama lusikallinen ja tummaa siirappia vähän.Pyrin minimoimaan näiden sokerilaatujen käyttöä.

Nyt jatkan  KOTIVARA asioista. kuutnelin muuten juuri radiosta suomalaista ohjelmaa ja siinä annettiin tälle valmiusvarastolle synonyymisanoja KOTIVARA, HÄTÄVARA, VALMIUSVARA ja kehoitettiin   dialogiin. asiasta omin esimerkein.   Jatkan tätä KOTIVARA(2) otsikolla.


Olin hankkinut  edellisviikolla   Gluteenitonta spagettia 1 kg. ja Lailas  karkeita jauhoja, joita on vielä jäljellä.
Semperin Grov Mix- gluteenittomat jauhot  tuli juuri eilen ja tänään käytettyä vohvelien tekoon.
Kesän alusta on vielä perunajauhoa 500 g.  Samoin maissitärkkelystä 400 g.  Ne ovat hyviä kakkuihin, piparkakkuihin ja kiisseleihin.

Viimeksi ostamastani  Schär Rustico-leivästä on vielä puoli pakettia jäljellä. Pari palaa gluteenitonta näkkileipääkin on vielä jäljellä.  Samoin Riisi-puffeja ja melkein täysi   Finax-Mysli tölkki.

 Tämän päivän ostokset:

Tattarihiutaleita ( Boveteflingor) KRAV, 250 g
FIBREX, sokerijuurikaskuituvalmiste 250 g.
Soijajauhoa, Sojamjöl  250 g
Mureaa riisikeksiä ( spröda risbröd) 
Hirssihiutaleita, Hirsflingor  250 g 
 Champinjon siivuja yksi purkki, Skivade champinjoner
Nämä olivat yhteensä 80 kruunua.

Lisäksi  eräs perheenjäsen hankki
kuorimattomia seesaminsiemeniä, Oskalade sesamfrön 400 g
 ja  paseerattua tomaattia (passerade tomater)  kaksi pakkausta 2x 500 g.

Pitäisi muistaa merkitä tulevaisuudessa, milloin mikin näistä pusseista on tullut käytetyksi kokonaan.  Yleensä ne kestävät kyllä  hyvinkin yli viikon, koska  käytän niitä  leivonnassa ja vohvelien teossa  vain muutama lusikallinen kutakin taikinaan nostaakseni  kuitupitoisuutta ja samalla proteiini- ja muuta ravintoainepitoisuutta ja koettaessani  pitää glykemisyyttä  puolestaan alhaisena.

Glykemiset lajit kuten  perunajauhot ja maissitärkkelys ovat  vain  silloin tällöin käytössä, jos teen kakun  tai kiisseliä. Leivonnassa ja vohveleissa  on perusjauhonani  Lailas tai Semper Grov Mix. Niiden glykemisyys on tietysti suuri, mutta sen saa noilla kuituisilla  lisukkeilla  alemmaksi.
 Pellavansiementä minulla on vielä kesän alusta kotona.

Viimeinen hernepaketti meni  viikonlopun hernesoppaan, joten seuraavassa ostoksessa  täytyy muistaa  hyvä peruselintarvike kuivatut herneet. Jonkin verran linssejä ( virvilöitä)  kuitenkin on vielä yhdessä pussissa.Soijakin kuuluu papujen sukuun.

Koska vielä on jokunen peruna ja sipuli, en ostanut niitä nyt
.Laktoositonta   maitoakin ja laktoositonta  rahkaa sekä  niukkarasvaista  margariinia on vielä.

Mitä juomaveteen tulee hyvin harvoin on tapahtunut, että juomavesi talosta katkeaa niin ettei  sattumoisinkaan olisi yhtään  juomavettä missään astiassa. Tämän mahdollisuuden takia  asetin tänään 4 litraa juomavettä eri astioihin. 1,5 litraa katetussa kannussa jääkaappiin.  1 litra valmiiksi vedenkiehuttajaan ja  1,5 litraa kahteen  muoviastiaan lautasella katettuna kahvipannun lähelle.  Sen veden voi käyttää kahvintekoon päivän aikana. tai huomenna  voi kastella kukkasiakin tai esipestä astioita,  kun vaihtaa vesiä.  Tässä huushollissa on 2 henkilöä., sen takia varaveden määrä 4 litraa yhdeltä päivältä.
Kahvina käytän tavallista paahtokahvia, muta  esim kesämökillä  murukahvia, pikakahvia jonka vain sekoitan keitettyyn veteen. pikakahvia minlla on yleensä aina varalla purkki  kotona.  Suomesta toin Kulta-Katriinaa säsätöpussin. Se  on hyväaromista. Teetä on  varalla. Earl Grey on suosikkini.

Itse asiassa  72 tunnin vesivara olisi 3 x 4  litraa  eli 12 litraa.  Siihen  tarvitaan kyllä jo muovitankki. Meillä on se siman tekoa varten, mutta se täytyy vain kuurata ja huuhtoa ja sitä voi käyttää tulevaisuudessa juomavesisäiliönä.
www.dinsäkerhet.se
 
https://www.dinsakerhet.se/
antaa muita ideoita asiasta itsekullekin.  Jokaisen täytyy soveltaa tilanne omiin  elintärkeisiin tarpeisiinsa.
Päätän tämän päivän osalta tähän. 



Kananmaksapaistos riisin kera. Gluteenitonta.

Kananmaksasta löytää  pieniä pakastetuotteita.
Kun palat sulattaa ja asettaa  uunivuokaan, maustaa suolalla ja pippurilla, lisää perunanlohkoja ja sipulin suikaleita sekä tomaattisosetta ja oliiviöljyä ja  paistaa uunissa kypsäksi saa maukaan  aterian keitetyn riisin kanssa.
Jos maksavuoasta ja riisistä jää yli, kannattaa sekoittaa tähteet keskenään ja säilyttää jääkaapissa seuraavaan päivään.  Ateria on maukas kylmänäkin tai mikrossa lämmitettynä seuraavana päivänä.

Muuten, sulatetut  kananmaksat voi keveästi  kuumentaa  pinnoiltaan öljyssä ja sipulissa ja maustaa ennen uunivuokaan  levittämistä.

22.8. 2016

fredag 19 augusti 2016

Herne-kala- keitto. Gluteenitonta.

Herneet asetetaan likoomaan edellisenä iltana  veteen kattilassa.

Aamulla aletaan keittää herneitä ja lisätään vettä  tarpeen mukaan.
 Pari lusikallista oliiviöljyä keittoon. samoin  1 sipuli silputtuna.  Hieman  mausteita , katajan marjaa ja mustaa pippuria.

Kun herneet ovat  hajonneet  sopivan sakeaksi keitoksi, lisätään pakastekalan palasia (seitiä esim). ja lämmitetään keittoa  edelleen kunnes  kala-palat   ovat  kypsiä.

Lisätään vielä tomaattisosetta ja hieman suolaa ja soppa on  valmista lounasruokaa.

Sopan kanssa voi  syödä maissikeksiä, jonka päällysteenä margariinia ja kurkunsiivuja.

Jälkiruoaksi Kahvia laktoosittoman maidon kera.
19.6. 2016 

Kaali-riisi-kanavuoka . Gluteenitonta.

Gluteeniton päivällinen:

Pakasteesta  kanafileitä.
Nämä ensin huuhdotaan vedessä ja kuivataan ja sitten kuumennetussa kasvisöljyssä  lämmitetään molemmin puolin, maustetaan valko ja mustapippurilla.

Nämä asetetaan öljytilkkaan vuoan pohjalle.
 Valkokaalin leikkaan suikaleiksi , samoin yhden sipulin. ja keitän niitä jonkin aikaa pehmeämmiksi.

Keitän myös pitkäjyväistä riisiä pienen kattilallisen. Sekoitan riisin ja  keitetyt kaalinsuikaleet.massaksi,  jonka suolaan lievästi.

Tätä kaaliriisimassaa  levitän  kanafileitten päälle ja asetan vuoan uuniin.   Aluksi paistan ilman foliota 200 asteessa  ja sitten vielä  otan vuoan  ulos ja asetan folion ja jatkan paistoa hieman alemmassa lämmössä ja lopulta  kaalin aromi  tulee hyvin esiin ja liha on mureata. 

Ateriaan voi liittää tuoresalaattia: esim pieniä tomaatteja ja salaattia. 

Jälkiruokana  esim. kahvia soijamaidon kera ja gluteenitonta pikkuleipää.

19.8. 2016



fredag 22 april 2016

Bergerin tauti, gluteeniallergisen munuaisoireilu

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=berger%27s+disease
Jos munuaisoireileva gluteeniallerginen  haluaa ajatella myös munuaistaan,dieetin pitää olla tarkka eikä saa tehdä dieettipoikkeuksia, vaikka  suolisto kestäisikin  sellaisen. Ei kannata käyttää kauraa eikä vehnätärkkelysperäisiä gluteenittomia valmisteita.  Siis  koetettava tosiaankin välttää gluteenia ja katsoa että verenpaine on normaali, virtsassa ei ole valkuaista ja turvotuksia ei tule jalkaan eikä yleistä pöhöttymistä kudoksiin. Kannattaa myös  juoda säännöllisesti puhdasta vettä, eikä odottele,   että selkä jomottaa  veden vajeesta ennenkuin juo vettä. Veden jano voi nimittäin olla keliaakikolla   epäsuhteessa veden tarpeeseen. 
Tämä gluteenittomalla ruoalla hoituva Bergerin tauti on IgA-nefropatia.

Gliadiini antigeenina ja munuainen

Schroeder C, Osman AA, Roggenbuck D, Mothes T.
Nephrol Dial Transplant. 1999 Aug;14(8):1875-80.
2.
Brack M, Schroeder C, Fooke M, Schlumberger W.
Nephron. 1999;82(3):221-31.
Evidences of nutritional antigens in the renal tissues were inconclusive, although circulating IgG class antibodies against cereals, milk, and egg proteins were present in quite a number of sera. Particular consideration was paid to IgA-antigliadin antibodies, which were statistically significantly associated with nephropathy as were IgA rheumatoid factors. The findings are discussed in relation to human IgA and IgM nephropathies.
3.
Barsoum R, Nabil M, Saady G, Genin C, Saleh E, Francis M, el-Kalioubi A, Iskander I, el-Garem A.
Kidney Int. 1996 Sep;50(3):920-8.
Those complicated with hepatosplenic involvement also had a significant increase in the mean IgG anti-gliadin antibodies, IgG rheumatoid factor and IgM anti-DNA activity. Cases further complicated by overt glomerular disease showed a distinct IgA predominance, mainly expressed in the serum anti-gliadin antibody pool and anti-DNA activity.Free Article
4.
Coppo R, Amore A, Gianoglio B, Porcellini MG, Peruzzi L, Reyna A, Gusmano R, Giani M, Sereni F, Gianviti A, et al.
Minerva Urol Nefrol. 1994 Mar;46(1):49-54. Italian.
Mean levels of antigliadin IgA were significantly higher in IgAN than in controls (CD p < 0.01 and U p < 0.03) and similar data were found for IgA to mesangial matrix (laminin and fibronectin), which were significantly greater in IgAN than in CD and U (p < 0.01-p < 0.0002). Serum IgA in children with IgAN showed a greater affinity for both polycations and glycosylated molecules. Children affected by IgAN present abnormalities in serum IgA similar to those observed in adults with the same disease.(ABSTRACT TRUNCATED AT 250 WORDS)
5.
O'Donoghue DJ, Jewkes F, Postlethwaite RJ, Ballardie FW.
Clin Sci (Lond). 1992 Sep;83(3):281-7.
PMID:
1327645
6.
Coppo R, Amore A, Roccatello D.
J Am Soc Nephrol. 1992 Apr;2(10 Suppl):S173-80. Review.
To investigate the role of dietary components in immunoglobulin A mesangial nephropathy (IgAGN), this study focused on gliadin, based on the reported association between coeliac disease and IgAGN as well as the pilot observation that a gluten-free diet was able to reduce the levels of circulating IgA immune complexes (IgAIC). IgA mesangial deposits in mice were induced by oral immunization with gliadin and in rats by inducing alcoholic liver cirrhosis, which increased the levels of IgA against dietary antigens (Ag). Gliadin was able to bind to cultured mesangial cells by a lectinic bond, which was reversed by competitive sugars. Binding increased mesangial cell tumor necrosis factor synthesis and decreased prostaglandin E2 production. Several gluten lectinic fractions modulate leukocyte oxidative metabolism, cytotoxicity, and chemotaxis. In IgAGN patients, serum IgA to dietary Ag were sporadically positive and IgAIC containing IgA to dietary components were significantly increased. The affinity of serum IgA to various lectins was increased in some patients. Conversely, no substantial deposition in renal tissue of dietary Ags was observed by immunofluorescence. A gluten-free diet, given to IgAGN patients with high levels of circulating IgAIC and positive antigliadin IgA, was followed by a decrease in the mean levels of both IgAIC and IgA to various dietary Ag, parallel to a reduction in proteinuria. These data suggest that dietary components, such as Ag or lectins, may play a role in IgAGN by promoting IgAIC formation and perhaps favoring mesangial localization via lectinic interactions.
Free Article
7.
Emancipator SN, Rao CS, Amore A, Coppo R, Nedrud JG.
J Am Soc Nephrol. 1992 Apr;2(10 Suppl):S149-58. Review.
8.
Montinaro V, Gesualdo L, Schena FP.
Nephron. 1992;62(4):373-81. Review.
PMID:
1300432
9.
Coppo R, Amore A, Roccatello D, Gianoglio B, Peruzzi L, Alessi D, Reyna A, Mesiti A, Piccoli G, Sena LM.
Minerva Urol Nefrol. 1991 Jul-Sep;43(3):171-4. Italian.
It is generally thought that antigens inducing the formation of IgA immune complexes in primary IgA nephropathy and responsible for mesangial immune deposits are of infectious and alimentary origin. To investigate the possible role of alimentary antigens in eliciting the IgA mucosal immune response we studied the reactivity and the formation of mesangial IgA deposits in rodents following different experimental conditions: a) on gluten-free diet and oral immunization with gliadin; b) on gluten and soya free diet and oral immunization with soya; c) on chronic alcoholic intoxication. We found that oral immunization with gliadin induced the formation of mesangial deposits of IgA similar to those observed in human primary IgA nephropathy. On the contrary, oral immunization with soya failed to induce the formation of similar immune deposits even though the lectin components in soya and in gliadin are similar. Chronic ethanol intoxication induced an increase in serum IgA against alimentary antigens suggesting an increase in intestinal permeability due to alcohol. Mean times we observed significant IgA mesangial deposits. Our experimental data suggest that alimentary antigens can play a significant role in inducing primary IgA nephropathy
10.
Coppo R, Mazzucco G, Martina G, Roccatello D, Amore A, Novara R, Bargoni A, Piccoli G, Sena LM.
Lab Invest. 1989 Apr;60(4):499-506.
PMID:
2709812
11.
Fornasieri A, Sinico RA, Maldifassi P, Paterna L, Benuzzi S, Colasanti G, D'Amico G.
Nephrol Dial Transplant. 1988;3(6):738-43.
PMID:
3147415