""Keliakiamaailmassa" käydään omia sotiansa. Yksi sota on kauran
takia. Kaura on yksi neljästä Suomessakin kotimaisesta viljasta, jolla
on myös toksinen prolamiini aveniini. Kaura kasvina kuitenkin kuuluu
eri ryhmään kuin vehnä, ohra ja ruis ja sen prolamiinirakennekin on
niitten prolamiineista poikkeava yksinkertaisemman hahmonsa takia. Nyt
on osa maailmaa sitä mieltä, että keliakikot voivat käyttää kauraa
peruselintarivkkeissa, ja osa vastustaa ideaa. Keliakikot itse
koettavat vain pysytellä ajan hengen ja kansallisen tradition
mukaisessa komplianssissa, ettei heidän sosiaalinen asemansa kärsisi,
oli sitten tie syteen tai saveen, ojaan tai allikkoon, kun ei olla
varmoja kultaisesta keskitiestä tässä asiassa. Statistiikan myllyt
jauhavat hitaasti.
Kaura oli saksalaisella alueella aiemmin
ehdottomasti toksisten viljojen puolella, sillä oli todettu että
kauranäytteet olivat kontaminoituja muilla jyvillä. kun kutienkin
alettiin jatkuvasti suositella paikotiellen myöskauraa, tuli tärkäksi
pystyöä analysoimaan kontaminaatiot. Tästä analysointitekniikasta on
seuraava saksalainen linkki vuodelta 2003. Siinä on kehitelty patentti,
jossa peptidien avulla analysoidaan elintarvikkeiden
gluteenipitoisuutta.
http://www.freepatentsonline.com/DE10154458B4.html
Vuoden
1996 kansainvälisessä symposiumissa Tampereella käsiteltiin ongelmaa
kauran kontaminaatiosta. Otan siitä jatkossa muutaman abstraktin
esiin. Harvoinhan on mahdollsita viljellä yhtä ja ainutat viljalaatua
niin eteti jyviä musita laaduista tule saatuihin jauhoihin mukaan.
varinkin Suoemssa on pellot pieniä ja samlal alueella on monen sortin
peltoa. Esim Mooseksen ikivanhassa laissa, jota Israel noudattaa, saa
kylvää yhteen suureen alueeseen vain yhtä laatua ja kontaminaatiot ovat
tietysti vähempiä. Lienee Amerikassakin sen tapainen
viljelyjärjestelmä.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar