Ruisleipä on suomalaisten ihastelema hyvä ruokaleipä. Varsinkin reikäleipänä ja näkkileipänä sitä on ollut iät ja ajat Suomessa.
Kun tätini sairastui keliakiaan, Suomessa saatiin kyllä siihen aikaan tehtyä diagnoosi, mutta dieetin valaiseminen ei ollut niin helppoa. Tietämys asiasta oli hämärän peitossa. Muistan kerranikin kun jo itse oltuani vuosia gluteenittomalla dieetillä Ruotsissa tulin käymään Suomesa ja oltiin ruokapäydässä. Näin tätini ottavan palan ruisleipää. Miltei kirkuin ääneen. Selitin että ei ruisleipää voi käyttää enää kun on alkanut gluteenittoman dieetin. -"Tämä on tällainen aivan pieni pala vain! hän vastasi. Koetin vielä siinä vaiheessa antaa omsita riisipiirakoistani joita itselleni olin tehnyt sillä tiesin että hän on koko ikänsä käyttäyt kaurapuuroa, josta varmaan ei luopunut missään vaiheessa, ja ajattelin että riisi- maissi-öky-kananmunapiirakan miellyttävä maku saisi mhänetkin muuttamaan makutottumuksia, eikä riisi varsin kalliskaan ollut. Kaura taas oli oikeastaan ekonomisinta viljaa . riisi siihen aikaan vaati pitkän keittämisen. Ja ruista ja vehnää oli kaikessa silloin. Tätini menehtyi keliaakiaan joitain aikoja myöhemmin. Kuulin asiasta Ruotsiin.
Nämä seikat ovat motiivejani, miksi kerron näiden prolamiinien pahuudesta, enkä salli kauran kuulua gluteenittomaan dieettiin.
Jos nyt terveet dietistit ja muut kansanparantajat suosittelevat kauraa ja keliakikot myhäilevät tyytyväisyydestä, siinä on hitasti syövyttävää aminohapposekvenssiä, jota kaikki eivät ajan mittaan vuosien mittaan kestä.
Saattaa olla että on sellaisia keliakaisukuja, jotka sietävät vähän kauraakin ilman että T-solut kuluvat ruoan takia. joku on sanonut että 17 vuoden dieetinpidon jälkeen saa vastetta komplianssistaan- silloin nimittäin voi puhjeta lymfoomaa, jos T-solut ovat alituiseen rasituksessa toksisten peptidien takia. Jos pitää hyvin dieetin ja on ylittänyt tuon 17 vuoden kynnyksen ja voi hyvin ja veressä on normaalien viitearvojen sisässä oelvia arvoja, voi olla jopa melko varma siitäettä dieetin gluteenittomuus on riittävää jatkossakin, muta ei kannata jättää vuosittaisia verikoekontrolleita pois. sillä helposti tulee esim anemiaa tai jonkin vitamiininkin puutettakin ( b12, foolihappo).
Siis ruisleivästä ja kaurapuurostakin muistan aina oman rakkaan tätini. Hän oli vielä hyvin terveydellinen ja aina halusi syödä terveellisesti, ei polttanut tupakkaa koskaan, ei käyttänyt alkoholia. Lisäksi hän oli pienipalkkaisia fyysisen työn tekijä- hän olio luontaishoitoklan pitäjä ja osti aina ekonomsiesti, mikä tarkoitti suhteellisen runsaita jauhoruokia Suomessa ja hyvin vähän lihaa, joka oli kallista - kuten edelleen.
Siis keliakia voi olla katala tauti ja varattomille ja vähäpalkkaisille tosiaan tappavakin. suomalaisoloissa. koska ns "etnisiä viljoja" ei käytetä.
Toinen surkea asia Suomessa on sekin, että on hengellisä suuntauksia, josa "parannetaan ihmisiä " ja parannetaan esim kelikiasta ja terveys olisi siis samaa kuin vehnän syöminen ilman oireita.
saataa olla että gluteeniton dieeti onv ain yksi normaali ihmiskutandieetti alunperin, kteunv eriryhmät eikä sinänsä sairaus. kuten joku eläinkin on ruohon syöjä ja joku toinen lihansyöjä. eikä muutu dieetilinjastaan, ksoka se perustuu genomiseen entsyymijärjestelmään.
Täytyy hyväksyä ihmisten erilaisuudet dieettienkin suhteen. Genominen erilaisuus sinänsä ei ole sairaus.
Saattaa olla että löydetään entsyymi, joka voidaan genomista primääristi havaita jos on tai ei kriittistä entsyymiä X tai jos se on vaimentunut,ja ehkä stimulotavissa esiin- eikä sitten tarvitse tutkia pelkästään allergista seuraus reaktiota väärästä dieetistä myöhemmin kun henkilö on jo kouluiässä tai aikuinen ja oireet jo ovat kehittyneet radoilleen ja muokanneet koko immuunijärjestelmän .
Saattaa olla että kyse on (CD toxisen) viljan jostain tertiääri-, sekundääri- tai primääristruktuurin entsymaattisen purkamisen vajeesta.
måndag 16 oktober 2017
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar