Leta i den här bloggen

söndag 7 oktober 2012

Sivumennen sanoen keliaakikolle on hyvä omata tarkat silmä(lasi)t.

Suomen matkalla tuli altistusta  denaturoitumattomalle vehnälle ( sen pölylle),  käsittelemättömille hasselpähkinöille ( kun söin niitä)  ja vehnää sisältävälle kakunpalalle -  ilmeinen sekaannus gluteenittoman samannäköisen kakunpalan kanssa  -  ja yllätys yllätys muiden tyypillisten  vanhojen  gastrointestinaalisten ja munuais-verenpainereaktioitten lisäksi  tulikin  nyt myös kurkunturvotus, silmien kutina ja keuhkojen astmareaktio muutamissa tunneissa.  Oireet vaimenivat  antihistamiinikuurilla. Samaan aikaan piffasi allergiavalmiuttani viikon ajan  hyttysten puremat ja yksi ampiaisenpisto, joka sekin aiheutti kämmenenkokoisen paukaman.

Alan epäillä että hasselpähkinän kuoressakin on jokin samantapainen allergeenipätkä kuin  gluteenissa. Olisi kiinnostavaa tietää mikä pätkä siinä sitten on.
Tässähän sitä tietoa on:
 http://www.food-allergens.de/symposium-3-1/hazelnut/hazelnut-allergens.htm
pääallergeeni hasselpähkinästä ei kuitenkaan rakenteeltaan ole mitenkään prolamiininen tai gluteliininen, vaikka yksittäinen pp ja pq esiintyykin.

ORIGIN   
    1 mgvfcyedea tsvipparlf ksfvldadnl ipkvapqhft saenlegngg pgtikkitfa
    61 egnefkymkh kveeidhanf kycysiiegg plghtlekis yeikmaaaph gggsilkits
   121 kyhtkgnasi neeeikagke kaaglfkave ayllahpday c

Ja  nyt kun tulin Ruotsiin kuvittelin olevani taas stabiileilla vanhoilla dieettiraiteilla, mutta eikö vain: En löytänyt tavallista GFD mysliäni kaupasta ja näin että hyllyyn oli tullut uusi laatu joka mainosti olevansa gluteeniton, mutta  tekstissä lopuksi mainittiin että  se  voi sisältää gluteenia ja pähkinää.  Havaitsin vasta liian myöhään, että siinä oli myös kaurakuitua ja pähkinää  joukossa.  Huononäköisempi  keliaakikko ei olisi koskaan havainnut näitä mainintoja  hyvin pienikirjaimisesta  himmeästä tekstistä. Minäkin luin tekstin pariin otteeseen, enkä huomannut kaupassa tekstiä "havrefiber" ja "voi sisältää gluteenia ja pähkinää" . Luin kolmannen kerran  kotona vasta kun tuli se reaktio, ääni käheytyi, kurkku alkoi turvota.

Joten taas ehti  samantapainen kurkunturpoama kuin juuri viikko sitten. Päivän  tabletti on jälleen antihistamiini. Sitä on otettava vielä 12 tunnin päästä ja ehkä  vielä 24 tunnin päästä, ettei tule se astma uudestaan päälle, joka  viikko sitten kuitenkin laukesi muutamissa tunneissa.

Ja pitää vain ojentautua uudestaan lukemaan tarkemmin kaikkia elintarvikepaketteja. ja pysyttelemään vanhoissa monikymmenvuotisesti  luotettavissa tavaramerkeissä, joita onneksi on.

Inga kommentarer: