Leta i den här bloggen

måndag 8 oktober 2012

Uusista raja-arvoista gluteenille

Nya gränsvärden för glutenfritt

Uudet raja-arvot gluteenittomalle elintarvikkeelle

EU har tagit fram nya gränsvärden för glutenfria produkter. Beslutet i EU togs redan den 13 oktober 2008, men träder i kraft successivt under en treårsperiod och skall vara genomförd till 2012. EU:s beslut baseras på rekommendationer från Codex Alimentarius är ett globalt regelverk för livsmedel som är utarbetat inom ramen för FN. Syftet med Codex är att skydda konsumenternas hälsa och garantera redlighet i internationell handel med livsmedel. Livsmedelsverket (SLV) är Sveriges kontaktorgan för Codex och EU.

EU asetti  uudet raja-arvot  gluteenittomille tuotteille jo 10 lokakuuta 2008, mutta säädös  tuli asteittain voimaan kolmivuotisen ajanjakson aikana. Tähän vuoteen 2012 mennessä toteutuksen tulisi olla  tapahtunut.EU:n päätös pohjautuu elintarvikkeita koskeviin globaaleihin säädöksiin, Codex Alimentarius  ja sen suosituksiin YK:ssa. Codex on luotu suojaamaan kuluttajien terveyttä ja takaamaan elintarvikkeiden kansainvälisen kaupan laillisuutta . Codexin ja EU:n kontaktielimenä toimii  Ruotsissa SLV, Valtion Elintarvikevirasto.

Förändringarna för Sveriges del innebär att den gamla märkningen Naturligt glutenfri försvinner, men märkningen Glutenfri kommer att finnas kvar, men gränsvärdet som har varit 200 ppm* gluten sänks. Det nya gränsvärdet för glutenfri kommer att vara max 20 ppm. Den andra märkningsgraden enligt de nya reglerna är Mycket låg glutenhalt: max 100 ppm*. Nytt är också att vetestärkelse och havre får ingå i båda nya kategorier. 
*Ppm = parts per million = 1 mg/kg = 0,0001 %


Ruotsin  suhteen muutokset käsittävät vanhemman merkintätavan katomista ( Luonnostaan gluteenitonta, Naturligt glutenfri) ), mutta merkintä Gluteenivapaa, gluteeniton (Glutenfri) , säilyy, vain  raja-arvot tälle käsitteelle lasketaan. Aiemmin mainittiin gluteenivapaaksi alle 200 ppm gluteenia sisältävää. uutena raja-arvona on korkeintaan 20 ppm. On kyllä toinenkin merkintäaste " sisältää "hyvin vähän gluteenia", mutta tämänkin määrän tulee olla alle 100 ppm.
Uutta on että myös vehnätärkkelys ja kaura  saa kuulua molempiin kategorioihin"


KOMMENTTI:
Tämä tieto selvittää, miksi Suomessa aiotaan PUOLITTAA allergiat ja näihin lasketaan myös keliakiadieetit. Tällä tavalla altistetaan keliaakikot lain suojassa  allergeeneille, joita he ovat välttäneet jo kymmeniä vuosia. Voi tulla katastrofaalinen anafylaksia-aalto keliaakikkojen ja gluteiini-intoleraatikkojen joukossa ja elinikä joka on jo ehtinyt tasoittua muun väestön kesken, joilla on entsyymikapasiteetti tallella, kääntyy taas laskuun


On käsittämätöntä, että tieteen edistyessä havaitsemaan gluteenin  vaarat metabolisissa elimissä, reseptoriorgaaneissa ja hermostossa, käytännössä  syöstään kuitenkin keliakikot  syömään gluteenia  tuijottamalla nukkaan  ja puhumalla  vain suolinukasta.. Samalla suolinukkatietämys vähenee, koska muita diagnosointitapoja käytetään seurannassa. ja osittain toipuneet harvat  nukat makroskooppisesti  limbovat normaliteetin hyväksyttäviin alarajoihin.

Seurantaan ei sisällytetä elinvaurioita ( joita ei voida helposti  "nähdä endoskopialla" )  kuten keuhkokudoksen,   silmän, korvan hermoratojen, cortexin, munuaisglomeruluksen , maksasolun , lihassolujen, ihon  ym vaurioitten seuraamista.
 Kyseessähän on  perusolemukseltaan  selvittämätön  geneettisesti säätynyt entsymaattisen varustuksen vaje ja entsyymeistä, jotka osallistuvat koko  kehon proteiinien remodelling-prosessiin ja  varmistavat, että  nanoteknisesti havaittavissa yhteyksissä tarjoutuu yksinkertaisia aminohappoja eikä dipeptideja , superantigeenejä , etc reseptoreihin ja muihin aineenvaihdunnallisiin tapahtumiin
- EIKÄ vain makroskooppisesta  niin  ja näin  näyttävästä  suolinukasta ja sen immnologisesta   puolustuskyvystä  sulamattomia  dipeptidejä tripeptidejä ja oligopeptidejä vastaan.
(Geeniasia, mikä on keliakikoilla periytyvä, ei koske vain suoliston solujen  aluetta. Sama geeni on kaikissa soluissa- mutta vain   suolistossa  on toksisen sekvenssin tai struktuurin  kontakti kehon soluun jättisuurta luokkaa-  ihmiselämän tonnit  ruokamassat,  jotka kulkevat suoliston läpi elämän aikana- kun taas  gluteenimassa  vain pienessä määrin kohdistuu ihoon tai hengityspintaalan tai muihin limakalvoihin tai   gluteenista pilkkoutuneet oligopeptidit verivälitteisesti  minne vain kehossa.   

Kaikenlainen neuropatia alkaa murtaa  keliaakikkojen kehoa, kun heille aletaan syöttää jälleen vehnää ja kauraa kaikenlaisen valheverkon välityksellä. Stereokemialliset  asemat  luhistuvat , kudokset  haperoituvat, imusuonet särkyvät, keho turpoo, elektrokemialliset  tapahtumat  häiriytyvät, ihmiskudoksen kangas  repsahtaa kangaspuissa- turhaan  liian aikaisin.

Kolerassakin vain muutama vibrio tunnistuu puolustuksessa. Samoin  vähäinenkin gluteenimäärä tunnistuu puolustuksessa, se on virusrakenteista ja  sitä tunnistetaan tietysti  PAMP tapaan. helposti siitä tulee superantigeeniliima  tunnistusreseptoriin- arvelisin- , jos ei dieettiä pidetä.   

Konsumentit voivat joutua tuon "vehnämyllyn mafian" alaiseksi jos esim kauppa ottaa pois hyllyiltä todella gluteenittomat tuotteet ja  tarjoaa vain vehnätärkkelys- ja kauraseostuotteita.  Tämä tekee ihokeliakian, dermatomyosiitin, skleroderman, psoriasiksen, neurodegeneraatiot, ataksiat, huimaukset , migreenit jne    ym jälleen yleisemmäksi. 

NEUVOISIN  sensitiivisiä keliakikoita  vähentämään kaikkia viljaproteiinituotteita , syömään  enemmän  yksinkertaisia valkuaisaineita animaalisista lähteistä ja kohtuullisesti puriinipitoisia valkuaisia animaalisesta lähteestä, sekä vihanneksia, kalaa ja hedelmiä. Niissä olevat peptidiketjut  ovat helpommin pilkottavissa vähemmälläkin entsyymivarustuksella.
Lisäksi kannattaa pureksia ruoka hyvin, mikä auttaa  molekyylien pilkkomisessa . Kannattaa myös  havaita, jos on muitakin intoleransseja ja allergioita, ettei tule rasittaneeksi imusolujärjestelmäänsä turhaan. Kannattaa kirjoittaa muistiin kaikki allergeeninsa gluteenin lisäksi;  niissä voi olla loogisesti ottaen  samoja  dipeptidi tai oligopeptidirakenteita, joita omat entyymit eivät kykene katkaisemaan. Jokainen ravintoaine ei ole seulottu  noiden toksisten peptidien suhteen vieläkään. Durra on hyvä esimerkki  kyseenalaisista prolamiineista.

Etniset  viljat  puhtaina valmisteina eikä pohjoismaisina sekoitteina sopivat myös.
On kyse meidän, gluteenisensitiivisten ja keliaakikkojen omasta tulevaisuudesta. Ei pidä uskoa  noita  puimureita, jotka  katkaisevat kansaa, sen sijaan että vaihtaisivat luonnostaan gluteenittomiin viljalaatuviljelyihin tai  vaihtaisivat yleisen kansanleivän gluteenipitoisuuden  hieman miedommaksi, mistä olisi yleistä hyötyä. 

Tilanteen vaikenemisen jälkeen pitää siirtyä enemmän perunaan perushiilihydraattina.
SIIS tilanne vaikeni.
 Jonot akuutteihin klinikoihin tulevat kasvamaan. Keliakia yleistyy ja diabetes sen myötä, sillä siinä on  liika glutamiinihappo toksinen.  Gluteeni on  excitatorisen glutamiinihapon suurin lähde.

Kunpa kauppojen haltiat ymmärtäisivät,  että jokin  tavallinen ruoka voi vaikuttaa ostajalle kuin muovipalalta,  ruoansulatuksen kannalta.  Runsaan entsyymivarustuksen omaava voi nähdä saman ravinnon herkkuna, mutta vähäentsyymiselle asia ei ole niin ja hyvin sensitiiviselle pelkkä elintarvikkeen katseleminen voi aiheuttaa  hengityksen salpaantumisen, jos  se aiemmin on aiheuttanut  vaikeita  reaktioita.  On hyvä,  että keliaakikon ruoka tarjotaan eri hyllyillä kuin pölyiset vehnäjauhopussit. Pitäisi olla selvä  merkintä kaurasta, sehän on  gluteenipitoinen ja sen prolamiinit ja gluteliinit aiheuttavat jotain keliakiatyyppiä, varsinkin ihokeliakiaa.
 " Gluteeniton vehnätärkkelys" - sanontakin jo  on pelkkä piina gluteenisensitiiviselle.
...

Inga kommentarer: