Leta i den här bloggen

måndag 8 oktober 2012

Gluteenitonta on Cassava, Tapioca

http://www.pb.ethz.ch/research/cassava_projects/storage_protein
Cassava on  juurimukulainen kasvi, lähinnä tärkkelystä ja varastoproteiinia siinä on hyvin vähän.
.
http://www.funpecrp.com.br/gmr/year2007/vol2-6/gmr0280_full_text.htm
Päivän proteiinin saaminen ei täyty kassavan syönnistä, silloinhan täytyisi syödä  hyvät toista kiloa kassavaa. Kassava omaa myös myrkyllisyyttä, jota ruoan valmistusmenetelmillä voidaan alentaa.
 Tapioka on se muoto, jossa täällä kaupanhyllyillä sitä tapaa.

  • Miten parantaa Kassavan ravintoarvoa?  (Improving the nutritional value of cassava)

  • Kassavajuuressa on 85% tärkkelystä  kuivapainosta . Varastoproteiini puuttuu siitä miltei täysin, sitä on vain  1% proteiinimassasta.  Tämän matalaproteiinisen ravinteen ravintoarvo alenee siitäkin,että proteiinin joukossa on vain vähän essentiellejä aminohappoja lysiiniä (K) ja leusiini (L) ja orgaanisen rikin tuojia metioniinia (M) ja cysteiiniä (S)
 Cassava roots contain starch up to 85% of their dry weight, but are virtually devoid of storage protein (on average 1% total protein mass).
The nutritional value of this very low protein amount is further reduced by the particularly low levels of the essential amino acids (EAA) lysine and leucine and of the sulfur-containing EAA (SAAs) methionine and cysteine.
  •  USA:n  maanviljelysviraston laskelmien mukaan pitäisi 60 kiloa painavan henkilön käyttää kassavaa 1.3 kiloa,  jotta hän olisi saanut päivän vaatimat essentiellit aminohapot.
 According to the U.S. Department of Agriculture, a 60 kg person has to consume at least 1.3 kg cassava storage roots per day to meet the recommended daily requirement of all essential amino acids. 
  • Paikoiteillen käytetään kassavan lehtiä ravintolisänä, joka antaa proteiinia ja vitamiineja.  Lehtien kuivapainosta on proteiinia 23- 35%.
Regionally, cassava leaves are used as a dietary supplement for proteins and vitamins. 
The total protein content of leaves ranges from 23% to 35% of dry weight.

 Dominoivimpia  aminohappoja ovat  non-essentiellit aminohapot kuten alaniini (A), aspartaatti (D) ja glutamaatti ( E) ja niitä on yli  10%  kuivapainosta.
 The non-essential amino acids alanine, aspartic acid and glutamic acid are most prominent and account for more than 10% of the dry weight. 

  • Essentiellien aminohappojen,  lysiinin (K), leusiinin (L) ja histidiinin (H) pitoisuudet ovat lehdissä matalat ja proteiinilaatua  ( kvaliteettia) rajoittavana aminohappona on orgaanista rikkiä antavat aminohapot (M, C).
The levels of EAAs lysine, leucine and histidine are low and SAAs are limiting in cassava leaves. 
  • Alueilla, missä kassava on pääasiallinen perusravinto, voidaan joutua vakavaan kvalitatiiviseen aliravitsemukseen.  Kassavajuurissa on rajoittuneesti vitamiineja. 
The poor nutritional value of cassava can lead to severe qualitative malnutrition in areas where the diet is based mainly on cassava. Cassava roots have also limited amounts of vitamins.

  • Kassavajuurten  myrkyllisyydestä , KONZO ja  NEUROLATHYRISMI

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22860149
Vuosina  1990- 2010 tehtiin tuskimus kassavaa käyttävällä alueella motoneuronisairaudesta ja neurolathyrismista Kongossa. 
PLoS Negl Trop Dis. 2012 Jul;6(7):e1759. Epub 2012 Jul 31.
KONZO on se tauti, jonka aiheuttaa riittämättömästi prosessoidun kassavan, Manihot esculenta, käyttö ruokana.

 NEUROLATHYRISMI taas johtuu Lathyrus sativus -hernelajin ( grass pea) pitkittyneestä ylikäytöstä. Molemmat ovat  erillisiä motoneuronia  vahingoittavia tauteja, jotka johtuvat ravinnosta, eikä infektiosta.
Taudit  aiheuttavat uhreilleen  jalkoihin  spastisen parapareesin. Tällaista esiintyy Afrikan keski- ja eteläosissa;  Etiopiassa  on konzoa, Intiassa neurolathyrismia.
Kyse on toksikonutritiivisestäprobleemista: yksitoikkoista tärkkelyspitoisen kassavajuuren syöntiä tai vahvaproteiinisen Lathyrus sativus- herneen  syöntiä perusruokana varsinkin kuivuuden, kadon ja nälänhädän aikana
Näissä molemmissa ravinnoissa on toksisia metaboliitteja (syanogeenisia glykosidejä kassavassa ja neuroexcitatorista aminohappoa beta- ODAP  Lathyrus-herneessä. Lisäksi seikkaan liittyy essentiellien orgaanista rikkiä antavien aminohappojen puute -  nehän voisivat suojata oksidatiiviselta stressiltä.
 Näitä tauteja ei vieläkään vaadita  ilmoitettaviksi  WHO:lle joten  sairastavien määrän voi vain arvioida. Näiden jaloistaan halvaantuvien suunnaton joukko on siis edelleen tieteen heitteillä. Tauteja voisi estää balansoidulla ravitsemuksella.

Siis
  • Cassava on gluteenitonta ravintoa. 
  • Samoin  viimeksi mainittu hrnelajikin. 
Ruotsalaiset valmistusohjeet:
 http://www.ewerman.se/product/359#Rotfrukter




Inga kommentarer: