Leta i den här bloggen

torsdag 11 oktober 2012

FAO artikkeli durrasta, ( Sorghum,bicolor)

http://www.fao.org/docrep/T0818E/T0818E04.htm#Sorghum%20utilization
Durra näkyy  FAO:sssa pohditun maailmanlaajuisesti ja tarkasti. Sen sulattamisongelmat ihmisellä eivät ainakaan  ydinongelmaltaan ole  primäärisen peptidirakenteen purkamista koskevaa kuten keliakiassa, vaan  johtuu kaikenlaisten ruoansulatuksellisten entsyymien estovaikutuksesta sekä erilaisista durran fytokemikaaleista, mitkä toisaalta taas tekevät durran elinkykyiseksi sellaisillakin tienoilla, missä muu vilja ei menesty tai tuhoutuu helposti tai missä linnut hävittäisivät sen.
 http://sv.wikipedia.org/wiki/Durra

Durran  tapa konsentroida  maaperän epäorgaanisia elementtejä ( fluoria, molybdeeniä) on myös paikoitellen epäsuotuisaa ja peruselintarvikkeen jokapäiväisessä käytössä huomioitavaa, sillä mm endogeenisen struuman kehittyminen voi tapahtua durraa käyttävällä alueella ym endeemisiä tauteja on havaittu. Lisäksi durralla on varsinaiset goitrogeenisetkin fytokemikaalinsa.

Durran riittävä muokkaus tekee siitä kuitenkin  vaarattoman peruselintarvikkeen, joka on "gluteeniton".Teollisissa maissa durraa käytetään lähinnä  eläinrehuna ja  lähinnä Afrikassa durra on   ihmisravintona.
Suomi-Namibia-seuran julkaisema namibialainen keittokirja kuvaa mm "tätä ihanaa puuroa" (durrapuuroa)  sivulla 8 ja kirja mainitsee muitakin  Namibian herkkuja.joita sieltä Suomeen tulleet vaikuttavat kaipaavan maassamme.

http://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=0CDEQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.suominamibiaseura.fi%2Fdoc%2FNamibialainen_keittokirja.pdf&ei=2IJ2UMmSDOii4gSq34DwCg&usg=AFQjCNEuLuMfgL5LMabrtUBy6wCzdsb9fw&cad=rja

Oma kommenttini durrasta.
Durratärkkelys on resurssi, joka puhdistettuna  patogeenisistä tekijöistä on hyvä ingredienssi  "maailmanleivässä".  Sopisi varmaan olemaan kombinaatiossa  3-4 muun jauho- ja tärkkelyslaadun ja ehkä palkokasviperäisen  jauhon  kanssa ruokaleivän osana, jotta sen aminohappojen  vajaakirjoinen antikin  tasoittuu

Minkähänlainen World Bread  olisi  ekonmisinta tuottaa?

Se olisi kombinaatio eri  lähteitten ekonomisesti  tuottamista  viljalaaduista ja tehtynä yleisleiväksi joita  voisi muokata ensinnäkin perusryhmiin gluteeniset maailmanleivät  ja gluteenittomat  maailmanleivät ja sitten tarpeen mukaan  muokata muihinkin  poikkeusryhmiin  ( korkea, normaali ja reduktioenergiaiset) sopivaksi siten että  "Maailmanleipä" antaisi  puhteen veden kanssa  päivän kaikki ravinto ja energia-aineet  pelkästään leivästä ja vedestä  kriisitilan  tai tarpeen tullen  - administraation voidessa laskea  taulukoidusta  kehonpainosta  ym antropometrisistä seikoista  ja energiankäytöstä yksilöllisen ( perhekunnan)  leiväntarpeen.

 Ja samalla  perhekunnille  maailmassa voisi olla  suurkatastrofissa  periaattellinen  vesi- ja leipäoikeuskuponki olemassa, jonka sitten esittää kun hankkii sitä Maailmanleipää  kotiinsa tiettyä aikajaksoa varten. Sellainenkin  "kuponkiohjelma" tulee edeltä katsoa valmiiksi

Tällainen ehkä tulee  tulevaisuudessa kun  ihmisoikeudet vallitsevat kautta koko maapallon ja  ruoka katsotaan ihmisoikeudeksi joka on edellytys myös  jokaisen  energiseen   osallistumiseen maailmamme ylläpitoon ja hoitoon kykyjensä mukaan.

 Nythän  osa ihmiskuntaa ryömii etsimässä matoja ja muurahaisia ruooakseen itikoitä, käärmeitä ym  ja  on  kaivamassa jotain savilietettä juomakseen täydessä exhaustiossa- parasiittien  polttaessa kehoa -- kissat, koirat, rotat ym  käyteään ihmisravinnoksi; jossain syödään vielä ihmisiä.

Ja osa samalla maapallolla  pohtii millä värillä ja aromilla  piffaisi päivän jälkiruoka-kakkuja  kulinaarisen sensaation  tehostamiseksi jne.

 Ei siinä hyvässä elintasossa  ole mitään pahaa tietysti, mutta edellisessä ei taas mielestäni  mitään hyvää.

Kaikin puolin maailmamme ei ole vielä  valmis.

Inga kommentarer: