Leta i den här bloggen

onsdag 26 november 2008

Dermatomyosiitti voi seurata ravinnon gluteenista

 LÄHDE: Song MS, Farber D, Bitton A, Jass J, Singer M, Karpati G.
Dermatomyositis associated with celiac disease: response to a gluten-free diet. Can J Gastroenterol. 2006 Jun;20(6):433-5.
 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16779462

Lasten dermatomyosiitin ja keliakian välinen yhteys on jo hyvin dokumentoitua.
Aikuisväestössä sensijaan ei tätä assosiaatiota ole oikein tarkasti selvitetty.
Tässä artikkelissa esitetään harvinainen tapaus, jossa vasta dermatomyosiitin puhkeamasta alkoi selvitä taustasyy,  keliakia.

Eräällä 40 vuotiaalla naisella todettiin dermatomyosiitti ja keliakia.
Kun oli ensin diagnosoitu silminnähtävä dermatomyosiitti ja sitten  todettu raudanpuuteanemia, potilas lähetettiin jatkotutkimuksiin gastroenterologiselle puolelle pahanlaatuisuuden poissulkemiseksi.. Verenkuva osoitti  malabsorptiolle tyypillistä monen vitamiinin vajetta. Suolibiopsialöydös osoittikin  keliakian.
Kun aloitettiin tiukka adekvaatti gluteeniton dieetti, niin  ravitsemukselliset vajeet ja dermatomyosiittikin katosivat.

Henkilön valkosoluantigeenihaplotyyppi (HLA-tekijä) tutkittiin ja se osoittautui olevan positiivinen HLA tekijöitten DR3 ja DQ2 suhteen. Nämä tekijät  liittyvät nuoruuden dermatomyosiittiin  sekä myös keliakiatautiin.

Sen takia tässä artikkelissa tiedemiehet  ehdottavat, , että ne potilaat, joilla  vastikään on havaittu dermatomyosiittia, testattaisiin myös keliakian suhteen, vaikka varsinaiset gastrointestinaaliset maha-suolistoalueen  oireet puuttuisivatkin.

Päivitys 4.9. 2012
Kommentti:
Minulla itselläni  oli  ennen keliakiadieetin alkamista  yhtäkkisiä dermatomyosiitin kaltaisia oireita käsivarsin lihasryhmien kipeytymistä ja lihasryhmien päällä iho muuttui punottavaksi.  1980- luvun alussa.Sitten lihakset alkoivat huveta ja laihduin kovasti. Aloitin keliakiadieetin 1981 kesäkuussa suolisto-oireiten takia. Iho  korjaantui itsestään. .
Päivitys  13.9. 2019


Inga kommentarer: