Leta i den här bloggen

onsdag 26 november 2008

Polyglandulaari autoimmuuni oireyhtymä var. 2

Autoimmuuninen gastriitti, vakava  megaloblastinen anemia ja  keliakianomainen  sprue nuorella naisella!
LÄHDE: Kleine G. [Severe anemia in a young woman. Description of a rare coincidence] Dtsch Med Wochenschr. 2007 Jul 30;132(30):1571-4.
http://www.aafp.org/afp/20070301/667.html

Gluteenin eliminaatio  hoidon yhtenä osana eräällä 25 vuotiaalla naisella tiellä terveyteen.

Ensimmäisenä konkreettisia näyttöjä antavana oireena keliakiasta voi olla verimuutos.
Saksasta tri G Kleine. kuvaa tällaisen löydön. 25 vuotias nainen etsi vaivoihinsa apua. Hänellä oli rasituksessa esiintyvä hengenahdistusta ja tiheä hengitys. Sitten tutkimuksissa havaittiin vahva anemia. Ei ihmeempaa mahavaivaa tuntunut eikä erityisempia allergeenejakaan ollut havaittavissa . Eikä suvusta erityistä. 
Miten asia selvisi?
Nuoren naisen koko veren analyyseissä todettiin anemia makrosytääriseksi Vitamiini B12 taso oli madaltunut ja biopsioissa oli autoimmuuninen gastriitti ja tyypilliset megaloblastiset muutokset luuydinpunktiostakin. Siis oliko kyse oli B12- vitamiinin puutteesta?
 Lisäksi gastroskopiassa (mahalaukun tähystyksessä) oli myös keliakialle tyypilliset limakalvo-atrofiat. Tästä seurasikin sitten kombinoitu terapia: Lihakseen annettiin B12-vitamiinipistoksia tietyin välein ja aloitettiin koko iän gluteenivapaa dieetti.
Tutkijoitten johtopäätös tämän yksilön taudista oli seuraava:Autoimmuunisen gastriitin ja keliakiaspruetaudin kombinaatio on todennäköisesti polyglandulaarisen autoimmuunisen syndrooman variantti tyyppi 2.  Varhainen diagnoosi, gluteenivapaa dieetti ja B12- administraatio ja asianmukainen jälkikontrolli estänevät vakavat komplikaatiot.

Oma kommentti: 

Tällä henkilöllä on syytä jatkossa myös seurata amhdollista autoimmuunin kilpirauhjastulehduksenkin ilmenemistä,  kilpirauhasvasta-aineita ja kilpirauhasen toimintakykyä (TPO, TSH, T4). Muitakin rauhasia on syytä kontrolloida: Silmän kyynelrauhaset voivat toimia huonommin ja silloin vaarantuu sarveiskalvo. Osasyynä tietysti voi olla sprue malabsorptiotilan sekundääriset  seuraamukset (jos myös  rasva-aineitten menetys dominoi nukkakadossa)  ja hypotyreoosin pahentama silmästatus. Kyse ei ole esim Sjögrenin syndromasta,  ja kortisoni vain pahentaisi tilanteen. Malabsorption hoitoannokset A-vitamiinia voivat olla oireet poistava (Kts.  hoito kuten xeroftalmiassa).
 Ja GLUTEENIVAPAA DIEETTI tietysti
 On vain niin, että hyvin varhainen jo lapsuudessa  löydetty keliakia olisi voinut  ehkäistä  muitten  ( mahd. sekundääristen)  tautien  kehkeytymisen.Tosin  B12- vitamiinin puuttellakin on oma geenitaustansa.

Muistiin 02/02/2008 17:17 L Bright
Päivitys 4.9. 2012
Päivitys 13.9. 2014 

Inga kommentarer: