Suomessa on aika tavallista, että yksilö ei siedä gluteenia ja sanotaan, että hän on gluteeni-intolerantti ja hänen tulee välttää kaikkea gluteenipitoista ravinnossa. Jokaisessa kylässä on jokunen, joka ei siedä gluteenia. sanotaan että, hän ei siedä kotimaisia viljoja. Kotimaiset viljat ovat vehnä, ohra, ruis ja kaura.
Lisäksi varoitetaan, että jos hän ei noudata tarkkaa gluteenin eliminaatiota ruoastaan, hän saa keliakiataudin pahenevia oireita, mutta jos hän koko iän välttää gluteenin syömistä, hän pysyy terveenä ja oireettomana kuten muutkin, eikä gluteeni-intolrenassia ole mikään oireita antava tauti silloin.
Yleistettynä sanotaan, että kotimaiset viljat ovat gluteenipitoisia.
Näillä kotimaisilla viljoilla tarkoitetaan vehnää, ruista, ohraa ja kauraa. Kaikissa näitten neljän viljan tuotteissa on gluteenia, jyvissä, leseissä, tärkkelyksessä, kaikenlaisissa niistä tehdyissä jauhoissa. Suomalainen perusravinto on hyvin gluteenipitoista. Suomessa on tavattu suurustaa mikä tahansa muuten gluteenitonkin ruoka vehnällä tai muulla gluteenipitoisella jauholla. Esim lihakastikkeet saostettiin gluteenilla.
Nämä leipäviljat ovat tärkeä ravintolähde täällä Pohjoismaissa ja niistä saa proteiinia, hiilihydraattia, siemenöljyjä, vitamiineja ja mineraaleja sekä runsaasti hyödyllisiä kuituja.
Viljan osuus päivän ravinnosta on melko suuri Sen huomaa vasta silloin , jos kotimaiset viljat täytyy eliminoida ja ostaa kotiin jotain vaihtoehtoista.
Viljan osuuden poistaminen vuoden ravinnosta lohkaisee myös suuren määrän vahvoja typpi- ja proteiinilähteitä, sekä muita tärkeitä ravintoainelähteitä.
Ei ole aivan yksinkertainen neuvo ihmisille: Noudata gluteenitonta dieettiä.
koska kansan enemmistö käyttää neljää kotimaista viljaa ja nämä viljat ovat helposti saatavilla, ne ja niistä tehdyt tuotteet ovat ekonomisesti edullisia. Ja tietysti päinvastoin: gluteenittomat tuotteet ovat ekonomisesti ajatellen kalliita vuosien mittaan, niitten perässä saa juosta eri liikkeissä ja joskus toisessa kaupungissa asti ja kuitenkin niitten tulisi antaa kompensatorisesti sama ravintomäärä, mikä neljän viljan eliminaatiosta seuraa.
Koska suurin osa kansasta sietää kotimaista viljaa, kaikki yleiset ravitsemukset perustetaan enemmistön ruokavalion mukaan, joten erityisruokavalio merkitsee myös aina omien eväitten mukana pitämistä ja erikoisjärjestelyä, jotta saa eliminaatiodieetin pidettyä komplianssilla. ja joskus jopa kykyä selvittää muille, mitä gluteeniton ravinto tarkoittaa. Moni ei tiedä sen kummempaa gluteenista eikä voi voi olla motivoitunut erityisdieetin pitämisestä toiselle.
Suomessa on historiallisesti myöskin ollut melkoisen tasapaksu ravintokulttuuri- traditionaalisti. Ruoka on ollut tiukassa- nälkä tavallista- nälkätila on ainakin gluteenitonta tilaa - ja se mitä lautaselle on vaikeissa oloissa saatu koottua, oli syötävä ruokarukouksen kera ja siitä kiittäen.
Vasta kun 1900- luvulla alkoi olla mahdollisuus hoitaa kaikenlaisia tauteja ravitsemuksella, alkoi muodostua kaikenlaisia dieettejä ja lopulta ilmeni myös gluteeniton dieetti muiden joukossa. Uskonnolliset dieetit ovat olleet Suomessa harvinaisia ennen, mutta nykyään nekin ovat yleistyneet, koska on paljon matkusteltu Lähi-Itään ja Välimeren alueelle ja havaittu siellä terveydelle edullisia piirteitä ravitsemuksessa. . Kasvisdieetti on myös saanut suosiota. mutta gluteeniton dieetti biomolekulaarisena dieettinä eroaa niistä kaikista aivan omaan ryhmäänsä.
Sitten voidaankin nykyaikana löytää gluteenitonta vegaaniruokaa, gluteenitonta kosheria ruokaa, gluteenitonta halal ruokaa, gluteenitonta puriiniköyhää, gluteenitonta laktoositonta ruokaa , gluteenitonta vähäkolesterolista ja vähäsuolaista ruokaa, gluteenitonta proteiiniköyhää jne jne- Ehkä miltei kaikkia dieettejä voidaan nykyään koostaa gluteenittomana ja tässä on suurena apuna täydellistyvät elintarviketietueet eri maissa, Suomessa Fineli.fi, Ruotsissa SLV.se - ja ravintosuositukset, jotka antavat puolestaan tietoa siitä, miten paljon dieetin tulee antaa erilaisia energia ja ravintoaineita että se vuoden mittaan olisi riittävästi ravitsevaa ja vastaisi henkilln perusenergiatarvetta ja hänen liikuntaansa ja työntekoon kuluvaa energiaa Kyseessähän on koko vuoden ja koko elämän kestävä dieetti.
Nykytilanne 2014 on selkiintynyt keliakiadieetin suhteen niin hyville raiteille, että ongelma nykyisin on ensisijaisesti diagnostinen, On diagnosoitava ajoissa, esim. yleisellä seulontatutkimuksella kouluiän alussa viimeistään, jolloin lapset joutuvat sellaiselle yhteiskunnalliselle ravinnolle, jossa taudit eivät maskeeraudu kodin ruokatottumusten, aversioitten ja eri ruoasta tykkäämisten ja ei- tykkäämisten seitteihin.
Toisaalta jotkut keliakiatyypit ovat pahoja jo ennen kouluikää, jos ravinto ei ala heti noudattaa lapsen geneettistä rahjetta, hänen geneettistä dieettiryhmäänsä.
Tämän takia otan yhden blogini aiheeksi pelkästään gluteenin ongelman kuvaamisen.
Päivitys 13.9. 2014
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar